Д-р Ричард Т. Юинг, мл., слово, произнесено при откриването на учебния комплекс "Америка за България"

откъс

За мен е огромна привилегия да ви приветствам тук в този дългоочакван ден – на откриването на учебния център "Америка за България" в Американския колеж в София. Добре дошли на всички и всеки един!

Колко горд и паметен е този момент за всички нас в Американския колеж в София и за всички, които ръководеха, подкрепяха, напътстваха и финансираха този трансформиращ проект:

- всички многобройни щедри донори от общността на Американския колеж и хората, които дариха не само средства, но и времето и таланта си - настоятели, преподаватели и служители, членове на семейства, приятели и завършили колежа;

- Фондация "Америка за България";

- Посолството на САЩ;

- Програмата "Американски училища и болници в чужбина";

- архитектурните, строителни и множество професионални фирми, които работиха съвместно, за да произведат тези великолепни нови и възстановени сгради;

- и всички вие, ученици, които с търпение, разбиране, хумор и решителност продължихте да се занимавате с учене, докато нашият колеж беше дългосрочна строителна площадка.

За мен е голяма привилегия да предложа по този специален повод сърдечни благодарности на всички вас, събрани тук, че направихте този ден възможен.

И наистина – визията, интелигентността, смелостта и отдадеността на толкова много мъже и жени, посветили се на изпълнението на мисията и на добрата и величава дейност на Американския колеж в София, направиха възможен този успех за благото на България, за благото на родителите и най-вече за благото на тези ученици, които имат щастието да посещават нашето училище.

Преди почти две години – през септември 2016 г. – застанахме тук, за да отбележим първата копка на този строителен проект. Тогава възложих на семейство Вутови и всички техни колеги в Геострой да ни построят прекрасна сграда, която да служи за основа на образованието и бъдещето на нашите ученици и бъдещето на България. Тогава вярвахме, че сме избрали чудесна фирма и вие доказахте, че сме били прави. Отзивите от вашите клиенти-ученици вече са налице. Уверявам ви, че те нямат търпение да използват тези помещения. Същото важи и за нас – преподавателите и служителите.

Затова искам да използвам този момент, за да ви благодаря и да ви поздравя за изпълнението на вашето обещание. Плодовете на вашия труд са пред очите ни, а ученици и преподаватели ще ги ползват в продължение на поколения. Благодаря ви! И поздравления!

Освен прекрасна строителна фирма, имахме и цели четирима водащи архитекти със значимо участие в този проект. Първоначалната концепция за обединяващ учебен комплекс, който да съчетава нови идеи за образователната среда с неокласическия вид на училището, беше блестяща по начало и сега е блестящо изпълнена. Имаме сграден комплекс, който не само отговаря на архитектурата и на времето, но и който вярваме, че ще пребъде - и като форма, и като функция.

cc-ribbon-cuttingjpg

И на края тази сутрин се обръщам към всички вас, ученици, които имате щастието да учите в това училище, което според мнозина е най-доброто в България. Защо хората го казват? Заради учебния план, заради образованието по английски език или по математика, или по природни науки? Дали е заради извънкласните програми и клубове, изкуствата, представленията, мюзикълите или шампионските ни спортни отбори?

Мнозина биха казали, че е заради ценностите, които преподаваме тук – уважение, почтеност и отговорност, – да не говорим за служба на обществото, сътрудничество, постоянство, издръжливост, страст и автентичност.

В основата на нашата дейност в Американския колеж в София стоят както учението, така и ценностите – ние искаме да създадем както прекрасни ученици, така и силни хора и добри лидери. Така е било през цялата ни дълга и брутално прекъсната история. И нека не забравяме, че е имало време, когато завършилите колежа са губели живота си, просто защото са носели тези ценности и са вярвали в тези идеи и идеали.

Това, което е поддържало пламъка на Американския колеж през 50 години на изгнание и което е позволило колежът да се възобнови и отново да просперира, са мощните сили в сърцето на неговата общност – сили, които винаги са оформяли човешката съдба в изграждането на условия на живот, свобода и лично щастие. Имам предвид любовта, смелостта, вярата и надеждата.

От светите писания знаем значението на вярата, надеждата и любовта... и че най-силната от тях е любовта. Американският колеж съществува благодарение на любовта и отдадеността на това свято място на учение и на хората, които са били част от тази общност.

Казано е и че смелостта е тази ценност, която прави всички останали възможни. Американският колеж съществува заради смелостта на хора сред нас тук и на много други, дошли преди нас.

И споменавам вярата не в религиозния смисъл, а в морален и духовен. Американският колеж съществува поради вярата и доверието на нашата общност – тези, които сме тук и отново тези, които са били преди нас.

И надеждата – разбира се – надеждата ни е поддържала, всички нас по целия свят, в смутни времена, още откакто Пандора отворила своята кутия.

Заедно любовта, смелостта, вярата и надеждата правят възможно чудото на приказното минало на колежа и динамичната сила на нашето настояще, и те ще ни подкрепят по пътя ни към обещанието на бъдещето.

Сред нас тук има хора, достатъчно възрастни да помнят как, като деца, са чули един американски президент да се изправи пред своята нация и пред света и да каже: "Не питайте какво може да направи страната ви за вас. Питайте какво можете да направите вие за страната си."

Същата идея бе изказана по-общо от един от съвременниците на президента Кенеди, д-р Мартин Лутър Кинг: "Най-спешното и постоянно питане на времето е," проповядваше д-р Кинг, "Какво правиш за другите?" Така че питам вас, ученици: През предстоящите ви месеци и години в колежа, през студентския ви живот, в работата и живота, които си изградите, какво ще правите за другите?

Това е което мъже и жени от България и мъже и жени от Америка, работили съвместно, са направили за вас. А сега – какво ще направите вие? Ще бъдете ли само получатели и взимащи в живота? Или и вие ще давате и ще проправяте за своите общности, както са правили тези мъже и жени?

Хората са направили тази инвестиция и тази саможертва заради това, което Американският колеж в София и неговите ученици и завършили вече са постигнали. Но бъдещето ни вика и ни отправя своето предизвикателство. Толкова много хора от общността на Американския колеж в София са изградили за вас тази порта към бъдещето. И сега това, което стане, ще е във вашите ръце, вашите сърца и вашите умове.

Вярваме, че ще постигнете велики неща в приключенията, които ви предстоят. И се надяваме, че учебният център "Америка за България," който тази общност е построила заедно, ще ви вдъхнови и предизвика за бъдеще, изпълнено със значима служба, както и със значими постижения.

Ученици, свободни сте. Приятен уикенд. В понеделник се връщаме в клас.