Борд на настоятелите

Американският колеж в София се ръководи и финансира от фондация „Софийски американски училища” – неправителствена частна фондация, учредена през 1926 г. в САЩ от общността на щата Масачузетс. В качеството си на такъв тип организация фондацията е освободена от данъци върху приходите си в САЩ. Не подлежат на облагане и даренията, направени в нейна полза в САЩ.

Фондация „Софийски американски училища” е била създадена с изкючителната цел да осигурява образование за български младежи и девойки. Когато през 40-те години на миналия век става невъзможно за американските организации да действат в България, фондация „Софийски американски училища” получава съдебно разрешение да използва доходите си от дарения за развиване на образованието в държави без комунистичски режим в близост до България, а именно Гърция и Турция. Организацията се завръща в България едва когато политическите условия го позволяват и понастоящем основната й дейност е ръководенето на Американския колеж в София.

Фондация „Софийски американски училища” се състои от членове и настоятели (също със статут на членове). Членовете на фондацията се срещат ежегодно, за да получат отчетите и да изберат нови членове с тригодишен мандат, както и членове на Борда на настоятелите, чиито мандат е една година. Бордът на настоятелите провежда две редовни срещи всяка година, една в САЩ и една в София. При необходимост се провеждат и специални срещи. Изпълнителният комитет на Борда е упълномощен да взима решения между редовните му заседания.

След повторното отваряне на колежа през 1992 г. до днес Председатели на Борда са били Робърт С. Хъбард, Джеймс И. Клейтън, Уилям Дж. Уилямс младши, Роджър Уитакър, Джонатан Клейтън и понастоящем Теодора Конецовска '97. Членовете и настоятелите не получават възнаграждение за работата си, нито се възстановяват разходите им, свързани с тази дейност.

Фондация „Софийски американски училища” няма офис или служители в Съединените щати. Административната работа на фондацията се извършва от Educational Group Services, Inc., Принстън, щата Ню Джърси. Това е организация, която извършва подобни услуги и за други американски училища, включително Робърт колеж в Истанбул и Американския университет в Бейрут.

Запознайте се с настоятелите

Теодора Конецовска '97

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БОРДА от 2020 г., Настоятел от 2012 г.
 • Бакалавър по политология и икономика, Колеж Уилямс

Професионалният опит на г-жа Конецовска включва инвестиционно банкиране в Goldman, Sachs & Co. в Ню Йорк с фокус върху производни на лихвените проценти и издаване на акции за частни университети и системи с идеална цел в здравеопазването, както и управление на активи и стратегическо планиране в офиса на Главния финансов директор на Университета Харвард.

Г-жа Конецовска живее в Бостън със своя съпруг и двама сина.

Ейвис Т. Боулън

Настоятел от 2002 г.
 • Бакалавър, Женски колеж Радклиф на Университет Харвард (1961)

Г-жа Боулън е бивш дипломат, служила като 32. посланик на САЩ в България от 1996 до 1999 г. Работила като Помощник-секретар по контрола на въоръженията от 1999 до 2002 г.

Г-жа Боулън живее във Вашингтон със съпруга си.

Ивелина Борисова '98

Настоятел от 2018 г.
 • Доктор, "Образование," Харвард

Г-жа Борисова е старши регионален съветник в УНИЦЕФ в подкрепа на правителствата в Европа и Централна Азия в разработването и въвеждането на ефективни образователни реформи. Работила е главно със страни с ниски или средни доходи по подобряването на образователни възможности за всички деца с фокус върху достъпа и качеството.

Г-жа Борисова живее в Ню Йорк със съпруга и двамата си сина.

Джонатан Б. Клейтън

Ковчежник, бивш председател на борда (2018-2020 г.), Настоятел от 2008 г.
 • Доктор на юридическите науки, Университет на щата Вирджиния

Професионалният опит на г-н Клейтън включва частна адвокатска практика, управленско консултиране с McKinsey & Company и технологичен стартъп Arundo Analytics.

Г-н Клейтън е пра-племенник на президента на Американския колеж преди Втората световна война Флойд Бляк, а покойният му баща Джеймс Клейтън бе настоятел над 20 години и председател на борда от 1998 до 2004 г. Г-н Клейтън живее в Хюстън, Тексас със семейството си.

Керън Колиас

Настоятел от 2018 г.
 • Доктор по сравнителна политология и образование, Колумбийски университет

Г-жа Колиас е независим консултант и основател на "Познание без граници" - фонд, посветен на разширяване на социално-икономическото многообразие в образованието чрез свързване на творчество и филантропия. Работила е в сферата на сравнителната политика и образованието с фокус върху Източна Европа и Русия.

Г-жа Колиас живее със съпруга си в Ярдли, щата Пенсилвания, Ню Йорк и Шанхай.

Ан Ферън

Настоятел от 2010 г.
 • Доктор в специалност Образование и преподаване, Университет на Бостън

Г-жа Ферън работи като администратор на Американския университет в България от 2005 до 2010 г. Като експерт по учебните програми и преподавателската дейност, тя е прекарала 30 години като преподавател и администратор в Американския университет във Вашингтон и унивеситета „Радфърд“ във Вирджиния преди да дойде в АУБ. Понастоящем тя е Заслужил стипендиант на Асоциацията на американските колежи и университети.

Г-жа Ферън живее в Силвър Спрингс, Мериленд, със съпруга си.

Нели Генчева Гипсън

Настоятел от 2004 г.
 • Магистър, Университет Ню Йорк

Г-жа Гипсън работи в сферата на управление на изкуството. Понастоящем се е посветила на филантропия в изкуството и образованието в Ню Йорк и Купърстаун, щата Ню Йорк.

Г-жа Гипсън живее в Ню Йорк със съпруга си.

Катрин Георгиев

НАСТОЯТЕЛ ОТ 2020 Г.
 • Бакалавър, Университет на щата Калифорния в Дейвис; Магистър по образователна администрация, Университет "Санта Клара"

Г-жа Георгиев е педагог и е директор на независима девическа подготвителна гимназия в района на залива на Сан Фанциско. Била е консултант по управление в Accenture, а предишният й професионален опит включва и стаж в законодателното крило в Националния икономически съвет към Белия дом.

Г-жа Георгиев живее в Сан Хосе, Калифорния, заедно със съпруга си, възпитаник на Американския колеж в София, и трите им деца.

Валентин Георгиев

Настоятел от 2011 г.
 • Магистър по право, Софийски университет „Св. Климент Охридски”

Г-н Георгиев има над 15-годишен опит както в частния сектор като адвокат, така и в обществения като генерален секретар на българския Парламент (1997-2001 г.) и на Централната избирателна комисия. Служил е като изпълнителен директор на Американската търговска камара в България от 2002 до 2016 г. В момента е генерален секретар на Конституционния съд на Република България.

Г-н Георгиев е горд баща на завършила колежа и живее в София.

Недко Кючуков '03

Настоятел от 2013 г.
 • Магистър по бизнес администрация (завършил с високо отличие), Харвард бизнес скул

Г-н Кючуков е инвеститор в публичен капитал в Generation Investment Management.  Предишният му професионален опит е като инвеститор в хедж фонда на Westray Capital Management, частно капиталово финансиране и инвестиране на проблемни задължения в TPG Capital, както и инвестиционно банкиране в J.P. Morgan и Lazard.

Г-н Кючуков живее в Лондон със съпругата си.

Том Маршал

Настоятел от 2019 г.
 • Магистър, Образование, Харвард; Магистър по международни отношения, Университет Колумбия

Г-н Маршал е изпълнителен директор по преподаване и обучение в Американското международно училище в Стамфорд в Сингапур. Г-н Маршал е бил Координатор на програмата за професионално развитие на преподавателите в Американския колеж в София от 2013 до 2016 г. и е работил като преподавател и администратор в училища в Европа, Азия, Близкия изток и Съединените щати.

Г-н Маршал живее в в Сингапур.

Марси Рийс

Настоятел от 2016 г.
 • Бакалавър, Колеж Обърлин

Г-жа Рийс е била американски дипломат в продължение на 37 години и е служила в Белгия, Турция, Великобритания, Косово, Ирак и Албания. От 2012 до 2015 г. е била американски посланик в България.

Г-жа Рийс живее във Вашингтон.

Сам Сиймор

Вице-председател на борда, Настоятел от 2018 г.
 • Бакалавър по история, Колеж Дартмут

Г-н Сиймор се оттегли като партньор в Sullivan & Cromwell LLP през 2019 г. и продължава да практикува в кантората в областта на разследвания и защита при финансови престъпления. Служил е като помощник държавен прокурор в Департамента на правосъдието и председател на градската правна асоциация на Ню Йорк.

Г-н Сиймор живее в Ню Йорк със съпругата си.

Борислав Стефанов '97

Настоятел от 2018 г.
 • Магистър по бизнес администрация, Харвард

Г-н Стефанов Борислав е управленски консултант и основател на Hilltop 34 Boutique Advisory. Професионалният му опит включва автомобилната промишленост (Даймлер), управленско консултиране (BCG) и частно инвестиране, както и четиригодишен период в InvestBulgaria – държавната агенция, отговорна за привличането и подкрепата на мултинационални компании в България.

Г-н Стефанов живее в София със съпругата си.

Джоел Ф. Студебейкър

Настоятел от 1980 г.
 • Бакалавър по химия, Станфордски университет

Г-н Студебейкър се оттегли от кариерата си в разработване на софтуер и биомедицински проучвания. Публикувал е редица разработки на тема химически анализ и кръвна преработка, а в последно време е работил по анализ на клинични данни в Johnson & Johnson.

Първоначално връзката на г-н Студебейкър с Американския колеж идва от тъста му, който е преподавал английски език в колежа от 1938 до 1942 г., и от президента на колежа Флойд Бляк, с когото се е запознал като студент. Г-н Студебейкър живее в Принстън, щата Ню Джърси.

Траян Траянов '01

Настоятел от 2017 г.
 • Магистърска степен по Социология, Кеймбридж

Г-н Траянов е изпълнителен директор на "Заедно в час", организация с нестопанска цел, която подкрепя нови учители и училищни екипи, ангажирани с постигането на равнопоставеност и високи академични постижения в образованието.

Г-н Траянов живее в София със съпругата и двамата си сина.

Роджър Уитакър

бивш председател на борда (2011-2018), Настоятел от 1990 г.
 • Доктор на философските науки, Бостънски университет

Докато работи в университета "Джордж Вашингтон" (1994-2017 г.), д-р Уитакър е заемал длъжностите професор, декан, помощник вице-президент и декан-основател на Колежа за професионални изследвания към университета. През 1991-92 г. ръководи възстановяването на Американския колеж в София и става негов първи президент - от 1992 до 1994 г.

Г-н Уитакър е прекарал десет месеца в България през 1975-76 г., докато е провеждал научни изследвания за докторската си дисертация. Той живее във Вашингтон със съпругата си.

Уилям Дж. Уилямс-младши

Бивш председател на борда (2004-2011 г.) Настоятел от 1990 г.
 • Бакалавър, Колеж "Хоули Крос"

Г-н Уилиамс е бил адвокат в Sullivan & Cromwell LLP в Ню Йорк от 1962 г., включително партньор от 1969 до 2004 г., а оттогава – съветник.

Г-н Уилиамс живее в Ню Йорк.

Дейвид Блис Уилсън

Секретар на борда, Настоятел от 2014 г.
 • Доктор на юридическите науки, Североизточен университет по право, гр. Бостън, щата Масачузетс, САЩ (1986)

Г-н Уилсън е партньор-основател на Hirsch Roberts Weinstein LLP в Бостън - адвокатска кантора, специализирана в мениджърско трудово законодателство.

Дядото на г-н Уилсън, Хауърд Х. Блис, е преподавал английски език в Американския колеж в София в периода 1938-1942 г., а майка му е учила в тогавашния първи клас. Г-н Уилсън живее със семейството си в Актън, щата Масачузетс.