Борд на настоятелите

Бордът на настоятелите на Американския колеж в София се състои от забележителни личности с разнообразни връзки с колежа и България. Бордът е с разнороден академичен, географски, демографски и професионален състав, а продължителността на членството варира от 1 до 42 години. Изборът на нови настоятели става чрез номинация, взискателна проверка и гласуване на целия Борд. Всички настоятели са доброволци, чиито труд не се заплаща;не се възстановяват и разходите им за пътуване за срещи на Борда.

Дейността на Борда протича в съответствие с корпоративен правилник. Срещите на борда се провеждат 8 пъти всяка учебна година, в София, в Съединените щати и виртуално. Седем комитета допълват работата на Борда на настоятелите на колежа: Завършили и развитие, Инфраструктура и технологии, Образование и стратегическо развитие, Изпълнителен, Финанси и инвестиции, Човешки ресурси и Номинации и управление.
Юридическото лице, което финансира и управлява дейността на колежа, „Софийски американски училища”, е неправителствена институция със статут 501 (с)(3) и е освободена от данъчно облагане на приходите в Съединените щати. Учредена е в Общността на Масачузетс през 1926 г.

През 2022-2023 г. избраните ръководители на Борда са:
Теодора Конецовска, Председател
Сам Сиймор, Вице-председател
Катрин Георгиев, Ковчежник
Дейвид Блис Уилсън, Секретар

Писмени запитвания могат да се отправят към административния офис на Борда: Sofia American Schools, i/c/o Eisikovic & Kane, LLP, 1430 Broadway, Suite 1105, New York, NY 10018.

Запознайте се с настоятелите

Теодора Конецовска '97

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БОРДА, Настоятел от 2012 г.
 • Бакалавър по политология и икономика, Колеж Уилямс

Професионалният опит на г-жа Конецовска включва инвестиционно банкиране в Goldman, Sachs & Co. в Ню Йорк с фокус върху производни на лихвените проценти и издаване на акции за частни университети и системи с идеална цел в здравеопазването, както и управление на активи и стратегическо планиране в офиса на Главния финансов директор на Университета Харвард.

Г-жа Конецовска живее в Бостън със своя съпруг и двамата си синове.

Сам Сиймор

Вице-председател на борда, Настоятел от 2018 г.
 • Бакалавър по история, Колеж Дартмут

Г-н Сиймор се оттегли като партньор в Sullivan & Cromwell LLP през 2019 г. и продължава да практикува в кантората в областта на разследвания и защита при финансови престъпления. Служил е като помощник държавен прокурор в Департамента на правосъдието и председател на градската правна асоциация на Ню Йорк.

Г-н Сиймор живее в Ню Йорк със съпругата си.

Катрин Георгиев

Ковчежник, Настоятел от 2020 г.
 • Бакалавър, Университет на щата Калифорния в Дейвис; Магистър по образователна администрация, Университет "Санта Клара"

Г-жа Георгиев е педагог и е директор на независима девическа подготвителна гимназия в района на залива на Сан Фанциско. Била е консултант по управление в Accenture, а предишният й професионален опит включва и стаж в законодателното крило в Националния икономически съвет към Белия дом.

Г-жа Георгиев живее в Сан Хосе, Калифорния, заедно със съпруга си, възпитаник на Американския колеж в София, и трите им деца.

Дейвид Блис Уилсън

Секретар на борда, Настоятел от 2014 г.
 • Доктор на юридическите науки, Североизточен университет по право, гр. Бостън, щата Масачузетс, САЩ (1986)

Г-н Уилсън е партньор-основател на Hirsch Roberts Weinstein LLP в Бостън - адвокатска кантора, специализирана в мениджърско трудово законодателство.

Дядото на г-н Уилсън, Хауърд Х. Блис, е преподавал английски език в Американския колеж в София в периода 1938-1942 г., а майка му е учила в тогавашния първи клас. Г-н Уилсън живее със семейството си в Актън, щата Масачузетс.

Веселин Арнаудов '01

Настоятел от 2023 г.
 • Бакалавър, Университет "Браун"

Г-н Арнаудов е инженерен директор и ръководи регионалния център за нови инкубационни и изследователски дейности във VMware. Преди това г-н Арнаудов трупа опит в софтуерното инженерство и стартъп живота, включително ранни проучвания на разпределени сензорни мрежи в интелигентни сгради.

Г-н Арнаудов живее в София със съпругата си (Випуск ’99 на колежа) и три деца.

 

Франк Бауър

Настоятел от 2022 г.
 • Бакалавър, Университет на Айова; Магистър по бизнес администрация, Харвард бизнес скул

Г-н Бауър е свързан с различни младежки и образователни институции, включително Клуба за момчета и момичета в Чикаго, училището Providence St. Mel, Научно-математическата академия Елгин и ASSIST. От 1991 до 2012 г. г-н Бауър е бил президент и изпълнителен директор и е бил член на Управителния съвет на Българо-американския инвестиционен фонд и неговия правоприемник, Фондация „Америка за България“. За дейността на тези организации г-н Бауър е награден с орден „Мадарски конник“ от президента на Република България.

Г-н Бауър живее в Чикаго със съпругата си.

Ейвис Т. Боулън

Настоятел от 2002 г.
 • Бакалавър, Женски колеж Радклиф на Университет Харвард (1961)

Г-жа Боулън е бивш дипломат, служила като 32. посланик на САЩ в България от 1996 до 1999 г. Работила като Помощник-секретар по контрола на въоръженията от 1999 до 2002 г.

Г-жа Боулън живее във Вашингтон със съпруга си.

Керън Колиас

Настоятел от 2018 г.
 • Доктор по сравнителна политология и образование, Колумбийски университет

Г-жа Колиас е независим консултант и основател на "Познание без граници" - фонд, посветен на разширяване на социално-икономическото многообразие в образованието чрез свързване на творчество и филантропия. Работила е в сферата на сравнителната политика и образованието с фокус върху Източна Европа и Русия.

Г-жа Колиас живее със съпруга си в Ярдли, щата Пенсилвания, Ню Йорк и Шанхай.

Кристофър Дел

Настоятел от 2022 г.
 • Бакалавър, Колумбийски университет; Магистър по философия, Оксфордски университет

Г-н Дел има дипломатическа кариера и е служил като посланик на Съединените щати в Ангола, Зимбабве и Косово. Сред останалите му назначения са заместник-посланик на дипломатическата мисия в България. След оттеглянето му от международна служба, г-н Дел работи в Bechtel Corporation. В момента е консултант във Fieldstone, частна инвестиционна банка и съветник по транзакции, служи и като директор в Sicona Battery Technology, австралийска стартираща компания и като консултант за обединеното командване на САЩ.

Г-н Дел живее във Вашингтон, окръг Колумбия със съпругата си, която е родом от България, но дели времето си между САЩ, Португалия и България.

Нели Генчева Гипсън

Настоятел от 2004 г.
 • Магистър, Университет Ню Йорк

Г-жа Гипсън работи в сферата на управление на изкуството. Понастоящем се е посветила на филантропия в изкуството и образованието в Ню Йорк и Купърстаун, щата Ню Йорк.

Г-жа Гипсън живее в Ню Йорк със съпруга си.

Валентин Георгиев

Настоятел от 2011 г.
 • Магистър по право, Софийски университет „Св. Климент Охридски”

Г-н Георгиев има над 15-годишен опит както в частния сектор като адвокат, така и в обществения като генерален секретар на българския Парламент (1997-2001 г.) и на Централната избирателна комисия. Служил е като изпълнителен директор на Американската търговска камара в България от 2002 до 2016 г. В момента е генерален секретар на Конституционния съд на Република България.

Г-н Георгиев е горд баща на завършила колежа и живее в София.

Димитър Христов' 06

Настоятел от 2024 г.
 • Бакалавър, Bayes Business School, Лондон; Магистър, London School of Economics and Political Science

Г-н Христов ръководи строителен бизнес и бизнес за дистрибуция на едро, обслужващ международни и български компании, изпълняващи ключови проекти в цялата страна. Член е на редица международни професионални организации за имоти и строителство.

Г-н Христов живее в София (България)

Недко Кючуков '03

Настоятел от 2013 г.
 • Магистър по бизнес администрация (завършил с високо отличие), Харвард бизнес скул

Г-н Кючуков е инвеститор в публичен капитал в Generation Investment Management.  Предишният му професионален опит е като инвеститор в хедж фонда на Westray Capital Management, частно капиталово финансиране и инвестиране на проблемни задължения в TPG Capital, както и инвестиционно банкиране в J.P. Morgan и Lazard.

Г-н Кючуков живее в Лондон със съпругата си.

Том Маршал

Настоятел от 2019 г.
 • Магистър, Образование, Харвард; Магистър по международни отношения, Университет Колумбия

Г-н Маршал е изпълнителен директор по преподаване и обучение в Американското международно училище в Стамфорд в Сингапур. Г-н Маршал е бил Координатор на програмата за професионално развитие на преподавателите в Американския колеж в София от 2013 до 2016 г. и е работил като преподавател и администратор в училища в Европа, Азия, Близкия изток и Съединените щати.

Г-н Маршал живее в в Сингапур.

Марси Рийс

Настоятел от 2016 г.
 • Бакалавър, Колеж Обърлин

Г-жа Рийс е била американски дипломат в продължение на 37 години и е служила в Белгия, Турция, Великобритания, Косово, Ирак и Албания. От 2012 до 2015 г. е била американски посланик в България.

Г-жа Рийс живее във Вашингтон.

Борис Статев '03

Настоятел от 2022 г.
 • Бакалавър, Университет "Лихай"

Г-н Статев управлява кредитния риск в развиващите се пазари на Apple. Предишният му професионален опит включва дългови инвестиции, финансово съветване по сливания и придобивяния, както в банки, така и в бутикови консултантски фирми. Започва кариерата си в инвестиционното банкиране в Merrill Lynch. 

Г-н Статев живее в Лондон (Великобритания) със съпругата си, също възпитаничка на колежа, и двете им деца. 

Борислав Стефанов '97

Настоятел от 2018 г.
 • Магистър по бизнес администрация, Харвард

Г-н Стефанов Борислав е управленски консултант и основател на Hilltop 34 Boutique Advisory. Професионалният му опит включва автомобилната промишленост (Даймлер), управленско консултиране (BCG) и частно инвестиране, както и четиригодишен период в InvestBulgaria – държавната агенция, отговорна за привличането и подкрепата на мултинационални компании в България.

Г-н Стефанов живее в София със съпругата си.

Джоел Ф. Студебейкър

Настоятел от 1980 г.
 • Бакалавър по химия, Станфордски университет

Г-н Студебейкър се оттегли от кариерата си в разработване на софтуер и биомедицински проучвания. Публикувал е редица разработки на тема химически анализ и кръвна преработка, а в последно време е работил по анализ на клинични данни в Johnson & Johnson.

Първоначално връзката на г-н Студебейкър с Американския колеж идва от тъста му, който е преподавал английски език в колежа от 1938 до 1942 г., и от президента на колежа Флойд Бляк, с когото се е запознал като студент. Г-н Студебейкър живее в Принстън, щата Ню Джърси.

Траян Траянов '01

Настоятел от 2017 г.
 • Магистърска степен по Социология, Кеймбридж

Г-н Траянов е изпълнителен директор на Фондация "Заедно в час", организация с нестопанска цел, работеща за осигуряване на равен достъп до качествено образование за всяко дете в България.

Г-н Траянов живее в София със съпругата и двамата си сина.

 

Роджър Уитакър

бивш председател на борда (2011-2018), Настоятел от 1990 г.
 • Доктор на философските науки, Бостънски университет

Докато работи в университета "Джордж Вашингтон" (1994-2017 г.), д-р Уитакър е заемал длъжностите професор, декан, помощник вице-президент и декан-основател на Колежа за професионални изследвания към университета. През 1991-92 г. ръководи възстановяването на Американския колеж в София и става негов първи президент - от 1992 до 1994 г.

Г-н Уитакър е прекарал десет месеца в България през 1975-76 г., докато е провеждал научни изследвания за докторската си дисертация. Той живее във Вашингтон със съпругата си.

Уилям Дж. Уилямс-младши

Бивш председател на борда (2004-2011 г.) Настоятел от 1990 г.
 • Бакалавър, Колеж "Хоули Крос"

Г-н Уилиамс е бил адвокат в Sullivan & Cromwell LLP в Ню Йорк от 1962 г., включително партньор от 1969 до 2004 г., а оттогава – съветник.

Г-н Уилиамс живее в Ню Йорк.