Извънкласни дейности в колежа

Американският колеж в София има отлично развита програма за извънкласни дейности, целяща да се създаде мост между академичния свят в колежа и живота извън неговите предели. Програмата е създадена, за да работи в подкрепа на концепцията за цялостно образование, което подготвя учениците за всички аспекти на живота след колежа.

3 в 1 Клуб

"3 в 1" идва от идеята за покриване на всички направления на програмата CAS: творчество, действие и служба в полза на обществото. Дейностите, които клубът организира, включват походи и културни пътувания, арт сесии със студенти от Националната художествена академия като ментори и акции за събиране на средства, като тази за 8 март 2023 г. в полза на организацията за подкрепа на борещите се с рака "Една от 8". Целта на клуба е чрез тези дейности да предостави възможност на учениците да изпробват различни неща, като същевременно развиват нови умения и в крайна сметка да открият това, което им харесва и в процеса да израснат като личности.

Клуб за 3D принтиране

В свят, в който вече се отпечатват къщи и анатомични органи на 3D принтер, ние от Клуба за 3D принтиране се стремим да ви помогнем да се подготвите. Учим се да правим невероятни 3D модели. Учим се и да се справяме с проблеми, свързани с моделирането, отпечатването, нишките, температурите, проектирането на 3D поддържащи структури и много други. И се стремим да предадем цялата тази информация по забавен и увлекателен начин, чрез практически дейности с цялата страхотна техника, с която разполагаме в лабораториите на SCIFI.

Мажоретен състав на колежа

Клубът на мажоретките на колежа е важна част от духа на училището, тъй като оказва подкрепа на всички наши спортни отбори по време на мачовете им. Създаваме хореографиите си заедно и ги тренираме на седмичните ни срещи, след което ги изпълняваме на мачовете, като се стремим да не пропускаме тези възможности за изява. Клубът на мажоретките е не само много забавно преживяване, но и чудесно нещо, което да включите в портфолиото си.  А роклите ни в цвета на училището изглеждат чудесно на снимки.

Клуб по голф

Голф клубът е създаден по инициатива на учениците от колежа под ръководството на преподавателката по спорт г-жа Папазова. От септември до ноември тренираме на открито - дълги удари, подаване, чипиране и пускане. През пролетта Голф клубът посещава Националната спортна академия и получава полезни съвети. Когато времето навън не е подходящо за тренировки, се преместваме вътре във Фитнес центъра и тренираме путинг или учим и обсъждаме термини, закони и лексика на голфа чрез учебни видеоклипове, тестове и Kahoot игри онлайн.

ACS HeARTs: Healing Arts

Началото на HeARTs - Healing Arts (Лекуваме чрез изкуство) е поставено в Найроби, Кения, от съветничката по социално-емоционални въпроси в колежа Нанди Бланшард. Нейната мисия тогава е да подобри качеството на живота на децата, изправени пред изпитания и възстановяване в различни болници в столицата. Днес клубът с гордост продължава започнатото от г-жа Бланчард тук, в колежа. Неговата основна цел е да се използва силата на изкуството като средство за подкрепа на хора, които се борят с трудни обстоятелства. Като си сътрудничи с други клубове от колежа, клубът HeARTs / Лекуваме чрез изкуство се стреми да използва всяка област на изкуствата, като предизвикателство за ума и като терапевтична помощ. HeARTs / Лекуваме чрез изкуство е създаден с простата цел да разшири границите на колежа отвъд академичните му норми, като прегърне творческата страна на своите членове и ги вдъхнови да изразят себе си чрез изкуствата, като същевременно поддържа здравословно и позитивно мислене.

ACS on ICE

ACS on ICE e клуб по фигурно пързаляне и олицетворение на грацията, атлетизма и артистичността. В стремежа си да популяризира допълнително фигурното пързаляне, клубът провежда през делничните дни срещи - дискусии за емблематични съчетания и техники, докато през уикендите членовете му, сред които има и начинаещи, и опитни кънкьори, превръщат теорията в практика на ледената пързалка на Зимния дворец.

Клуб по фотография

Клубът по фотография в колежа е предназначен за любители на фотографията, които желаят да подобрят уменията си за улавяне на перфектния момент и за обработка на изображения, а също са готови да усвояват нови умения и техники заедно със съмишленици. Изучаваме за композицията, осветлението, цветовете и много други и прилагаме наученото в реалния свят на различни места и при различни метеорологични условия. Снимаме в кампуса и извън него, а след това обсъждаме и редактираме снимките в лабораториите на SCIFI. Забавляваме се, докато учим, и изразяваме себе си по един по-различен начин.

Клуб на рок бандата

Клубът на рок бандата се фокусира върху това да помага на своите членове да общуват и да изразяват себе си чрез музика. Целта на клуба е да изгради безопасно пространство за хората да изпълняват, експериментират и творят във всевъзможни музикални жанрове или форми. Всеки, който може да свири на инструмент или да пее, може да се присъедини.Клубът организира и се стреми да разширим проекта Music Jam (ежегоден концерт), както и да се включва в различни събития.

Танцова програма на Американския колеж

Танцовата програма в колежа се основава на модерен съвременен стил, съчетан с разнообразие от класическа, етно, хаус, поп и филмова музика.

Заучаването на хореографията и извършването на сложни движения е отлично упражнение за мозъка и духа. Танцът също така развива умения, които помагат в много аспекти от живота, включително по-добра концентрация, по-добра способност за слушане и следване на указания, преодоляване на предизвикателства и по-добра способност за изразяване на емоция. Танцът също помага за развиване на усещане за ритъм, координация и оценка на музиката.

Нашата мисия е да разкажем история като използваме човешкото тяло. Изявите ни са на Коледния концерт и на Фестивала на изкуствата в края на учебната година. Пътят е дълъг, но си заслужава!

Вярваме, че танците са необходимост, която може да прерасне в любов и отдаденост.

Клуб за електронни спортове

В клуба за електронни спортове учениците могат да се събират и да играят любимите си видеоигри с приятели. Нашият клуб обединява геймъри от колежа и провеждаме ежеседмични срещи. За съжаление сме ограничени до срещи онлайн, но това не ги прави по-малко забавни. Имаме 2 състезателни отбора, които представят колежа в турнири - един за CS:GO и един за League of Legends. За всеки отбор има по един треньор, който собственоръчно подбира хората за състава чрез внимателен процес на подбор и играе с тях всяка седмица. Тази година нашият отбор по CS:GO се състои от играчи от Global Elite, част от 1% от най-добрите в европейския регион. Играчите ни в League of Legends варират от Diamond играчи до нашия треньор, който е Grandmaster. Освен състезателните отбори, има и обикновени играчи, които се срещат веднъж седмично и играят игри по свой избор в събота вечер. Тази година имахме приятелски игри в CS:GO, League of Legends, Halo Infinite, Rocket League, Among Us и Minecraft. Организираме няколко турнира годишно в различни игри за общността и сме много успешни. Клубът дава Activity и/или Creativity като направления на CAS, ако участвате в срещите, а ако помагате за организирането на някоя от седмичните дейности, ще получите Service.

Клуб по мода

от Ангела Коларова и Дейвид Гайдев (Випуск 2023)

Клубът по мода бе създаден през 2020 г. с цел да предостави възможност за развитие, забавление и социализация на учениците в колежа, които споделят страст към света на модата. Всяка година талантливите членове на клуба работят по множество различни проекти, които им помагат не само да научат повече за света на модата като цяло, но и да задълбочат разбирането си за своя личен стил. Занятията в клуба включват:

 • дискусии на теми, свързани с модата (като тенденции, модни ревюта и събития)
 • проекти като модни списания, колажи и тоалети
 • уъркшопове, в които членовете научават как да избират платове, да използват шивашки материали, да правят кройки и да шият дрехи и аксесоари
 • презентации за университети по мода и възможни кариери в областта на модата
 • проучвания на начина на управление на модни марки

Миналата година клубът кандидатства за финансиране от Фонда за ученически дейности и бе спонсориран с 440 лева, които бяха използвани за закупуване на платове и шевни материали за нашите работилници. Финансирането бе невероятна възможност за нас да разширим своите знания за производството на облекла.
Присъединявайки се към нашия клуб, членовете получават основополагащи познания за работа в света модата, като същевременно се наслаждават на това изкуство заедно с останалите.
Множеството занятия превръщат нашия клуб в забавен начин един ученик да попълни секциите "Творчество” и “Доброволчество” в своето CAS портфолио.

Футболен клуб на колежа

В колежа имаме два футболни отбора, включващи играчи от 8. до 10. клас (ACS II) и ученици от 11. и 12. клас (ACS I). Тренировките са всяка седмица и с всеки следващ път се усъвършенстваме и развиваме като екип. Нашата цел е да създадем сплотен отбор със силен дух и да се опитаме да постигнем възможно най-високите резултати. И двата отбора участват в различни турнири с други училища и обикновено резултатите са наистина добри. Последният турнир беше турнирът на частните училища, който беше голям успех за нашия първи отбор. Футболистите ни успяха да спечелят всичките си мачове с голяма разлика, благодарение на което спечелиха и турнира. Едно от най-големите постижения в последно време беше международният турнир миналата година в Израел. За пореден път колежът успя да спечели всички мачове в турнира и да затвърди репутацията на училището в международен план. Футболните отбори са наистина важни за училището, защото се представяме добре, създаваме страхотен екип, развиваме спортната репутация на колежа и в същото време много се забавляваме. 

Инструментално студио на колежа

Музикалното инструментално студио на колежа предоставя възможности на учениците да развиват сценични умения и да изпълняват класическа музика пред публика.

В допълнение към развиването на изпълнителски и артистични умения, нашите цели са да научим повече за композиторите и стиловете в класическата музика, както и да разширим знанията по теория на музиката.

За постигането на тези цели работим върху различни солови и ансамблови пиеси от различни класически епохи.

Репетираме в отделни времеви периоди (веднъж или два пъти седмично за всеки ученик), с изключение на случаите, когато подготвяме творба за групово изпълнение или репетираме за конкретна сценична изява. 

Основните ни концерти в колежа са Класическият и избрани класическите изпълнения, представени по време на Фестивала на изкуствата.

Мюзикъл на Американския колеж

Мюзикълът на колежа обединява учениците, които споделят страстта към театъра и сценичните изкуства.

Той изгражда и възпитава вкус и интерес към всички форми на сценичните изкуства и предоставя възможности за художествено и личностно израстване, от което полза има и училищната общност. 

Водим учениците през всички етапи на една музикална продукция. Изграждаме състав от ангажирани ученици, способни да предадат послание на публиката чрез музика, танц и актьорско майсторство.

Клуб по бягане на колежа

Клубът по бягане на колежа е за тези, които в някакъв момент от живота си са се докоснали до прекрасния свят на атлетиката и бягането и са се запитали: "Как, за бога, атлетите правят това?" Клубът има за цел да хвърли светлина върху това защо и как хората бягат бързо или на дълги разстояния, съчетавайки научна теория и практика. Клубът дава достъп до интересни лекции на тема различни аспекти на бягането, които след това членовете му прилагат на практика. Правим бягането по-разбираемо и приятно за всеки, който реши да участва, и най-важното -- правим го забавно. Участваме в различни състезания по бягане като отбор, създаваме нови приятелства, трупаме знания и се убеждаваме в ползите от здравословния и активен начин на живот завинаги.

ACS Swifties

В ACS Swifties - официалния клуб на Тейлър Суифт в колежа - се стремим да създадем безопасна и гостоприемна среда за всички фенове на изпълнителката. Провеждаме ежеседмични срещи, на които феновете могат да се отпуснат и да споделят възхищението си от певицата и авторка на песни със свои съмишленици от колежа. Потапяме се в световете, които нейните текстове създават, като обсъждаме всичко свързано с нея - късометражния филм All Too Well, нейната музика, клиповете й и включените в албумите песни. Организираме тематични събития, сътрудничим с други клубове в колежа, участваме в кампании за набиране на средства и много други.

Клуб по тенис на колежа

Клубът по тенис на колежа се стреми да възпитава любов към тениса, работи за усъвършенстване на уменията на членовете на клуба и всичко това в приветлива и приобщаваща тенис общност. Целта на клуба е да направи тениса по-достъпен в колежа, да насърчи работата в екип и спортното майсторство и да осигури приятна и динамична атмосфера за развитие на учениците чрез този спорт в колежа и извън него.

Клуб по спортен бридж

Клубът по спортен бридж на Американския колеж в София беше създаден през есента на 2022. Предвид факта, че спортният бридж е сложна игра и много ученици се присъединяват към клуба без предварителни знания, всяка среща започва с преговор на системата за анонсиране между партньорите и нов урок. Следват няколко игри за практикуване на наученото с подредени спрямо урока карти. Срещите в общия случай продължават вече с неподредени карти, които позволяват на учениците да развият уменията си за стратегическо мислене и справяне в различни ситуации. Бриджът е известен с това, че е чудесно упражнение за пометта, фокуса, търпението, стратегическото мислене и комуникативните умения.

Клуб за приключения сред природата

Клубът за приключения сред природата дава възможност на учениците от време на време да избягат в планината и да създадат незабравими спомени. Членовете на клуба прекарват уикендите в походи и опознаване на красивата българска природа, следват речните потоци с каяци, откриват скрити пътеки с велосипеди и много други. Членовете на клуба придобиват ценни умения по пътя - как да се ориентират в планината, как да работят заедно и да създадат условия за успешно бивакуване. Клубните дейности помагат на учениците да се сближат помежду си и да изградят страхотна общност от приключенци от всички випуски.

Клуб на доброволците-спасители на животни

Основната цел на Клуба на доброволците за спасяване на животни е да образова, да помага и да подобрява както собствената ни среда, така и живота на животните в нужда. Клубът се стреми да създаде по-добра временна среда и по-добър живот за животните, които никога не са имали любящ дом и семейство, докато го намерят. Дейностите на клуба включват разходки и игри с кучетата в приюта и извън него, организиране на кампании за набиране на средства и евентуално предоставяне на временен дом. Animal Rescue София вече е намерил дом на повече от 7 000 кучета и е в процес на осигуряване на осиновяване за още от животните в приюта. Разходките на кучета се провеждат всяка събота в 11 ч., а възможност за предоставяне на допълнителни грижи за кученцата има през цялата седмица за тези, които искат. Всички любители на животните, които желаят да се включат като доброволци, са добре дошли в този клуб!

Клуб по програмиране с приложно-програмен интерфейс (API Programming)

Клубът по  Програмиране с приложно-програмен интерфейс (API Programming) в колежа е създаден в началото на учебната 2020/2021 г. от Теодора Маринова и Валери Камберова. Целта на клуба е членовете му да изучават различни видове софтуер в зависимост от интересите си. Миналата година се научихме да създаваме ботове на Discord, интегрирайки библиотеката Discord.js в JavaScript код, разгледахме основни реализации на бази данни MySQL, както и различни форми на машинно обучение. Най-големият ни проект е ежегодният APIPC Game Jam, който е отворен за всички в колежа и в който се раздават няколко невероятни награди. Участниците трябва сами да програмират игра, като имат пълна свобода при избора на език за програмиране и среда за кодиране. Ние също така им помагаме в този процес, като ги учим на основни техники за разработка на игри. Тъй като APIPC се подновява периодично, планираме да провеждаме още подобни събития, както и събития за ученици, които нямат толкова голям опит в програмирането. Тази година намерението ни е да поканим програмисти, които да бъдат гост-лектори не само за клуба, а и за целия колеж. Редовно провеждаме лекции по време на седмичните срещи на клуба всеки четвъртък след часовете в ABB111. 

Разгледайте нашата презентация за Club Night: https://docs.google.com/presentation/d/1Ygg_FEk4tSanS_PnRErkfVBGl-6i6S-pH2wFnAJlI-I/edit?usp=sharing

Клуб за разработка на приложения

В клуба за разработка на приложения придобиваме умения във Flutter. Това е език, позволяващ ни да създаваме приложения, които могат да работят безпроблемно на различни мобилни платформи, включително и в уеб среда. Провеждаме редовни сесии, където изнасяме лекции, представящи различни аспекти на Flutter. Във времето между тези сесии разработваме иновативно приложение, което действа като портал за учениците в колежа, с цел да ги улесни да намират и да участват в дейности по програмата "Творчество, дейности и служба в полза на обществото" (CAS). Друго приложение, което се стремим да разработим, е такова, което ще предлага разнообразие от мобилни игри.

Арт клуб

През тази година Арт клуба към колежа организира и участва в редица инициативи. В началото на октомври нашите членове изпратиха красиви произведения на изкуството за есенното издание на списанието “All-In Magazine”. Към края на октомври подготвихме украса за училищната трапезария, както и пункт за събиране на бонбони, за да зарадваме всички на празника. Клубът работи заедно за създаването на картина - дракон, който беше окачен в Кафетерията, както и две станции за бонбони, разположени в коридорите. Цялата идея за героите е вдъхновена от филма на Studio Ghibli „Spirited Away“. През ноември участвахме в Благотворителния базар на колежа, организиран от Комитета за набиране на средства. Дружно създадохме картички, картини и книгоразделители, които се продаваха на базара. За Деня на благодарността създадохме и персонализирани дигитални картички, които да бъдат изпратени на всеки американски учител в деня на празника. През декември представихме състезанието „Митологията, в илюстрации“ – общоучилищно състезание, което дава възможност на учениците в колежа да представят удивителното си творчество и умения. За празника Баба Марта членовете на нашия клуб изработиха красиви мартеници с налични материали, които след това бяха продадени за кауза. Събраните пари са предвидени за дарение на БЧК, в помощ на пострадалите от трагичните земетресения в Турция.

Клуб ,,Assist’’

Мисията на клуба е да помага на хората в образованието и трудностите в живота. Една от най-значимите и вълнуващи инициативи, в които членовете на клуба са участвали, е доброволчеството в детски градина. Учениците от Американския колеж в София посещават детски градини в София и помагат с работата там, като например да играят с децата, да танцуват, да преподават английски език и да помагат на учителите с по-отговорни задачи. През тази година планираме да разширим дейността на клуба, както и да увеличим дейностите в детските градини. Неотдавна започнахме да събираме средства за кладенец за вода в Африка. Радваме се да помагаме на хората и всеки е добре дошъл да се присъедини!

Клуб по астрономия

Клубът се събира всеки понеделник в 3:45 ч. Обикновено един водещ (обикновено президентът, вицепрезидентът или преподавателят- спонсор на клуба, или членове на клуба заинтересовани от темата) ще изнесе презентация и кратка лекция на тема по астрономия. Това включва човешка астрономия, история на астрономията, география на космоса (описания на различни астрономически обекти и явления) или решаване на задачи. Тези задачи обикновено са свързани с физиката в или извън учебната програма, както и с подготовката за астрономическите олимпиади.

Освен това през цялата година клубът ще бъде домакин на астрономически вечери и наблюдения (както сутрин, така и вечер). Някои от тях са предвидени само за членовете на клуба, докато други са отворени за общността на колежа. Вечерните наблюдения включват сбирка на клуба и дейности, обединяващи екипа (например гледане на филм), докато планетите (или други астрономически обекти) се подредят - обикновено до 19-20 ч. Вечерта, след което наблюдаваме споменатите обекти с телескопа на г-н Йънгс. Сутрешните наблюдения са Клубът се събира всеки понеделник в 3:45 ч. Обикновено един водещ (обикновено президентът, вицепрезидентът или спонсорът, но отворен за членове, заинтересовани от темата) ще изнесе презентация и кратка лекция на тема по астрономия. Това включва човешка астрономия, история на астрономията, география на космоса (описания на различни астрономически обекти и явления) или решаване на проблеми. Тези проблеми обикновено са свързани или с физиката в или извън учебната програма, както и с подготовката за астрономическите олимпиади.Освен това през цялата година клубът ще бъде домакин на астрономически вечери и наблюдения (както сутрин, така и вечер). Някои от тях са предвидени за членовете на клуба, докато други са отворени за общността на колежа. Вечерните наблюдения включват сбирки на клуба и дейности за изграждане на екип (например гледане на филм), докато планетите (или други астрономически обекти) се подредят - обикновено до 19-20 ч. Вечерта, след което наблюдаваме споменатите обекти с телескопа на г-н Йънгс. Сутрешните наблюдения са около 6-8 ч. сутринта при лятното часово време, за да се сведе до минимум светлинното замърсяване. Забележка: Поради епидемията от COVID-19, дейностите, които изискват лична среща, са отложени, въпреки че все още са важни за клуба.Клубът ще има и дейности в пространството на SCIFI за различни проекти, свързани с астрономията. Това работи както като дейност за изграждане на екип, така и като възможност да се запознаете по-добре със SCIFI. Сутрешните наблюдения са около 6-8 ч. сутринта при лятното часово време, за да се сведе до минимум светлинното замърсяване.
Забележка: Поради епидемията от COVID-19, дейностите, които изискват лична среща, са задържани, въпреки че все още са важни за клуба.
Клубът ще има и занимания в Ученическия институт за компютърни иновации и производства (SCIFI) за различни проекти, свързани с астрономията. Така изграждаме екипа и опознаваме по-добре със SCIFI пространството.

https://stellarium.org/

https://www.youtube.com/watch?v=0rHUDWjR5gg&list=PL8dPuuaLjXtPAJr1ysd5yGIyiSFuh0mIL

https://astro-olymp.org/

Клуб за автомобили и състезания

Мисията на Клуба за автомобили и състезания е да обучава хората за това как функционира автомобилът, шофиране и да обсъждане на  различни състезателни серии като Формула 1, Формула Е, серия Рали и др. Това ще бъде постигнато чрез дискусии, лекции и семинари, които се концентрират върху гореспоменатите теми. Ще има и практически примери и приложения на научената информация, които ще бъдат полезни в реални ситуации. Пример за това е изучаването на основните пътни знаци, правила и маневри в конкретни ситуации от реалния живот. Ще обсъдим също иновации и технологии в съвременните автомобили.

Основно се фокусираме върху направлението за креативност на програмата CAS, но можем да организираме събития, в които могат да бъдат придобити CAS часове за Activity и Service. Такива събития могат да бъдат състезания на картинг пистата на София Ринг Мол или други писти, срещи на членовете на клуба в неделя, по време на които ще гледаме и обсъждаме редица състезания от Формула 1, срещи със спортни коментатори и / или пилоти , шофиране по писти и много други.

Миналата година имахме официална двучасова онлайн среща с коментатора на F1 Момчил Манчев, който ни разказа всичко за коментирането и кариерата си и отговори на нашите въпроси за автомобилния спорт и връзките му с него. Друга дейност, която организирахме миналата година, беше състезание по картинг на картинг веригата София Ринг Мол, където се забавлявахме заедно.

Арабски културен клуб

В клуба за арабска култура разглеждаме и обсъждаме аспекти на ориенталската култура. С всяка една среща се потапяме още повече в света на тези страни, които твърде често биват пренебрегвани. Разглеждаме тяхната вкусна и невероятна кухня, различни периоди от тяхното изкуство и литература, спецификата на красивия им език и много още. Но едно нещо, което прави нашия клуб уникален е, че имаме човек, който е израснал с тази култура и познава всичко от нея - нашият президент. С всяка нова седмица правим всичко възможно да имаме дейности, които ще помогнат да обясним на нашите членове сложността на този регион - обсъждаме езика, различните държави, калиграфията и всичко друго, за което се сетите. Освен това заедно опитваме храна и посещаваме места, важни за тази култура. 

Тази година клуба организира събитие, в което всеки участник трябваше да приготви традиционно арабско ястие. Така всеки успя да опита ,и види традиционната кухня от първо лице. Събитието беше с невероятен успех, като всички се забавлявахме, докато пробваме нови неща.

В бъдеще бихме искали да организираме Културен фестивал, където всички, интересуващи се и желаещи да представят различни култури от цял свят, да имат тази възможността и да докажат, че никоя култура на света не заслужава да бъде пропусната.

Клуб по драма на български език

Чрез репетиции и представления Клубът по драма на български език посвещава учениците в различни аспекти на драмата:

 • актьорска игра
 • режисиране
 • драматургически опит

Освен това обучава учениците от колежа да опознаят историята и текста в подготовка за съответната пиеса на техния майчин език.

Именно в пиесата учениците могат да отключат скритите си таланти и да поемат на пътешествие в театъра.

Клуб за български народни танци

Клубът за български народни танци е създаден през 2019 г. Клубът се фокусира само на български народни танци - хора.

Клубът незабавно привлече хора, които се интересуват да научат повече за българската култура и да танцуват традиционните ни танци. По време на нашите срещи танцуваме и говорим за всеки регион в България. Като група направихме хореографията на нашия танц за коледния концерт 2020. В края на събитието поведохме хоро, в което се включи публиката на концерта, като част от общността на колежа. Това показва колко важно е българското наследство.

Миналата година посетихме дневния център за деца с епилепсия. Научихме ги как да танцуват прости народни танци и играехме с тях настолни игри. Това беше незабравимо преживяване, което в момента не можем да повторим, но се надяваме да продължим с такива дейности, когато пандемията приключи.

Когато пандемията започна, създадохме видеоклип, с който поздравихме общността на колежа за новогодишните празници и показахме какво е научи всеки член на клуба през годината. Тази година се виждахме лично, докато ходехме на училище и в момента се срещаме онлайн. В нашите онлайн срещи се стремим да придобием повече знания за всеки етнографски регион в България. Също така, ако е възможно, бихме искали да участваме в Коледния концерт и Фестивала на изкуствата в колежа.

Нашите цели за следващата година са да участваме в повече концерти и събития, където можем да покажем колко много сме научили. Горди сме да споделим нашата история досега и продължаваме да правим история в общността на колежа. Нашият клуб има за цел да спечели повече участници, за да можем да направим по-дълго хоро.

Бизнес клуб

Основната цел на клуба е да организира семинари, на които участниците в клуба да се срещат с водещи български бизнесмени, да научат ценни съвети, за да успеят в собствения си кариерен път, да посещават интересни семинари с професионалисти от различни сфери на бизнеса и икономиката. Чрез дискусии, които обхващат международните отношения, предприемачеството, маркетинга, финансите и сектора на недвижимите имоти, учениците преминават отвъд ограничения материал в училищната програма. В семинарите обсъждаме и теми от българската и световната икономика и политика. Някои от най-интересните лектори, дошли да изнесат лекции, са г-н Станимир Илиев, член на партията на НДСВ и бивш евродепутат, г-н Левон Хампарцумян, главен директор на УниКредит Булбанк, г-жа Милена Денчева, главен директор на Лидл България, г-жа Ралица Славова, изпълнителен директор на Maxxium България и много други. Някои от нашите гости, като г-жа Елена Маринова и г-н Елвин Гури, дори са били на корицата на Forbes България. Тази година ще организираме събитие за набиране на средства за дарение и да продължим да каним вълнуващи гости. Планираме организацията на събития, на които всички ученици в колежа, да чуят лекции от някои от най-проявените български бизнесмени от различни сфери.

Клуб по калистеника

Това е сравнително нов клуб в Американския колеж. Създаден е за всички хора, които харесват спортната гимнастика, и за всички, които желаят да се научат. Това е приятна среда, в която хората могат да напредват и да поддържат форма, като същевременно научават нещо ново всеки път. С помощта на г-н Лозанчев най-накрая сформирахме клуба и откликът на съучениците ни беше страхотен. Клубът има и много напреднали членове с богат опит в сферата на калистениката, който винаги са готови да споделят. Клубът организира различни спортни дейности, свързани с калистениката, от прости тренировки до други по-забавни игри и състезания. Няма минимално ниво, което някой трябва да е постигнал, за да участва: и напълно начинаещи, и хора, които имат значителни постижения в областта на калистениката, са сред редовните членове на клуба.

Повече за нашите цели:

https://docs.google.com/document/d/1dHY6Bk7U5ONW9Cj0kPFCvnK-GcYSF0AlIe6zO7pVjUE/edit?usp=sharing

Клуб за кариерно ориентиране

Клубът по кариерно ориентиране съществува от 2016 г. От тогава насам той е част от различни срещи и събития, които помагат на младите хора да планират бъдещето си и кариерното си развитие. Срещите на клуба са ежеседмични и на тях членовете обсъждат идеи за бъдещи проекти, помагат си един на друг, споделят полезна информация и т.н. По време на учебната година провеждаме семинари и презентации с цел да помогнем на учениците да научат повече за професиите, от които се интересуват и да им дадем възможност да разговарят с различни хора от различни сфери. Организацията на Изложението за кариерно развитие също е едно от най-важните събития за нас. До момента е организирано два пъти (през 2017 и 2019) и предстои да бъде проведено още веднъж през март 2023. Събитието е изключително успешно и е посещавано от много ученици в Колежа.

Клуб по химия

Клубът по химия е клуб, който има за цел да изнесе науката извън класната стая и да разшири общите знания, които учениците имат от редовните си часове. Дейностите, които се инициират от участниците, са тясно свързани с научните експерименти и с базовите знания, свързани с тях. 

Основната причина за създаването на клуба по химия е да ангажира повече ученици с вълнуващия аспект на извършването на експерименти без натиска на академичните занятия. Учениците, които не са съвсем ангажирани с този вид дейност в редовните часове, могат да предизвикат собственото си любопитство и да правят експерименти, което им доставя най-голямо удоволствие. Експериментите са важна част от научния метод. Чрез тях учениците имат възможност да се включват в групови дейности и да наблюдават процеси, разкриващи красотата на химията.

Клуб по творческо писане

Клубът за творческо писане е много повече от принадлежност към училище. Той съчетава както независима, така и групова работа чрез различни дейности: от състезания, презентации, критика на работата на другия, до излизане навън за вдъхновение, обсъждане на книги и други приятни занимания.

Никой автор няма формулата за съвършено писане, тъй като няма такова нещо и това го прави толкова изключителен и омайващ – това ще популяризира нашият клуб. Грешките са нормални и първата стъпка към подобрението е да се правят такива грешки, които разширяват пространството за дългосрочно израстване. Освен това, нивото на вашите способности по никакъв начин не е от значение: може да не сте напълно запознати с процеса на писане или да сте участвали в дейността от години. Във всеки случай нашата цел е сигурна: да разширим вашия писателски потенциал.

В крайна сметка идеята на клуба е да обедини ученици от всички випуски, които ще съчетават собствените си неповторими преживявания и различни отправни точки. Всички те обаче ще имат едно общо нещо: любовта към писането. Стремим се да създаваме безопасно пространство за хората да се изразяват самостоятелно чрез 26-те английски букви и нямаме търпение за смислените взаимоотношения, които ще изградим един с друг през тази учебна година!

https://blog.reedsy.com/writing-contests/

https://dystopianstories.com/writing-competitions-contests/

https://www.udemy.com/course/the-complete-creative-writer-all-genres-a-full-course/

Движение "Дарение"

Движение "Дарение" е за ученици, които желаят да подкрепят най-нуждаещите се в обществото ни, получавайки вътрешно удовлетворение от оказаната помощ. Подготвяме седмични презентации и обсъждаме потенциални идеи за бъдещи събития, които биха ангажирали нашата училищна общност с доброволчески дейности. Организираме благотворителни инициативи с цел набиране на средства за различни каузи. Сътрудничим с други клубове като Ученически съвет,  "Заедно в час", "Ръка за помощ", "Здравословен начин на живот" и "Да пазим планетата чиста". 

Клуб по дебати

Клубът е първоначално основан през 1933 г. Той е възстановен след възобновяването на колежа и оттогава е съществена част от програмата CAS. След основаването на Националния отбор по дебати през 2015 г., учениците от клуба на колежа формират основата на отбора, като рекордът е четирима от деветте членове на отбора да бъдат ученици от Американския колеж в София.  За две поредни години (2017 и 2018) националната купа за дебати (BDA Open) е спечелена от учениците на колежа.

Провеждаме седмични дебати, в които членовете могат да изпробват и развият уменията си за публично говорене и да получат подробни индивидуални отзиви след това. Също така провеждаме семинари и упражнения, насочени към подобряване на конкретни умения. Редовно клубът участва в турнири по дебати в България.

Ежегодно провеждаме турнира ACS Debate Open, където отбори от цялата страна се събират, за да се състезават за един от най-престижните трофеи по дебати в страната.

Debate Blog - https://sites.google.com/acsbg.org/otvaryashtopravitelstvo/%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D1%8A%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B8

Клуб “Открийте България”

“Открийте България” е клуб, посветен на българската култура, литература, част от историята, природа и мистерии. Той съществува в Американския колеж в София от повече от десетилетие и привлича много нови членове всяка година. Целта му е да обучи членовете си за факти, свързани с българската култура. Тук правим презентации на различни теми за значими български събития, личности или места. По-късно всички тези презентации се събират в Google уебсайт. Целта му е да бъде от полза на други ученици или хора, които се интересуват от темите, които обсъждаме. В идеалния случай клубът кани гост-лектори да говорят за конкретна професионална област, свързана с основните теми на “Открийте България”. Организираме посещения на музеи и походи, за да се наслаждаваме и ценим красивата българска природа. Сътрудничим си с други училищни организации като списание “Беседа” и SMACS (късометражни филми). Целта на “Открийте България” е нейните членове да се забавляват, докато активно участват в дейности, които интересуват всеки от нас. “Открийте България” е място, където всички членове се чувстват добре дошли и са силно насърчавани да участват в клубни проекти и дейности. Проектите включват групова работа, както и индивидуални изследвания. “Открийте България” се стреми да бъде достатъчно гъвкав, така че дискутираните теми да бъдат интересни и подходящи за всички.

https://www.nationalgeographic.bg/

Kлуб по икономика

Нашият клуб има за цел да помогне на учениците да придобият ценни знания и опит в областта на икономиката. Нашата мисия е да осигурим по-добро разбиране на глобалните, националните и местните икономически проблеми, пред които е изправено обществото.  Също така помагаме на онези ученици, които биха искали да се подготвят за изпита AP микро- или макроикономика. Разполагаме с огромно количество материали и ресурси, които можем да споделим с участниците в нашия клуб. В Google Classroom публикуваме полезни източници, въпроси за дискусия, тестове, техники за изпити, видеоклипове и проекти за малки групи. Целта ни е да вдъхнем интерес към предмета и да насочим другите да изберат икономиката като професионален път, ако смятат, че тя ще бъде полезна за тяхното бъдеще. Идеята е не само да се изложат основните понятия на икономиката, но и да се създаде връзка между теорията, на която училището учи учениците, и реалността. Планираме да разпределим времето си поравно между микроикономиката и макроикономиката. За микроикономиката материалът включва търсене и предлагане, производство, разходи и видове конкуренция, пазари на фактори, пазарни провали и много други. При макроикономиката се фокусираме върху икономическите показатели, бизнес цикъла, националния доход, отворената икономика и др. Примери за въпроси, по които целим да задълбочим знанията си, включват стратегии за управление на инфлацията чрез парична и фискална политика и как да вземаме икономически решения въз основа на идеята за алтернативните разходи. Опитваме се да направим уроците си по теория интересни и да прилагаме концепции като теория на игрите в реални ситуации, в които съществува олигопол, като например стратегията на ОПЕК за цените на петрола. Опитваме се да свържем икономиката с множество области на знанието, за да предизвикаме интерес и практически знания. Например обсъждаме връзката между "Трагедията на общите блага" и етиката и науката за околната среда, за да покажем, че трябва да бъдем отговорни граждани. Нещо повече, ние говорим не само за настоящи текущи проблеми, но и за такива, които са се случвали в историята, за да създадем паралел между миналото и настоящето. Насърчаваме учениците да задават въпроси, ако не разбират нещо или искат да научат повече, като по този начин целим да им помогнем да извлекат полза и да разширят знанията си в областта на икономиката.

Клуб по драма на английски език

Мисията на Програмата по драма на английски език е да предостави възможности за изпълнение на всички заинтересовани ученици от колежа, да насърчава ученето чрез сценични изкуства, да използва образователната сила на театъра и изгражда по-добри отношения в рамките на общността на колежа.

Ние изграждаме екип от мотивирани и всеотдайни ученици, създаваме качествена драматургична продукция и я представяме пред публика. Забавляваме и вдъхновяваме своята публика.

Клуб по предприемачество

The Entrepreneurship Club aims to open new opportunities for students to better themselves and learn a lot about the business world. It is a great chance for students interested in studying business, economics, management, finance and marketing or students who simply want to learn more about the world of entrepreneurship. Some of the activities we plan to continue doing are regular meetings with influential people who will talk about their success, the hardships they had to face, their area of interest, etc. In addition, we will have meetings every week focused on mindset, work ethic, start ups and more. Members of the club will have the chance to discuss and learn more not only about entrepreneurship but innovations and global markets as well. It is a great way to self-improve and earn creativity and service CAS hours. Students will improve their creativity by participating in discussions, creating presentations, giving ideas, and completing different handouts. Members will get service hours by organizing projects, lectures, and presenting to fellow members. The club meetings this year will be focused on self growth, start up strategies, innovations and technology use in the field of entrepreneurship.

Клуб "Финанси и инвестиции"

Клуб "Финанси и инвестиции" има за цел да запознае учениците със света на финансите и инвестициите. Правим това чрез организиране на срещи и събития с финансови експерти, които работят в бизнес сектора и имат широки познания за инвестициите и фондовия пазар. В допълнение, ние публикуваме полезни материали в областта на финансите, за да могат учениците да научат повече по темата. Чрез кратки тестове и коментари по задачите в Google Classroom насърчаваме участниците да осмислят и подобрят работата и знанията си. Чрез използването на симулатори за онлайн търговия, ние изучаваме основите на инвестирането в акции и облигации и анализираме инвестиционни портфейли. Като цяло целим да придобием основно разбиране за това как функционира фондовият пазар и къде бихме могли да приложим знанията и ресурсите си, за да реализираме печалба. Нашият клуб се фокусира и върху проектно базираното обучение. Това означава, че ще правим проекти и презентации, свързани с финансите и инвестициите. Примерни теми включват анализ на това дали IPO (първично публично предлагане) е добро или лошо за компании като Porsche и Prada, идентифициране на недостатъци в структурата и процесите в големи компании като Coca-Cola и предлагане на решения, използвайки например парични политики. Извършваме казуси и анализи на индустрията и пазара на инвестиционните процеси. Като пример можем да посочим неотдавнашното придобиване на ОББ (Обединена българска банка) от Райфайзен банк, тъй като това са две от най-големите български банки и са от голямо значение за българския финансов сектор. В този клуб членовете споделят знанията си с всички и по този начин се чувстват комфортно да говорят за финанси и да прилагат различни инвестиционни стратегии. Нашата цел е заедно да научим повече за областта на инвестиционното банкиране и за различните кариери в областта на финансите.

Клуб за първа помощ

Клубът за първа помощ има за цел да разшири знанията на учениците от Американския колеж в София при оказване на първа помощ на пострадали хора при инцидент до пристигането на спешния медицински екип. Членовете на клуба ще придобият общи теоретични и практически знания и умения за това как да действат, ако случайно попаднат в инцидент. Обучението включва презентации, практически упражнения и задачи при симулирани инциденти и интерактивни игри, за да се научат по-лесно стъпките във всяка извънредна ситуация.

Желанието да помогнеш не е достатъчно: трябва да се научиш как да го направиш. Стремим се да привлечем и обучим колкото се може повече ученици, в оказване на първа помощ, защото разликата между живота и смъртта на жертвата понякога е секунди или минути. Всеки от нас може да спаси човешки живот, но трябва да знаем какво и как да го направим. Натрупаният опит тук, в клуба, ще остане за цял живот.

Клуб "FISSION"

FISSION е международен научен панаир, организиран за ученици в Американския колеж в София. Целта на клуба е да събере участници от цяла България и чужбина, които да споделят своите научни проекти и да бъдат оценени от професионално жури.  Учениците получават сертификат за участие, а най-добрите проекти във всяка категория печелят специални награди, организирани от екипа на FISSION. През последните няколко години събитието Fission се провежда онлайн поради Ковид пандемията, затова тази година се стремим да организираме събитието на живо в края на март 2023. Членовете на клуба, ръководени от д-р Красимира Чакърова, се срещат всяка седмица, за да работят по осъществяването на това събитие. FISSION работи усилено от началото на годината, за да осигури на гостите най-невероятното, удобно и образователно научно изложение. Ние търсим спонсори, управляваме сайта и комуникираме с потенциалните участници, ръководителите и журито. Идеята ни е да разширим мрежата си до повече български и международни училища, за да насърчим учениците да бъдат иновативни и да създадат проект по темите физика и инженерство, химия, биология, информатика, математика. 

Официален уебсайт на FISSION: https://fission.acs.bg/index.html

Клуб "Храна и истории от миналото"

Ние сме Мила Колева ‘25 и Златина Янкова ‘25, президентите на клуба “Храна и истории от миналото”. Срещите ни се провеждат по време на консултации всяка сряда в стаята на г-жа Йоанна Нинова (ABB 308) и всеки е свободен да се присъедини по всяко време - отворени сме за нови членове. Нашият клуб е иновативна и “подобрена” версия на Историческия клуб на Американския колеж в София. Дейностите ни са фокусиран върху изучаването на нови неща, свързани с историята, развиване на по-добро разбиране на света около нас, чрез обсъждане на текущи политически или исторически проблеми, а също така, разбира се, са и възможност за прекарване на още няколко часа със съученици и приятели. По време на редовните срещи нашите членове сравняват света, в който живеем днес, със света от миналото, опитвайки се да разграничат различни видове култури чрез презентации, документи, видеоклипове и събития. През първия семестър с Мила организирахме посещение на Националния исторически музей, което се оказа доста интересно преживяване – музеите са много по-вълнуващи, когато ги посещавате с приятели. В момента нашите членове работят по проект, който изисква от тях да подготвят презентация за историята на определена храна, непопулярна традиция или вдъхновяваща историческа личност. Предстоящите ни срещи ще се фокусират върху прегледа на презентациите на нашите членове и тяхното дискутиране.

Клуб по криминалистика

Нашият клуб има за цел да преподава истински криминалистични техники чрез практически опит. Често криминалистиката може да бъде определена като разликата между разрешен и нерешен случай. Затова ние вярваме, че е важно учениците да придобият нужните умения и знания, необходими за решаване на проблеми не само в криминалистиката, но и в ежедневния живот. Всеки петък се събираме, за да обсъждаме тънкостите на криминалистиката, като психологията зад убийствата, механиката на оръжията и процедурата за разрешаване на убийство във връзка с криминалистиката. Подходът ни се основава на практиката. Всяка седмица възпроизвеждаме реални техники, използвани в криминалистиката в контролирана лабораторна среда, както и решаваме измислени случаи с различна трудност, за да придобием представа как може да се пристъпи към разрешаването на истински случай. Разкриването на убийство е сложна работа. Така че защо да не го направим забавно?

Голф клуб

Клубът по голф e създаден преди години по желание на ученици в колежа с помощта на госпожа Папазова. По време на срещите на клуба играем чипинг навън (на игрището до Сандърс, когато времето е благоприятно). При неблагоприятно време играем пътинг във Фитнес Центъра,  подготвяме презентации за голф и разглеждаме в подробност различни видове удари. През пролетта клубът по голф посещава НСА, където се радваме на добри насоки и придобиване на ценен опит. Когато не сме в училище, клубните ни срещи се провеждат онлайн. Гледаме филми и представяме презентации за голф. От септември до ноември тренираме навън - дълги удари, пичинг, чипинг и пътинг. През зимните месеци срещите ни са онлайн. Упражняваме терминология, правила и закони и речник чрез множество уебсайтове, куизове и кахооти. Гледаме видеа, които обясняват различни техники и си водим записки по тях. В момента работим върху есе за голфа. От средата на м. март тренировките ни отново ще бъдат присъствени. 

GSA (Gender and Sexuality Alliance)

GSA клубът в Американския колеж в София осигурява безопасно място, където учениците да се събират, подкрепят, говорят за сексуалната ориентация и идентичност и нейното изразяване, и да работят за прекратяване на хомофобията и трансфобията.

GSA не е клуб само за ученици, които се определят като ЛГБТ, не означава сексуална разюзданост, анти-религия, политическа обвързаност или пък е място, където трябва да декларираш своята сексуална ориентация или причина за участие.

Свидетелства от реалния живот сочат, че такива клубове могат значително да подобрят училищната среда за гей, хомосексуални, бисексуални, транссексуални, неопределили се ученици и техните поддръжници. С клубове, обучаващи ученици и учители на етикет и съобразяване, като правило се наблюдава намаляване на тормоза и обидните думи и прякори, вследствие на тяхното застъпничество. Тези клубове също така създават безопасно място за събиране и общуване на учениците в среда без тормоз.

GSA предоставят подкрепа

Много GSA функционират като групи за подкрепа и осигуряват безопасност и поверителност на ученици, които имат проблеми с идентичността си като гей, лесбийки, бисексуални, транссексуални или неопределили се, както и такива, които биват тормозени в училище поради своята действителна или възприемана сексуална ориентация или полова идентичност и нейното изразяване. Тези групи често осигуряват едно от малкото безопасни места за изразяване на учениците.

GSA изграждат общност

GSA са и социални групи. Те осигуряват усещане за общност и пространство за изграждане на социална мрежа за ЛГБТ и младежи с хетеро ориентация, където тяхната идентичност се зачита. Много GSA организират барбекюта или кино вечери, както и посещения до ЛГБТ абитуриентски бал, ЛГБТ парад и конференции. GSA са чудесен начин да изградите общност във вашето училище и да намалите изолацията, която учениците от ЛГБТ групата иначе биха изпитали.

GSA предприемат действия за промяна

В допълнение към подкрепата, някои GSA работят и обучават по-широката училищна общност относно проблемите на сексуалната ориентация и идентичност. Те може да канят външни говорители, за да обхванат определена тема, като сексуалното самоопределяне в исторически план. Може да организират „Седмица на гордостта“ или „Събития за ЛГБТ осведоменост“ и да предложат поредица от образователни семинари, конференции и чествания на гордостта. Някои клубове организират информационен ден „Научете учителите,“ който фокусира върху обучението на преподавателите как по-добре да подкрепят ЛГБТ учениците. Има много други видове образователни и активистки събития, които клубът може да провежда.

Клубът GSA в колежа участва и помага за организирането на Фестивала на изкуствата, Coming Out Day, Day of Silence и Sofia Pride. Канили сме много гост-лектори и сме посещавали конференции и събития в по-голямата софийска общност. Понякога просто хапваме пица и гледаме филми. Всеки е добре дошъл да се присъедини към нас по всяко време!

Kлуб за здравословен начин на живот

На български често казваме „пожелавам здраве“ за различни празници и дори в случаи на успех или неуспех. Животът и здравето винаги вървят ръка за ръка. Ето защо напоследък все повече хора се стремят да укрепят тази връзка. Грижата за здравето се превърна в приоритет както за възрастни, така и за млади хора. Ето защо ние, група ученици от Американския колеж в София, създадохме Kлуба за здравословен начин на живот. Нашата цел е да покажем как да се грижим за физическото и психическото си благополучие. Ние не твърдим, че сме експерти в тази област, но наистина вярваме, че редовните упражнения, балансираното хранене и здравословното мислене могат да бъдат черешата на тортата на всеки (въпреки че определено ще ви убедим, че черешата е по-добра от тортата☺). Водете здравословен начин на живот, отдайте му се и се наслаждавайте!

Клуб “Ръка за помощ“

Клубът “Ръка за помощ“ е място, където учениците се срещат, за да служат на общността, като са протегната ръка за помощ на нуждаещите се. През годината учениците могат да избират измежду различни инициативи и събития за набиране на средства, в които да участват. Инициативите могат да се фокусират върху индивидуална комуникация, помощ на възрастни хора и деца или доброволчество по време на благотворителни събития. По време на набирането на средства обикновено събираме храна, пари, книги, игри и т.н., за дневни центрове за деца с увреждания.

Клубът “Ръка за помощ“ се събира всяка сряда след училище, за да обсъди бъдещи инициативи или да организира набиране на средства. През уикендите членовете на клуба могат да изберат да участват в инициативи въз основа на техните интереси. Нашата цел е всеки ученик да получи възможността да помогне на общността по най-добрия възможен начин. В крайна сметка членовете на клуба ще научат значението на правенето на добро, ще подобрят своите комуникативни умения и постепенно ще станат лидерите, от които се нуждаем в днешно време.

Туристически клуб

Туристическият клуб съществува през последните пет години; неговата мисия - събиране на хора, които обичат да прекарват време сред природата и им позволява да го правят в постоянно променяща се и нарастваща среда. Още от създаването си той събира както ученици от различни класове, така и учители от различни среди, за да изследват естествената красота на българските планински региони.

Клубът се събира веднъж или два пъти месечно (в зависимост от графика на членовете) за поход и поне веднъж за среща за планиране, по време на която избраният маршрут може да бъде обсъден, редактиран и завършен. По време на тази среща за планиране учениците получават важна информация относно безопасността, както и оборудването, необходимо за успешен поход. Въпреки че обикновено правим преходи във Витоша, тъй като тя е в непосредствена близост до София и достъпът с обществен транспорт е лесен, ние сме известни с това, че организираме пътувания в Рила, Стара планина и др., което е  възможност за членовете на клуба да покорят по-предизвикателни пешеходни маршрути. Това обикновено се случва по време на дълги почивни дни или ваканции. В миналото сме провеждали и съвместни събития с други клубове в колежа като Клуба по фотография. Тази година планираме да се свържем с хората, които се грижат за националните паркове или Планинската спасителна служба на Червения кръст и да им помогнем при маркирането на планинските пътеки или поставянето на табели в райони, които са били занемарени. Ние допринасяме за общността, като даваме на учениците възможност да се запознаят с нови хора, които споделят подобна страст и прекарват повече време сред природата, като по този начин насърчаваме по-здравословен начин на живот вместо живота на закрито, който водим.

Клуб "Interact"

Клуб "Интеракт" е спонсориран от “Ротари Интернешънъл” и е клуб за за млади хора в помощ на обществото. Състои се от членове на възраст от 14 до 18 години или от ученици в гимназиален етап. Клубът дава възможност на ученици да участват в забавни и смислени доброволчески проекти - различни благотворителни организации, дарения и кампании за набиране на средства. С членовете на Клуб "Интеракт" организираме кампании за събиране на храна и дрехи в Колежа и доброволстваме в приют за кучета, център по обществено здраве и анализи, кухня за социално слаби хора и много други. През 2022 г. организирахме “Коледна дарителска кампания”, която имаше огромен успех. Участваме в благотворителни събития, организирани от “Ротари Витоша” и сами организираме такива. По време на Фестивала на изкуствата в Американския колеж в София продаваме нашата легендарна лимонада "Интеракт". Покрай дейностите в клуба интеракторите развиват своите лидерски умения и инициативност, докато едновременно с това създават и нови приятелства.

Въведение в правото

Клубът "Въведение в правото" е за ученици, интересуващи се от право, юридически науки, юрисдикция и юриспруденция, които също се нуждаят от Creativity и Service CAS!

Предоставяме познания за основните понятия на правото, като се фокусираме върху различните видове право - от финансово (корпоративно) през наказателно правосъдие до екологично право, и установяваме основните разлики между англо-американското и европейското (международно) право, както и между английското и американското право, в частност. Подготвяме презентации на различни теми, например: Правото наистина ли е моето нещо? Къде да уча? (правим проучвания на колежи и университети) Какви са някои от възможните кариерни пътища? Гледаме видео клипове, обсъждаме случаи от реалния живот и участваме в симулирани съдебни процеси, включително LACAH IV и LACAH V European Mock Trial Tournaments и ACS Human Rights Mock Trial. Присъстваме на и организираме срещи с утвърдени хора в областта - юридически представители. Срещите на клуба се провеждат в четвъртък консултация в Абът 207.

Присъединете се към "Въведение в правото" и разберете повече за юридически стажове, препоръчана литература, последни новини в сферата и още!

Президент: Ива Иванова '24
Вице-президент: Ема Йорданова '24
Спонсор: д-р Александър Беноа

Клуб за италианска култура

Клубът за италианска култура има за цел да създаде силно чувство за общност за учениците в колежа, които са запалени по Италия и искат да научат повече за нейната култура. Клубът въвлича своите членове в уникални и забавни преживявания, които им позволяват да оценят и научат повече за италианското културно наследство. 

През годината ще разглеждаме различни аспекти на италианските култура и език, като същевременно ще се фокусираме и върху по-съвременни аспекти от страната. Някои от темите, които вече сме разглеждали, включват: италианска история, архитектура, съвременни и антични писатели, музиканти, кухня, футбол, народни танци и мода. Също така искаме да запознаем нашите членове с италианския език, включително с неговия произход, развитие във времето, както и с някои лесни и полезни фрази. Италианският културен клуб предлага и възможност за посещения в Италианския културен институт в София, където ще присъстваме на различни изложби или филмови фестивали.

Членовете на клуба ще могат да участват и в благотворителни събития в подкрепа на различни приюти, сиропиталища или домове за възрастни хора, където ще помагаме на тези, които не могат да си позволят основни хранителни продукти. През последните няколко години правим благотворителни събития главно по Коледа и Великден, за да помогнем на тези, които не могат да се насладят на тези празници, като планираме да продължим тази традиция.

Клуб "Поддържайте планетата ни жива"

Основните цели на "Поддържайте планетата ни жива" са да вдъхновява и насърчава учениците да осъзнаят въздействието си върху околната среда и да подпомагат опазването на нашата планета чрез редовно почистване на различни замърсени зони. Нашите дейности включват нов вид рециклиране и членовете на клуба показват красотата му като създават ръчно изработени орнаменти от бутилки, капаци, хартия и др. Планираме да посетим различни училища и детски градини, където да разкажем на по-младото поколение за замърсяването, рециклирането и др. и как да водим по-устойчив начин на живот. Организацията беше учредена и в Пловдив, така че имаме две основни локации и така по-голямо въздействие. Членовете на клуба вече са извършили три почиствания, едно в Пловдив и две в София. Проведохме коледно набиране на средства в колежа, където представихме нашите иновативни и уникални творения, направени от рециклирани материали. Нашата планета се нуждае от помощ и екипът ни реши да използва нашите умения, страст и ентусиазъм, за да й помогне!

Website: https://keepourplanetalive.mobirisesite.com/

Клуб на помощниците в библиотеката

Ученици, които помагат в библиотеката има от 1998 г. В началото имаше само няколко доброволци, които помагаха с подредбата на рафтовете и описването на книги. През 2000-2007 г. членовете на клуба наброяваха 30-40. През тези години помощниците бяха специализирани. Имахме дежурни помощници по време на обедните почивки и след часовете, които подреждаха книги, правеха фотокопия или каталогизираха книги. През 2007-2008 г. се преместихме на компютри съвместими с IB. Открихме нова, по-професионална програма. През следващите години учениците преминаха от копиране към принтиране на материали и броят на помощниците намаля.

Втората голяма промяна в училището беше постепенната обмяна на настолни компютри и LAN мрежа с WiFi мрежа и Chromebooks за учители и ученици. Това промени системата за обслужване на библиотеката. От учебната 2018-2019 г., когато библиотеката се премести в новото пространство на втория етаж на учебния център „Америка за България“, училището прие политиката да не се използва хартия. От юни 2018 г. Клубът на библиотечните помощници беше възобновен. Учениците помогнаха подреждането по рафтовете на цялата колекция от около 16 000 книги. Тази година членовете на клуба ще помогнат при обработката на книги - описване, щамповане, залепване на етикети на дарения от нови книги. Общият брой на заглавията, дарени от възпитаници и други приятели на колежа е около 800. Всичко това ще подсили цялостната приятелска и организирана атмосфера в библиотеката.

Клуб за текстописци

Нашата цел е да предоставим на любителите на писането на текстове от Американския колеж в София пространство, в което да споделят своето творчество и да анализират текстове, написани от най-добрите текстописци. 

Двете президентки се запознават в 8. клас и бързо откриват общата си страст към разказването на истории чрез песни. Те споделят своите текстове една с друга, анализират ги заедно и слушат песни с прекрасни текстове.

Сега слагаме началото на клуб, който ще ни помогне да срещнем още хора с интерес към нашето любимо нещо - писането.

Не се и съмняваме, че колежаните носят у себе си много творчески заложби! Този клуб обаче прави и една още по-смела крачка в изкуството - писането на текстове на песни. Предизвикваме всеки, който обича поезията или писането като цяло, да дойде и да представи своите умения на текстописец!

Клуб по математика

Някои от най-необходимите умения, които всеки човек трябва да притежава, се развиват чрез науката за математиката. Математиката учи на логика, умения за решаване на проблеми, задълбоченост и постоянство. Колкото по-сложни задачи биват решавани, толкова повече се развиват тези умения. Според нуждите на членовете на нашия клуб се обсъждат различни въпроси от по-сложните сфери на математиката. Тази година се фокусирахме основно на подготовка за AP Calculus. Разбира се, не искахме напълно да изоставяме състезателните задачи, така че посветихме няколко срещи на тях. Всички участници в клуба успяха да развият още математическите си знания и уменията си да представят задачи пред останалите, след като всеки един от тях трябваше да даде обосновка за своето решение.
“Математиката притежава не само истината, но и определена върховна красота. Студена и строга красота, подобна на скулптура.”
Бъртранд Ръсел

Клуб Модел „Организация на обединените нации“ 2021-2022

Модел „Организация на обединените нации“ е основан през 2005 г., следвайки вече 100-годишната традиция на организирани симулации на конференции, ръководени от ученици. Постоянно растящата общност  в момента тя се състои от почти 20 членове, които споделят интерес към дипломацията, международните отношения и публичното говорене.

Клубът запознава учениците с основната структура и основните органи на Организацията на обединените нации. По време на срещите старши членове провеждат обучения на делегати, в които новите участници се насочват чрез процедурните правила и специфичния език на конференцията на Обединените нации. Подготвителните конференции се провеждат с учебна цел и за подобряване на ораторските, дебатьорските, преговорните и уменията за писане на резолюции, които членовете прилагат по-късно по време на действителни конференции. Учениците представляват различни държави и се опитват да намерят решения на въпроси като „Мерки за предотвратяване на разпространението и намаляване на производствените възможности на оръжия за масово унищожение чрез активна международна политическа програма“ и „Мерки за защита на човешките, икономически, социални и културни права на хора, които се идентифицират като ЛГБТК+”.

През последните години клубът участва, както присъствено, така и онлайн, в много международни и местни събития като MIT Model United Nations, Американския колеж в Гърция MUN, Coornhert MUN и Deutsche Schule Sofia MUN и много делегати от колежа вече имат награди за отлично представяне. Тази година членовете на клуба планират да организират второто издание на ACS Model United Nations, конференцията на нашето училище.

Моят MUN - https://mymun.com/

Доброволчески клуб "Музейко"

Доброволчески клуб "Музейко" е създаден преди няколко години в Американския колеж в София. "Музейко" е детски научен център и интерактивен музей. Създаден е през 2015 г., като доброволци помагат там от 2016 г. насам. Общността на доброволците в "Музейко" е огромна и ние много се радваме, че Aмериканският колеж участва с голям брой ученици-доброволци. Клубът обединява всички ентусиазирани ученици, които се интересуват от "Музейко" и дава възможности за споделяне на идеи, подобряване на комуникационните умения, които са от решаващо значение, за да си полезен в "Музейко". Когато хората от колежа са на смяна заедно, те си помагат. Разбира се, ролята на всеки член е да подкрепя други доброволци и да бъде отдаден на своята работа. Смените са през почивните дни и някои празници. Нашата роля като клуб е да бъдем общност, споделяйки идеи и подкрепяйки се взаимно в това прекрасно изживяване. Когато имаме някакви указания от "Музейко" или просто искаме да обсъдим проблеми и идеи, се срещаме в училище. Ние, доброволческият клуб на Американския колеж, ще продължим да помагаме на "Музейко" в споделянето на неговите ценности и мисия, защото наистина вярваме, че децата се нуждаят от такова място, където лесно да изследват и разбират науката по нетрадиционни начини.

Клуб "Нова надежда"

Мисията на клуб "Нова надежда" е да популяризира българската история и природа, както и да подкрепя хора в нужда чрез благотворителни кампании. Нашият клуб има за цел да обогати знанията на членовете си за България и да направи учениците по-социално отговорни, като по този начин даде нова надежда на обществото ни.

Искаме да помогнем на учениците да се чувстват по-свързани с родното си място и по този начин да ги насърчим да станат отговорни млади хора, които са полезни за обществото ни. Чрез запознаване на нашите членове с историческите и природните богатства на България, нашият клуб ще се стреми да ги накара да се възхищават и да ценят родното си място. Като им даваме повод да обичат страната си, искаме да ги мотивираме да бъдат по-добри хора и да участват в решаването на възникващите проблеми.

Досега през тази година един от най-големите ни и успешни проекти беше състезанието "Стани богат" на тема българска история и култура. Целта ни е да продължим да провеждаме това събитие редовно и да привлечем повече участници, включително учители. Освен това, нашият клуб организира шествия за значимите български празници. Всеки в клуба има възможност да напише своя реч и да изрази любовта си към България.

Клуб "Физика на частиците"

Мисията на клуба по "Физика на елементарните частици" е да осигури на учениците по-добро разбиране за структурата и градивните елементи на Вселената. Клубът има за цел да запознае учениците с тази научна област и да ги накара да проявят любопитство към устройството на света, както и да обсъждат едни от най-големите, най-значимите и влиятелни научни експерименти.

Обичайните ни срещи включват презентации на различни теми, например за ускорителите и детекторите на частици, последвани от дискусии между учениците. Основната ни идея е да се запознаем повече с влиянието и приноса на експериментите, провеждани в ЦЕРН, Швейцария - най-голямата лаборатория по ядрена физика в света, както и на други лаборатории по ядрена физика. На срещите обсъждаме исторически постижения във физиката, а също и текущи изследвания и въпроси, които все още не са получили научно обяснение. Разглеждаме и структурата на различните видове ускорители и детектори. Клубът по Физика на елементарните частици участва в майсторските класове на ЦЕРН, което дава възможност на учениците да задълбочат познанията си и да приложат наученото в научна среда. След това те могат да обсъдят работата си с учени, работещи в и за ЦЕРН.

За учебната 2022-2023 година и до момента учениците от клуба по Физика на елементарните частици са участвали в честването на Световния ден на данните, където обработваха данни от детектора АТЛАС в ЦЕРН, и в Майсторския клас по Терапия с частици, организиран от ЦЕРН, БАН и Софийски университет, в който изучаваха методите за лечение на рак с различни видове снопове.

Освен това клубът планира да посети места, свързани с физиката на високите енергии, както и да вземе участие в международни състезания.

Всеки е добре дошъл!

Клуб "Подкаст"

Дискусиите в час са забавни, но дори и най-ентусиазираните оратори понякога се отегчават от разговори относно причините за Френската революция или  страховитите антиутопии в творчеството на Оруел. От друга страна, блестящите посетители на звукозаписното студио на Подкаст клуба, който се събира всеки понеделник там долу, в скрития подземен етаж на Острандър, изглежда никога не се изтощават, номинално заради вълнението да се присъединят към клуба, но по-вероятно заради интересните теми, които обсъждаме.

Докато клубът си проправя път към стартирането на първия в историята на Американския колеж подкаст канал, настроението е приповдигнато, разговорите са шумни, а идеите преливат. Учейки се от други популярни подкасти, обсъждайки това, което учениците от Колежа биха били най-развълнувани да чуят, и забавлявайки се със звукозаписната техника, членовете на клуба не само са стимулирани да споделят най-смелите си възгледи по всяка тема, но и несъзнателно биват превръщани в изявени оратори.

Клуб по психология

Основан през втория семестър на 2018/19, клубът по психология е място за изследване на всякакви теми от сънища и мотивации до манипулация и предразсъдъци. Идеята е да се наблегне на важни психологически аспекти, които са част от ежедневието в нашето общество и социален кръг, както и на начина, по който хората действат и реагират като цяло. Колкото повече перспективи получаваме, толкова по-добре, поради което клубът често ще цели да провежда дискусии, за да добием по-добра представа как да отговорим на важни въпроси за човешкото поведение. Целта е да разберем повече за човешкото състояние чрез задълбочен анализ, развиване на емоционална интелигентност и насърчаване на съпричастност в процеса.Също така, клубът ще се стреми и да споделя и разпространява знанията по творчески начини, чрез статии, визуални материали, или по други начини, тъй като повишаването на осведомеността е важна стъпка по пътя към по-добра промяна в обществото. При възможност, клубът ще се стреми да даде шанс на хората, в и извън него, да се срещнат и да задават въпроси на професионалисти в областта, които могат да разкажат повече за своя опит в психологията.
Всеки желаещ е добре дошъл да участва.

Български младежки Червен кръст

Част от членовете на клуба

Движението на Червения кръст и Червения полумесец са официалните организации и ние сме само малка част от техните 97 милиона доброволци. Организацията на Червения кръст е създадена е през 1863 г. от шведския бизнесмен и хуманитарен агент Хенри Дюнан по време на войната в Солферино и оттогава основната му цел е да помага на хората по всички възможни начини. Всеки доброволец на организацията трябва да спазва 7 принципа, които са: хуманност, безпристрастност, неутралност, независимост, доброволческа служба, единство, универсалност.

Българският младежки Червен кръст е доброволчески клуб в рамките на Американския колеж в София. Основно се фокусира върху умения как да се оказва първа помощ - физическа и психологическа. Включва също така подкрепа на различни общности, повишаване на осведомеността и организиране на благотворителни събития. Тази година планирахме да направим много дейности, включително да правим презентации, да обсъждаме важни теми, да организираме събития, да събираме капачки и дрехи за дарения, да посещаваме домове за деца лишени от родителска грижа и да помогнем на общността на колежа, доколкото е възможно. За съжаление, нашите дейности са ограничени поради COVID-19, но ние продължаваме да работим като на първо място пазим здравето си и това хората около нас.

Клуб по природни науки

Целта на Клуба по природни науки е да изследва области на науката, които не са обхванати от учебната програма и да даде на членовете на клуба различни възможности за практическа наука. Клубът ще направи всичко възможно да провокира членовете си да изследват научните явления и да повишат обществената осведоменост за начина, по който всичко работи на фундаментално ниво. Освен това Клубът ще предостави възможности на членовете си да трупат научен опит, за да разширят границите на своите знания. В процеса на планиране и изпълнение на дейностите - които включват, но не се ограничават до преподавателска дейност, презентации, предизвикателства пред науката и лекции, - ние имаме контекста и възможността да придобием научна и логическа мисъл, както и да развием организационни и лидерски умения. Клубът по природни науки в никакъв случай не е ограничен по отношение на членове, ниво или брой проекти.

Целта на клуба е да подготви учениците за националните олимпиади по химия и физика с адекватни знания, които да ги изкачат до третия кръг на олимпиадите и дори да надхвърлят това ниво. Ние се стремим да събудим допълнителен интерес и да дадем на всеки член по-широк поглед върху  природните науки. Много от членовете на научния клуб донесоха различни медали и награди от състезания по физика и астрономия през последните години. Тази година планираме да запазим тази тенденция, като подготвим учениците за практически и теоретични олимпиади.

Няколко основни дейности са в центъра на научния клуб за тази година:

Ученически лекции

Всяка сесия на клуба ще изследва и ще подготви лекция по физика или химия по определена тема, която ще бъде разгледана в нейните основи. Тези лекции ще бъдат представяни пред останалите членове.

Презентации и посещения на изложби

Ако в кампуса има презентации, лекции, изложби и т.н., които са от интерес за клуба, ние ще присъстваме.

Подготовка за състезания

Клубът по природни науки се стреми да продължи да подготвя своите членове и други ученици за различни научни състезания.

Експериментиране и решаване на практически проблеми

Членовете на Клуба по природни науки ще организират и провеждат експерименти, както и ще решават творчески практически проблеми. В клуба учениците се подготвят за Международния турнир за млади физици, който включва 17 експериментални задачи.

Най-новите науки

Членовете на Клуба по природни науки ще бъдат в течение на най-новите открития и новини в науката, както и ще се информират взаимно и училищното общество за най-интересните аспекти.

Клуб “Заедно в час”

Клубът “Заедно в час” е създаден в началото на академичната 2022/23 година в Американския колеж в София. “Заедно в час” е неправителствена организация, която има за цел да подобри качеството на образованието в България. Създадена по инициатива на фондация "Америка за България", “Заедно в час”  подкрепя учители и училища в цялата страна, за да осигури на децата в България равен достъп до качествено образование, което да отвори много врати пред младите ученици в професионалното им бъдеще. Организацията се стреми да изгражда партньорства и да обучава нови учители, което значително ще подобри качеството на образователната система в България. Клубът се включва в много доброволчески дейности, свързани с преподаването или с подпомагане на организацията на събитията на “Заедно в час”. Членовете на клуба помогнаха на фондацията с организационни задачи по време на събитията на "Нов път в преподаването" и организираха благотворително набиране на средства по повод "Баба Марта" за учебната 2022/23 година. Клубът работи в сътрудничество с други клубове на Американския колеж и Ученическия съвет, за да събере средства за учебни пособия за децата от 106 ОУ "Григорий Цамблак". Учениците получиха възможност дори да посетят "106 ОУ Григорий Цамблак'' и да помогнат на децата да изработят мартенички и да прекарат известно време с тях. Клубът организира и семинар в комплекса на колежа, на който гостуваха хора, работещи в организацията, за да могат да разкажат повече за това какво правят, защо го правят и да споделят подробности за предстоящите им дейности. 

„Беседа" - списание за литература и култура

 

„Беседа” е списание за литература и култура на Американския колеж в София.

Списанието възниква през 1994 г. като доброволна инициатива на пишещи ученици и техните учители. Постепенно се превръща в едно от официалните издания на Колежа, като през 2011 г. получава международен ISSN номер, с който придобива признат статут на периодично издание.

Списанието се стреми да даде трибуна на обещаващите млади таланти в Колежа, като публикува текстове, фотографии и илюстрации, организира конкурси във всеки свой брой – за проза и поезия, както и оформление на корица. „Беседа” дава възможност на учениците да се запознаят със спецификата на работата в периодичното издание – подбор на текстове, редактиране, работа по оформлението и дизайна, интервюта, рецензии за книги, реклама, организация на събития, финансиране. Една от важните цели на списанието е да създаде литературен вкус и критерии за възприемане на стойностните прояви в областта на културата, като се стреми да бъде в крак със съвременността.

TimeHeroes ACS

Клубът е създаден през 2018 г. и представлява Timeheroes - най-голямата благотворителна и доброволческа платформа в България. Тя има за цел да предостави на учениците възможност да правят добро. Участниците ще се научат да помагат на тези, на които липсва финансова, физическа или морална подкрепа. От основаването си клубът реализира редица успешни инициативи: няколко посещения в Дома за деца, лишени от родителска грижа "Радост" в село Дрен, дарения и дейности, насочени към включване на тези деца и млади хора в социална комуникация, участие в кухня за супа, записи на аудиокниги за глухи хора, набиране на средства по много начини за подкрепа на деца с онкохематологични заболявания, инвалиди, приюти за бездомни кучета и др. Освен това клубът участва в процеса на организиране и рекламиране на благотворителен бал, организиран от Втора немска езикова гимназия. Следващата цел на клуба е да разшири мисията и да създаде инициативи, свързани с подобряване на местната среда и по-нататъшно включване на общността на колежа в сезонни благотворителни събития с цел да помогне на хората в нужда. Това са само част от многобройните дейности, в които ще участваме.

Клуб “Докосни сърцето ми”

“Докосни сърцето ми” е клуб, който е посветен на подпомагането на деца в нужда и без родителска подкрепа. Разбираме уязвимостта на тези деца и полагаме непрестанни усилия да подобрим живота им и да им осигурим основни ресурси. За да постигнем това, ние си партнираме със SOS Детски селища, организация, която се е посветила на подобряването на живота на уязвимите деца чрез предоставяне на така необходими ресурси, като храна, жилище, здравеопазване, образование и обучение за работа. За да подпомогнат финансово тази кауза, нашите членове участват активно в набирането на средства и даряването им. Ние също така се стремим да повишим осведомеността и да повдигнем духа на хората, като организираме събития с хора, които могат да ни помогнат да съберем повече средства, произвеждаме ръчно направени предмети, които по-късно да продаваме и обогатяваме знанията си за любовта и благотворителността. Обединявайки сили и работейки с отделни хора в подкрепа на тази благородна кауза, ние наистина вярваме, че можем да направим положителна промяна и да осигурим на тези млади хора сигурността, надеждата и щастието, които заслужават. Ние се ангажираме да осигурим на тези ценни деца живот, изпълнен с възможности и безопасност. Чрез нашите различни инициативи можем да създадем среда на надежда и сигурност за тях, давайки им шанс за по-светло бъдеще. Нашите членове работят неуморно, за да съберат както пари, така и осведоменост, с цел да подобрят живота на децата и живота на хората около тях. Ние не виждаме работата си просто като работа, а като форма на любов, жест на състрадание и съпричастност, който ще гарантира, че тези деца ще получат по-успешно и сигурно бъдеще. Заедно ще можем да докоснем сърцата на тези ценни хора, носейки им радост и надежда.

Клуб за видео продукции

Ние сме клуб за видео продукции, който има за цел да улесни учебния процес. Искаме да го постигнем чрез създаване на образователни видеоклипове, които целят да направят съдържанието по-разбираемо и по-лесно запомнящо се. И учителите, и учениците като членове на общността на колежа могат да поискат създаването на образователен видеоклип, подходящ за техните нужди.

Учениците развиват:

 • умения за сътрудничество
 • творчество
 • обслужват реалните нужди на общността
 • практикуват своя английски и български език
 • умения за видеомонтаж

Ние създаваме видеоклипове от начало до край, за да направим ученето забавно.

Клуб по волейбол за момичета в колежа

Клубът по волейбол за момичета в колежа е създаден през 1994 г. Клубът има много богата история, пълна със събития, състезания, турнири от различен ранг в София, Самоков, в Анкара - Турция и в Солун - Гърция. До 2010 г. волейболният клуб имаше целогодишна тренировка и участва в 5 състезания - Купа Хектор - в Националната природоматематическа гимназия, Claris Cup - в осемте елитни езикови училища в София, Ученически игри в община Младост - на две възраст групи 8 -10 и 11-12 класове, Откритият турнир на колежа организиран между осем училища, Международен турнир в Bilkent High School & University в Анкара и Международен турнир на Anatolia College в Солун.

След 2010 г. вече играем спорт по сезони в колежа и подготвяме два отбора за две състезания - Ученическите игри в община Младост и Откритият турнир на колежа. Сезонът на волейбола започва на 23 септември и завършва на 6 декември. Тренировките са всеки понеделник, сряда и четвъртък след училище в 3:45 до 5:30 ч. в спортната зала. Отборите се състоят от 25 момичета на възраст от 8. до 12. клас.

Отбор по волейбол - младежи

Един от най-успешните спортни клубове през последните четири години, този отбор е единственият в историята на колежа, който печели 4 години последователно турнира ACS Open и всички други състезания, в които са участвали. Целта на волейболния клуб ACS е да предложи на младите любители на волейбола възможност да учат и да участват в състезания извън дейностите, свързани с училището. Клубният волейбол предлага на играчите шанса да получат инструкции за развитие на уменията и стратегията на отбора, както и да участват в обучение за екипна работа и спортсменство. Всеки клубен сезон е приблизително равен на 3 месеца. Всеки септември се провеждат проби и се канят за ученици от ACS. Отборите на колежа вземат участие в състезания от различни рангове и всеки сезон завършва с турнира ACS Оpen, което е турнирът на колежа.

Клуб „Годишник на колежа” 2023

Клубът „Годишник на колежа” работи от 1997 г. В действителност той е създаден през 1926 г., когато е публикуван първият годишник. През годините след възстановяването на колежа той е бил свободно-избираем предмет, клуб, или CAS дейност. Обикновено има няколко много активни ученици, а останалите предпочитат да се занимават само с по-кратка работа - да правят снимки или да създават страници само за една или две секции. Нашият клуб създава краен продукт, който трябва да бъде отпечатан и доставен в колежа до датата на дипломирането, за да могат зрелостниците да го закупят. Има различни дейности и следователно различни направления. Фотографите правят снимки на секциите, клубовете, спортните отбори, игри и специални събития. Това е дейност в служба на училището, както и действие (според формулировките на програмата CAS). Присъства и творчеството. Специалистът по оформление на Photoshop трябва да има визия как да създадете страница, както и необходимите умения и търпение. Редакторите се намесват на края, през втория семестър. Те проверяват страниците за грешки. Работата на членовете на клуба е най-вече творческа, но и служба в полза на колежа и активности.