Извънкласни дейности в колежа

Американският колеж в София има отлично развита програма за извънкласни дейности, целяща да се създаде мост между академичния свят в колежа и живота извън неговите предели. Програмата е създадена, за да работи в подкрепа на концепцията за цялостно образование, което подготвя учениците за всички аспекти на живота след колежа.

Танцова програма на Американския колеж

Танцовата програма в колежа се основава на модерен съвременен стил, съчетан с разнообразие от класическа, етно, хаус, поп и филмова музика.

Заучаването на хореографията и извършването на сложни движения е отлично упражнение за мозъка и духа. Танцът също така развива умения, които помагат в много аспекти от живота, включително по-добра концентрация, по-добра способност за слушане и следване на указания, преодоляване на предизвикателства и по-добра способност за изразяване на емоция. Танцът също помага за развиване на усещане за ритъм, координация и оценка на музиката.

Нашата мисия е да разкажем история като използваме човешкото тяло. Изявите ни са на Коледния концерт и на Фестивала на изкуствата в края на учебната година. Пътят е дълъг, но си заслужава!

Вярваме, че танците са необходимост, която може да прерасне в любов и отдаденост.

Футболен клуб на колежа

В колежа имаме два футболни отбора, включващи играчи от 8. до 10. клас (ACS II) и ученици от 11. и 12. клас (ACS I). Тренировките са всяка седмица и с всеки следващ път се усъвършенстваме и развиваме като екип. Нашата цел е да създадем сплотен отбор със силен дух и да се опитаме да постигнем възможно най-високите резултати. И двата отбора участват в различни турнири с други училища и обикновено резултатите са наистина добри. Последният турнир беше турнирът на частните училища, който беше голям успех за нашия първи отбор. Футболистите ни успяха да спечелят всичките си мачове с голяма разлика, благодарение на което спечелиха и турнира. Едно от най-големите постижения в последно време беше международният турнир миналата година в Израел. За пореден път колежът успя да спечели всички мачове в турнира и да затвърди репутацията на училището в международен план. Футболните отбори са наистина важни за училището, защото се представяме добре, създаваме страхотен екип, развиваме спортната репутация на колежа и в същото време много се забавляваме. 

Инструментално студио на колежа

Музикалното инструментално студио на колежа предоставя възможности на учениците да развиват сценични умения и да изпълняват класическа музика пред публика.

В допълнение към развиването на изпълнителски и артистични умения, нашите цели са да научим повече за композиторите и стиловете в класическата музика, както и да разширим знанията по теория на музиката.

За постигането на тези цели работим върху различни солови и ансамблови пиеси от различни класически епохи.

Репетираме в отделни времеви периоди (веднъж или два пъти седмично за всеки ученик), с изключение на случаите, когато подготвяме творба за групово изпълнение или репетираме за конкретна сценична изява. 

Основните ни концерти в колежа са Класическият и избрани класическите изпълнения, представени по време на Фестивала на изкуствата.

Мюзикъл на Американския колеж

Мюзикълът на колежа обединява учениците, които споделят страстта към театъра и сценичните изкуства.

Той изгражда и възпитава вкус и интерес към всички форми на сценичните изкуства и предоставя възможности за художествено и личностно израстване, от което полза има и училищната общност. 

Водим учениците през всички етапи на една музикална продукция. Изграждаме състав от ангажирани ученици, способни да предадат послание на публиката чрез музика, танц и актьорско майсторство.

Клуб по астрология

Клубът по астрология в колежа съществува от няколко години и е една от най-творчески ориентираните извънкласни програми. Без прекъсване през годините участва със свой щанд на Фестивала на изкуствата в колежа, предлага четене на диаграми на гостите на фестивала и помага на хората да се опознаят по-добре и да научат повече за тяхната съвместимост с другите.

Астрологията е страхотен консултант в продължение на много години. Световните лидери, знаменитости и бизнесмени са имали и все още имат свои астролози на пълен работен ден, с които разговарят, преди да вземат важни решения. Бенджамин Франклин, Роналд Рейгън, Франклин Рузвелт, Джордж Клуни и Майкъл Джексън са само няколко забележителни примера! Практиката е често срещана сред предприемачите от Уолстрийт и инвеститорите на фондовия пазар.

Основните дейности на клуба включват четене на натални карти, конкретни дискусии за всеки астрологичен знак и дом, преглед на всички астрологични системи, както древни, така и съвременни, и малко синастрията (астрология на взаимоотношенията). Клубът е отворен за всички членове, желаещи да се присъединят, независимо от техния предишен опит в астрологията. Независимо дали все още трябва да се обадите на майка си, за да я попитате за времето на раждането ви, или обвинявате за ежедневните си неприятности родното си място или сте запален почитател на таро, определено има място за вас.

 

Клуб по астрономия

Клубът се събира всеки понеделник в 3:45 ч. Обикновено един водещ (обикновено президентът, вицепрезидентът или преподавателят- спонсор на клуба, или членове на клуба заинтересовани от темата) ще изнесе презентация и кратка лекция на тема по астрономия. Това включва човешка астрономия, история на астрономията, география на космоса (описания на различни астрономически обекти и явления) или решаване на задачи. Тези задачи обикновено са свързани с физиката в или извън учебната програма, както и с подготовката за астрономическите олимпиади.

Освен това през цялата година клубът ще бъде домакин на астрономически вечери и наблюдения (както сутрин, така и вечер). Някои от тях са предвидени само за членовете на клуба, докато други са отворени за общността на колежа. Вечерните наблюдения включват сбирка на клуба и дейности, обединяващи екипа (например гледане на филм), докато планетите (или други астрономически обекти) се подредят - обикновено до 19-20 ч. Вечерта, след което наблюдаваме споменатите обекти с телескопа на г-н Йънгс. Сутрешните наблюдения са Клубът се събира всеки понеделник в 3:45 ч. Обикновено един водещ (обикновено президентът, вицепрезидентът или спонсорът, но отворен за членове, заинтересовани от темата) ще изнесе презентация и кратка лекция на тема по астрономия. Това включва човешка астрономия, история на астрономията, география на космоса (описания на различни астрономически обекти и явления) или решаване на проблеми. Тези проблеми обикновено са свързани или с физиката в или извън учебната програма, както и с подготовката за астрономическите олимпиади.Освен това през цялата година клубът ще бъде домакин на астрономически вечери и наблюдения (както сутрин, така и вечер). Някои от тях са предвидени за членовете на клуба, докато други са отворени за общността на колежа. Вечерните наблюдения включват сбирки на клуба и дейности за изграждане на екип (например гледане на филм), докато планетите (или други астрономически обекти) се подредят - обикновено до 19-20 ч. Вечерта, след което наблюдаваме споменатите обекти с телескопа на г-н Йънгс. Сутрешните наблюдения са около 6-8 ч. сутринта при лятното часово време, за да се сведе до минимум светлинното замърсяване. Забележка: Поради епидемията от COVID-19, дейностите, които изискват лична среща, са отложени, въпреки че все още са важни за клуба.Клубът ще има и дейности в пространството на SCIFI за различни проекти, свързани с астрономията. Това работи както като дейност за изграждане на екип, така и като възможност да се запознаете по-добре със SCIFI. Сутрешните наблюдения са около 6-8 ч. сутринта при лятното часово време, за да се сведе до минимум светлинното замърсяване.
Забележка: Поради епидемията от COVID-19, дейностите, които изискват лична среща, са задържани, въпреки че все още са важни за клуба.
Клубът ще има и занимания в Ученическия институт за компютърни иновации и производства (SCIFI) за различни проекти, свързани с астрономията. Така изграждаме екипа и опознаваме по-добре със SCIFI пространството.

https://stellarium.org/

https://www.youtube.com/watch?v=0rHUDWjR5gg&list=PL8dPuuaLjXtPAJr1ysd5yGIyiSFuh0mIL

https://astro-olymp.org/

Клуб за автомобили и състезания

Мисията на Клуба за автомобили и състезания е да обучава хората за това как функционира автомобилът, шофиране и да обсъждане на  различни състезателни серии като Формула 1, Формула Е, серия Рали и др. Това ще бъде постигнато чрез дискусии, лекции и семинари, които се концентрират върху гореспоменатите теми. Ще има и практически примери и приложения на научената информация, които ще бъдат полезни в реални ситуации. Пример за това е изучаването на основните пътни знаци, правила и маневри в конкретни ситуации от реалния живот. Ще обсъдим също иновации и технологии в съвременните автомобили.

Основно се фокусираме върху направлението за креативност на програмата CAS, но можем да организираме събития, в които могат да бъдат придобити CAS часове за Activity и Service. Такива събития могат да бъдат състезания на картинг пистата на София Ринг Мол или други писти, срещи на членовете на клуба в неделя, по време на които ще гледаме и обсъждаме редица състезания от Формула 1, срещи със спортни коментатори и / или пилоти , шофиране по писти и много други.

Миналата година имахме официална двучасова онлайн среща с коментатора на F1 Момчил Манчев, който ни разказа всичко за коментирането и кариерата си и отговори на нашите въпроси за автомобилния спорт и връзките му с него. Друга дейност, която организирахме миналата година, беше състезание по картинг на картинг веригата София Ринг Мол, където се забавлявахме заедно.

Арабски културен клуб

Идеята за клуба се ражда в час по информатика. Беше спонтанно и не съвсем се вписваше в общата идея за училищен клуб. Целта му е да обърне вниманието на учениците по теми като арабските страни, често срещани стереотипи относно тях, различия в начина на живот, празници и кухня. Този клуб омага на учениците да разширят своя мироглед и мислене.

Всичко се прави по творчески начин - презентации, постери, или просто открити дискусии. Всичко това помага на участниците да подобрят работата си в екип, критичното си мислене и уменията си за анализ. Използваме различни платформи, за да научим нещо ново всеки ден - скоро ще внедрим Tik Tok, Instagram и Buzzfeed в нашите дейности. Също така ходим на малки пътувания до местни джамии, научаваме тяхната история и записваме видеоклипове или пишем текстове, където споделяме всичко, което сме научили. Ходенето в автентични ресторанти е най-любимото ни занимание, защото е невероятно изживяване и пасва в портфолиото на CAS програмата.

Най-основното нещо, което се опитваме да направим тук, е да научим нещо ново, да се забавляваме и да разчупим общите стереотипи. Понякога имаме гост-лектори, които могат да споделят с нас своите невероятни преживявания от първо лице. Ние сме домакини на седмични срещи в четвъртък, но също така се съобразяваме с графика и натоварването на участниците и се опитваме да го направим лесно и гъвкаво за всички.

Клуб по банкиране и финанси

Тази година беше създаден Клубът по банкиране и финанси. Това е мястото, където обсъждаме основите на финансите и банковото дело. Нашата мисия е да въведем основни принципи на финансите, започвайки от историята и развитието на банките от тяхното създаване до наши дни, продължавайки с основните принципи на финансите, основни положения, акции, заеми и др.

Целта на клуба ще бъде да разбере основите на финансовите принципи и основите на банковите системи с цел ориентация на учениците към финансовата и банковата сфера. Нашата цел не е да станем най-добрите финансисти, а да дадем по-добро разбиране и ориентиране към идеята за финанси, което ще помогне на членовете на клуба в техния бъдещ избор на университет. По време на срещите имаме дискусии, а понякога гледаме филми за едни от най-успешните финансисти.

Клуб по драма на български език

Чрез репетиции и представления Клубът по драма на български език посвещава учениците в различни аспекти на драмата:

  • актьорска игра
  • режисиране
  • драматургически опит

Освен това обучава учениците от колежа да опознаят историята и текста в подготовка за съответната пиеса на техния майчин език.

Именно в пиесата учениците могат да отключат скритите си таланти и да поемат на пътешествие в театъра.

Общество "Смел нов свят"

Обществото на смелия нов свят, описано с една дума, е разнообразие. Има всичко, за което бихте могли да се сетите: от дебати до научни лаборатории и рисуване, и това е свързано с факта, че когато изследваме света, човек не може просто да го погледне от научна или политическа или социологическа гледна точка. Трябва да вземете под внимание всички възгледи по въпроса и това е, което правим ние в Обществото на смелия нов свят - ние изследваме света по неконвенционален начин. Всички наши дейности отразяват идеята да станем добре оформени личности и ние успяваме да комбинираме изкуствата и науките в нашите срещи. Гледаме известни филми, четем литература от световна класа, слушаме релаксираща музика след натоварен ден, обсъждаме актуални и противоречиви въпроси, свързани с изкуствения интелект, ядрената енергия, съвременната физика, антиутопичните общества в литературата и др. Изпълняваме различни творчески задачи: пишем писма до нашите модели за подражание и учени, рисуваме карти на съзвездия, гледаме звезди, организираме семинари за изкуство и наука и посещаваме обсерваторията в Рожен като част от нашето изследване на космоса. Нашият подход може да е различен, но как трябва да популяризираме науката в противен случай? Животът е вълнуващ и докато все още сме млади и любопитни, бихме могли да проучим всички негови възможности.

http://nao-rozhen.org/index_en.html

https://www.instructables.com/DIY-Star-Map-Memento/

https://www.george-orwell.org/1984

https://gutenberg.ca/ebooks/huxleya-bravenewworld/huxleya-bravenewworld-00-h.html

https://owlcation.com/academia/100-Debate-Topics

Клуб за български народни танци

Клубът за български народни танци е създаден през 2019 г. Клубът се фокусира само на български народни танци - хора.

Клубът незабавно привлече хора, които се интересуват да научат повече за българската култура и да танцуват традиционните ни танци. По време на нашите срещи танцуваме и говорим за всеки регион в България. Като група направихме хореографията на нашия танц за коледния концерт 2020. В края на събитието поведохме хоро, в което се включи публиката на концерта, като част от общността на колежа. Това показва колко важно е българското наследство.

Миналата година посетихме дневния център за деца с епилепсия. Научихме ги как да танцуват прости народни танци и играехме с тях настолни игри. Това беше незабравимо преживяване, което в момента не можем да повторим, но се надяваме да продължим с такива дейности, когато пандемията приключи.

Когато пандемията започна, създадохме видеоклип, с който поздравихме общността на колежа за новогодишните празници и показахме какво е научи всеки член на клуба през годината. Тази година се виждахме лично, докато ходехме на училище и в момента се срещаме онлайн. В нашите онлайн срещи се стремим да придобием повече знания за всеки етнографски регион в България. Също така, ако е възможно, бихме искали да участваме в Коледния концерт и Фестивала на изкуствата в колежа.

Нашите цели за следващата година са да участваме в повече концерти и събития, където можем да покажем колко много сме научили. Горди сме да споделим нашата история досега и продължаваме да правим история в общността на колежа. Нашият клуб има за цел да спечели повече участници, за да можем да направим по-дълго хоро.

Бизнес клуб

Основната цел на клуба е да организира семинари, на които участниците в клуба да се срещат с водещи български бизнесмени, да научат ценни съвети, за да успеят в собствения си кариерен път, да посещават интересни семинари с професионалисти от различни сфери на бизнеса и икономиката. Чрез дискусии, които обхващат международните отношения, предприемачеството, маркетинга, финансите и сектора на недвижимите имоти, учениците преминават отвъд ограничения материал в училищната програма. В семинарите обсъждаме и теми от българската и световната икономика и политика. Някои от най-интересните лектори, дошли да изнесат лекции, са г-н Станимир Илиев, член на партията на НДСВ и бивш евродепутат, г-н Левон Хампарцумян, главен директор на УниКредит Булбанк, г-жа Милена Денчева, главен директор на Лидл България, г-жа Ралица Славова, изпълнителен директор на Maxxium България и много други. Някои от нашите гости, като г-жа Елена Маринова и г-н Елвин Гури, дори са били на корицата на Forbes България. Тази година ще организираме събитие за набиране на средства за дарение и да продължим да каним вълнуващи гости. Планираме организацията на събития, на които всички ученици в колежа, да чуят лекции от някои от най-проявените български бизнесмени от различни сфери.

Клуб по калистеника

Това е нов клуб, който създадохме заради всички хора, които харесват гимнастика и за всички, които искат да учат. Това ще бъде приятна среда, в която хората могат да напредват и да поддържат форма, като същевременно научават нещо ново всеки път. С помощта на г-н Лозанчев най-накрая сформирахме клуба и откликът на учениците беше страхотен. Сега сме група от 18 души. Всяка седмица ще правим различни дейности, например някои ще бъдат просто тренировки и други по-забавни дейности и игри, свързани с калистениката. В началото проведохме входен тест и имаме резултатите на всички, така че в края на срока да проследим напредъка им. И след известно време, в зависимост от нивото на групата, може да успеем да отидем на някои състезания.

Повече за нашата мисия:

https://docs.google.com/document/d/1dHY6Bk7U5ONW9Cj0kPFCvnK-GcYSF0AlIe6zO7pVjUE/edit?usp=sharing 

Клуб за кариерно ориентиране

Клубът за кариерно ориентиране е основан през 2016 г. Оттогава участва в различни срещи и събития, за да помогне на учениците да начертаят бъдещите си планове и професионален път. На два пъти (през 2017 и 2019 г.) беше организиран Фестивал на професиите - много успешно събитие, на което присъстваха значителен брой ученици от колежа. През учебните години имаше семинари и презентации, които целяха  да помогнат на учениците да научат повече за различни професии и да разговарят с различни хора от определени професионални области.

Клубът провежда седмични срещи, на които членовете могат да обсъждат идеите си за бъдещето и да си помагат взаимно с информация, подкрепа и т.н.

Клуб по химия

Нашата мисия е да се подготвяме за Олимпиадата по химия тази година, както и да се забавляваме с лабораторни дейности, свързани с химията. Искаме да споделяме нашите ресурси с други и да си помагаме с подготовката. Провеждаме лабораторни експерименти, когато имаме възможност в училище, а онлайн планираме да решаваме задачи и да се подготвяме за Олимпиадата по химия. Важно е тук да уточним, че искаме да представим тази наука в приятна и удовлетворяваща светлина. Ще научим нови неща, някои свързани с материала в училище и още отвъд това.

Да изчистим софийските паркове

Като част от профила по предприемачество и “зеления” свободноизбираем предмет в 10. клас се запалих по опазването на околната среда. София е един от най-зелените градове в Европа, но парковете са силно замърсени поради небрежност и липса на информираност и доброволци. Някои от най-хубавите ми спомени от детството са посещенията на Южния парк с приятелите и семейството ми и е срамно, когато си помисля за настоящите и бъдещите поколения, които няма да могат да се наслаждават на природата така, както аз. Надявам се, че и други колежани също ще имат стремежа да опазят жив спомена за чиста и зелена среда в София и ще участват в клуба.
Като дванайсетокласник разбирам натоварения график на учениците в колежа. Ето защо клубът ще се събира веднъж или два пъти месечно през почивните дни, за да могат повече хора да участват. Не мисля, че ще има нужда от максимален капацитет на учениците; колкото повече толкова по-весело. Клубната дейност ще включва както часове за дейност, така и за служба на обществото, тъй като ще включва разходка из парковете. Надяваме се, че ще успеем да имаме платформа за социални медии, за да разпространяваме информацията или да лепим плакати из София, което евентуално може да допринесе и за творческия елемент на CAS. Единственото изискване ще бъде участниците да носят своите тениски на блоковете, което ще ни помогне да се намерим и да покажем на софиянци какво представлява колежът като институция.
Сигурна съм, че хората ще намерят клуба за вълнуващ. Надявам се, че ще можем да помогнем на София да стане по-чиста.

Клуб по творческо писане

Клубът за творческо писане е много повече от принадлежност към училище. Той съчетава както независима, така и групова работа чрез различни дейности: от състезания, презентации, критика на работата на другия, до излизане навън за вдъхновение, обсъждане на книги и други приятни занимания.

Никой автор няма формулата за съвършено писане, тъй като няма такова нещо и това го прави толкова изключителен и омайващ – това ще популяризира нашият клуб. Грешките са нормални и първата стъпка към подобрението е да се правят такива грешки, които разширяват пространството за дългосрочно израстване. Освен това, нивото на вашите способности по никакъв начин не е от значение: може да не сте напълно запознати с процеса на писане или да сте участвали в дейността от години. Във всеки случай нашата цел е сигурна: да разширим вашия писателски потенциал.

В крайна сметка идеята на клуба е да обедини ученици от всички випуски, които ще съчетават собствените си неповторими преживявания и различни отправни точки. Всички те обаче ще имат едно общо нещо: любовта към писането. Стремим се да създаваме безопасно пространство за хората да се изразяват самостоятелно чрез 26-те английски букви и нямаме търпение за смислените взаимоотношения, които ще изградим един с друг през тази учебна година!

https://blog.reedsy.com/writing-contests/

https://dystopianstories.com/writing-competitions-contests/

https://www.udemy.com/course/the-complete-creative-writer-all-genres-a-full-course/

Движение "Дарение"

Целта на дейността на клуба е да помага и подкрепя тези в нашата общност, които са най-нуждаещи се. Редовни благотворителни събития (дарения), които могат да се състоят от всичко, от храна и дрехи до стари книги или пари, се създават от всички членове на клуба. Клубът предоставя много CAS часове, както и неописуемото вътрешно удовлетворение от правенето на добро за другите.

Клубните срещи се провеждат всяка сряда след 8-ми час. Спонсор на клуба е д-р Араш Аджамонд (катедра по природни науки). Срещите се провеждат в неговата класна стая, Джераси (DJE) 301 B, и продължават около един час (40 минути), 15:50-16:30 часа.

По отношение приноса от членове на клуба, всеки създава поне едно благотворително събитие (дарение) от всякакъв вид сам или с партньор/група и участва в поне едно такова събитие, съставено от друг. Редът за създаване на благотворително събитие (дарение) се състои от измисляне на събитие с взети предвид повечето подробности, предлагане на събитието на ръководителите на клуба, работа по всички основни неща от събитието в рамките на времето за среща на клуба, представяне на събитието на останалите, определяне на краен срок за принос към събитието, популяризиране на събитието в училищната общност и споделяне на резултатите от събитието (евентуално в бюлетина).

Като цяло този клуб е една моя чисто нова идея, Ива Иванова 10/8, която предстои да се реализира с малко помощ от д-р Аджамонт, както и най-добрата ми приятелка Елица Цветанова 10/10 (зам. президент на клуба), и се занимава с организиране на благотворителни събития (дарения) в в полза на обществеността. Всички клубни дейности са предимно приятни за извършване а и са посветени на каузата да помагаме на другите.

Движение “Дарение”: Списък с членове

Тъмничарска гилдия - Клуб за настолни игри

Клуб по дебати

Клубът е първоначално основан през 1933 г. Той е възстановен след възобновяването на колежа и оттогава е съществена част от програмата CAS. След основаването на Националния отбор по дебати през 2015 г., учениците от клуба на колежа формират основата на отбора, като рекордът е четирима от деветте членове на отбора да бъдат ученици от Американския колеж в София.  За две поредни години (2017 и 2018) националната купа за дебати (BDA Open) е спечелена от учениците на колежа.

Провеждаме седмични дебати, в които членовете могат да изпробват и развият уменията си за публично говорене и да получат подробни индивидуални отзиви след това. Също така провеждаме семинари и упражнения, насочени към подобряване на конкретни умения. Редовно клубът участва в турнири по дебати в България.

Ежегодно провеждаме турнира ACS Debate Open, където отбори от цялата страна се събират, за да се състезават за един от най-престижните трофеи по дебати в страната.

Debate Blog - https://sites.google.com/acsbg.org/otvaryashtopravitelstvo/%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D1%8A%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B8

Клуб "Дигитален свят"

Клубът "Дигитален свят" се занимава с създаването на видео игри, 3D модели и инженеринг с помощта на различен професионален софтуер. Клубът е създаден през 2018 г. и използва 3 различни приложения за създаване на материали - Solidworks, Blender и Unity. Първо се научаваме как да използваме софтуера, срещаме се в компютърната лаборатория и след това на членовете на клуба се възлагат индивидуални проекти, така че да могат да работят върху уменията сами да създават нов материал. Накрая всеки ученик представя своята работа на Digital Fest. Миналата година работихме по 3 различни проекта - CouncilTrack, виртуална карта на колежа и AR Learn, които се използват в колежа, за да направят образователното преживяване по-интерактивно и по-добро като цяло.

Клуб “Открийте България”

“Открийте България” е клуб, посветен на българската култура, литература, част от историята, природа и мистерии. Той съществува в Американския колеж в София от повече от десетилетие и привлича много нови членове всяка година. Целта му е да обучи членовете си за факти, свързани с българската култура. Тук правим презентации на различни теми за значими български събития, личности или места. По-късно всички тези презентации се събират в Google уебсайт. Целта му е да бъде от полза на други ученици или хора, които се интересуват от темите, които обсъждаме. В идеалния случай клубът кани гост-лектори да говорят за конкретна професионална област, свързана с основните теми на “Открийте България”. Организираме посещения на музеи и походи, за да се наслаждаваме и ценим красивата българска природа. Сътрудничим си с други училищни организации като списание “Беседа” и SMACS (късометражни филми). Целта на “Открийте България” е нейните членове да се забавляват, докато активно участват в дейности, които интересуват всеки от нас. “Открийте България” е място, където всички членове се чувстват добре дошли и са силно насърчавани да участват в клубни проекти и дейности. Проектите включват групова работа, както и индивидуални изследвания. “Открийте България” се стреми да бъде достатъчно гъвкав, така че дискутираните теми да бъдат интересни и подходящи за всички.

https://www.nationalgeographic.bg/

Kлуб по икономика

Мисията на клуба по икономика е да осигури по-добро разбиране на глобалните, националните и местните икономически проблеми, пред които e изправенo обществото. Стремим се да обогатим знанията и уменията на учениците в областта на икономиката, което осигурява систематична рамка за анализ, изследване, писане и преподаване по широк спектър от финансови и регионални икономически проблеми. Обичайната ни среща включва презентация, обхващаща материали от изпита за AP микро- или макроикономика и дискусия, основана на съответния проблем, който засяга обществото. Идеята е не само да изложат основните концепции на икономиката, но да се създаде връзката между теорията, която училищната система преподава на учениците, и реалността. Използвайки изучавания материал, учениците трябва да могат да анализират икономическа ситуация, да предскажат нейното развитие и да могат да преценят кое решение е най-доброто и какви биха могли да са резултатите. Още повече, че говорим не само за текущи проблеми, но и за такива, които са се случвали през цялата история, за да създадем паралел между миналото и настоящето. Часовете по програмата CAS се основават на присъствие, попълване на формулярите, публикувани във виртуалната класна стая и участие по време на дискусиите. Това ще се брои най-вече за творчество, но ако ученикът предостави материали за дискусия и иска да я води, това ще се счита за служба в полза на общността. Учениците се насърчават да задават въпроси, ако не разбират нещо или искат да научат повече.

Клуб по драма на английски език

Мисията на Програмата по драма на английски език е да предостави възможности за изпълнение на всички заинтересовани ученици от колежа, да насърчава ученето чрез сценични изкуства, да използва образователната сила на театъра и изгражда по-добри отношения в рамките на общността на колежа.

Ние изграждаме екип от мотивирани и всеотдайни ученици, създаваме качествена драматургична продукция и я представяме пред публика. Забавляваме и вдъхновяваме своята публика.

Клуб по предприемачество и бизнес инициатива

Клубът по предприемачество и бизнес инициатива е фокусиран върху иновативния бизнес. Обсъждаме новите тенденции в бизнеса и качествата на успешните предприемачи, превръщайки идеите в действие и евентуално планирайки собствен бизнес. По време на срещите на клуба обсъждаме статии от бизнес списания и бизнес събития, гледаме TED лекции, слушаме PodCast и пишем бизнес план. Една от основните ни цели е да внесем иновативни бизнес идеи в общността на колежа и ще постигнем това като поканим предприемачи за разговори на кръгла маса.

Създадохме този клуб, защото искахме да научим повече за иновативните бизнес идеи и как да създадем бизнес план. Освен това сме много загрижени за устойчивите бизнес практики.

Кинематографски клуб

Учениците имат неповторима възможност да създават активно творби и да поемат рискове, докато проучват собствените си отличителни артистични характери чрез Кинематографския клуб в колежа, който се събира в понеделник в 15:40. За да могат те да развиват и изразяват творчеството си киното, телевизията и цифровите медии, клубът насърчава младите и ентусиазирани ученици да участват в срещи и събития. Наред с други неща, предлагаме практически опит в процесите на създаване на филми, анализиране и маркетинг. В рамките на програмата ще се провеждат майсторски класове с български режисьори като Дан Илиев. Надяваме се чрез нашата учебна програма да възпитаме у нашите ученици култура на самодисциплина и поемане на риск, както и основите на изкуството на разказването на истории.

Financial Markets Club

Мисията на Клуба ”Финансови пазари” е да свърже учениците, които имат ентусиазъм,  интерес и неограничено любопитство към финансите, маркетинга и инвестициите от всякакъв вид. Членовете на този клуб ще споделят знания и прозрения с всички и така ще се тренират да говорят за финанси и да изпълняват различни инвестиционни стратегии. Нашата цел е заедно да изучаваме инвестиционно банкиране и да научим повече за различните кариери в областта на  финансите. Това ще стане чрез кариерно ориентирани дейности, свързани с финанси. Това ще даде на членовете на клуба възможност да получат полезна информация, която да ги подготви за бъдещия им избор. Нашият клуб иска да осигури среда, в която учениците с общи интереси могат да се учат един от друг, да развиват основни финансови умения и да се усъвършенстват чрез срещи с  гост лектори, презентации, проекти. Освен това членовете ще разширят кръгозора си, като използват креативност, критично мислене и стратегии, които са необходими за света на финансите и инвестициите. Приоритет в нашия клуб е да работим по реални проекти, в които всеки член ще заема важна позиция. Основната цел е да се провокира критичното мислене и да се подобрят творчески умения на учениците. Целта на Клуба е да събере заедно ученици с общи интереси във финансите и да им даде възможност да се усъвършенстват в тази област. Те ще работят върху много разнообразни проблеми, свързани с финанси, като инвестиционно банкиране, управление на богатство, продажби, търговия и др. За да ги разрешат, те ще използват своята креативност и критично мислене, което е основна цел на клуба. Ще изучаваме различни аспекти на финансите и инвестициите, които ще помогнат на учениците да изследват различни кариерни пътища. Обучението ще се основава на теоретични и практически дейности, които ще провокират креативността и необикновеното мислене на членовете на клуба.

Петъци за бъдещето

Петъци за бъдещето“ е нов клуб, който се фокусира върху повишаване на осведомеността относно проблемите на климата сред учениците от колежа и гражданите на София. Това означава, че не планираме просто да участваме в протестите за климата всеки петък и да спрем дотам; планираме да поканим лектори в училището и да организираме разговори с тях, както и да организираме мероприятия, ръководени от ученици, с игри, презентации и състезания, които биха помогнали за установяване на здравословен екологичен начин на живот в общността на колежа.

Засега планираме клуба да се среща в петък след училище или по време на консултации. Нашите срещи ще бъдат посветени на създаването на материали за кампания ни, връзка с нашите привърженици и обсъждане на свършената до момента работа.

Членовете на клуба не трябва да участват във всяка една дейност - някои могат да правят плакати, които да раздават на протестиращите. Това би могло да се отчита както за творчество, така и за служба в полза на обществото, според изискванията на програмата CAS. Докато други могат да помагат за организирането на събития и координирането им с администрацията на колежа. Въпреки името на клуба, със сигурност не е задължително да участвате в протестите, за да бъдете член - както се казва на официалния уебсайт на събитието, „Всяка подкрепа е добре дошла.“

Клуб за първа помощ

Клубът за първа помощ има за цел да разшири знанията на учениците от Американския колеж в София при оказване на първа помощ на пострадали хора при инцидент до пристигането на спешния медицински екип. Членовете на клуба ще придобият общи теоретични и практически знания и умения за това как да действат, ако случайно попаднат в инцидент. Обучението включва презентации, практически упражнения и задачи при симулирани инциденти и интерактивни игри, за да се научат по-лесно стъпките във всяка извънредна ситуация.

Желанието да помогнеш не е достатъчно: трябва да се научиш как да го направиш. Стремим се да привлечем и обучим колкото се може повече ученици, в оказване на първа помощ, защото разликата между живота и смъртта на жертвата понякога е секунди или минути. Всеки от нас може да спаси човешки живот, но трябва да знаем какво и как да го направим. Натрупаният опит тук, в клуба, ще остане за цял живот.

Приятели на УНИЦЕФ

Приятели на УНИЦЕФ е клуб, който дава на членовете си възможност да разширят мирогледа си чрез общуване с хора от различни възрасти и произход, като същевременно участват в благотворителни мероприятия, които да доведат до положителни резултати, както за учениците като развиващи се възрастни, така и за гражданите и хората в нужда, с които работим.

Клубът се концентрира върху подпомагането на общността по всякакъв възможен начин. Участваме в най-различни кампании и работим с няколко организации, за да стигнем до повече хора и да постигнем по-големи резултати, което за нашия екип означава да направим деня на някого по-добър, да поговорим или да се забавляваме заедно. Фокусът в нашия клуб е върху благотворителността във всичките й различни форми. Както и да научим младите хора, че грижата за обществото означава да се грижим за себе си и за най-близките си хора. Членовете на клуба са отговорни ученици, чиято единствена цел е да оказва помощ на нуждаещите се. Клубът работи с няколко организации от дълго време, така че правим всичко възможно, за да посрещнем очакванията на нашите партньори.

Нашите цели за учебната 2019-2020 година са да продължим работата си, да подобрим връзките си с хората, с които работим, да разширим партньорството си с различни кампании и организации и да продължим да правим успешни сътрудничества с други клубове от колежа. Основните цели на „Приятели на УНИЦЕФ“ са две - да помогне на общността във всичките й форми и да научи младите хора и бъдещи възрастни, че да извършваме благотворителна дейност е не само полезно за обществото, в което живеем, но и е удовлетворяващо за човека, който го прави. Това е, към което се стремим - постигнати резултати и щастливи хора.

Клуб “Бъдещето на изкуствения интелект” (с подкрепата на Inspirit AI)

Илюстрация: https://innovationatwork.ieee.org/wp-content/uploads/2020/10/bigstock-Teamwork-Business-Team-Repair-300147874_1024X684.png

Как стигнахме до идеята?

Това е нов клуб, който заедно с моя приятел и вицепрезидент решихме да създадем в нашето училище. Това лято посетих двуседмичен летен курс за ИИ програмиране. Той беше организиран от възпитаници на Станфорд, MIT и други престижни университети в САЩ. Всички те бяха специализирали компютърни науки с това, но имаха диплома и в други области. Видях как ИИ не е само нещо за технологично начетените, но има важна роля и в здравеопазването, политиката, науката, околната среда и т.н. Това огромно внедряване на все още нови за човешкия ум системи повдига въпроса доколко етични са те. Ето къде идва нашата клубна инициатива, за да се опитаме да отговорим на подобни опасения.

Каква ще бъде дейността на клуба?

Бях приет в допълнителна програма за ИИ посланици и имам задължението да информирам моите колеги и хората, които се интересуват от ИИ, за възможностите, които Inspirit предоставя. Предложиха да ми осигурят ресурси, които мога да използвам, за да създам клуб по етика на ИИ в моето училище. Вярвам, че колежаните биха могли да се възползват от презентации, създадени от водещи световни инженери в областта на ИИ. Ще провеждаме дискусии и лекции по посочените презентации за етиката на ИИ. Планираме също така да запознаем членовете на клуба с ИИ, принципите работи, разработка и най-новите открития в този „инструмент“, които могат или значително да подобрят бъдещето ни, или напълно да го унищожат. Други дейности могат да включват: ученически обучения за правилни проучвания, може би опит за програмиране на много основен алгоритъм за машинно обучение, изнасяне на презентации, плакати, гледане на филми за бъдещето с роботи от визията на писатели/режисьори с въображение, посещаване на местни изложби и /или симпозиуми относно ИИ.

Какви направления на CAS обхваща?

Разбира се, всеки обича да получава всичките си CAS часове, като посещава само един клуб и увеличава максимално свободното си време. Ето защо измислихме начини да помогнем на учениците да изпълнят две от трите изисквания на CAS. Първо, ще дадем Creativity с всички наши бъдещи проекти, в които членовете на клуба ще участват активно. Нашите открити дискусии, които изискват способността на учениците за критично мислене, също ще бъдат чудесен начин за включване на креативния аспект. От друга страна, службата в полза на обществото ще идва от изучаването на етиката на изкуствения интелект и разпространението на информацията под формата на презентации, имейли, формуляри и физически или виртуални плакати, достъпни за всички в училище за взаимодействие и изучаване. Друга наша цел на услугата е да споделяме идеи/гледни точки за света помежду си, което, надяваме се, ще предизвика разговори и ще даде възможност на учениците да преподават това, което знаят, най-висшия вид служба на обществото.

Inspirit AI - https://www.inspiritai.com/

Голф клуб

Голф клубът в колежа предлага прекрасна възможност да опитате нещо ново: спорт, който не е популярен в България. Ще намерите нови приятели, ще научите повече за голфа - терминология, правила, дрес код, маниери и не на последно място - как да ударите топка за голф!

Голф клубът е създаден преди няколко години по инициатива на ученици от Американския колеж в София под ръководството на г-жа Папазова. Той функционира с помощта на Магдалена Борисова. Всяка година участваме в Фестивала на изкуствата, където играем и показваме как „аристократична игра” може да бъде забавна и лесна. Клубът посещава и Националната спортна академия „Васил Левски” в Студентски град, където можем да тренираме на много по-голяма площ - до 210 метра. Там играем с пълна сила и членовете на клуба могат да се насладят на магията на голфа. Тодор Алексиев, инструкторът на Академията, дава отлични съвети на за подобряване на играта ни.

По време на редовни срещи на Голф клуба, ние играем навън (до Сандърс Хол, когато времето е подходящо). Когато условията не са подходящи, ние обикновено играем във фитнес центъра и правим презентации за голфа и разглеждаме различните видове удари по-подробно. Когато настъпи пролетта, голф клубът посещава Националната спортна академия и получава полезни съвети.

Въпреки че не учим присъствено в училище, ние се срещаме онлайн. Гледаме филми и правим презентации за голфа. Присъединете се към голф клуба, защото можете да опитате нещо различно и вълнуващо и да представите своя блок!

Президент: Магдалена Борисова 12/2

Заместник-председател: Джоузеф Фард 12/8

                                      Никола Колев 12/2

Спонсор на клуба: г-жа Папазова

GSA (Gender and Sexuality Alliance)

GSA клубът в Американския колеж в София осигурява безопасно място, където учениците да се събират, подкрепят, говорят за сексуалната ориентация и идентичност и нейното изразяване, и да работят за прекратяване на хомофобията и трансфобията.

GSA не е клуб само за ученици, които се определят като ЛГБТ, не означава сексуална разюзданост, анти-религия, политическа обвързаност или пък е място, където трябва да декларираш своята сексуална ориентация или причина за участие.

Свидетелства от реалния живот сочат, че такива клубове могат значително да подобрят училищната среда за гей, хомосексуални, бисексуални, транссексуални, неопределили се ученици и техните поддръжници. С клубове, обучаващи ученици и учители на етикет и съобразяване, като правило се наблюдава намаляване на тормоза и обидните думи и прякори, вследствие на тяхното застъпничество. Тези клубове също така създават безопасно място за събиране и общуване на учениците в среда без тормоз.

GSA предоставят подкрепа

Много GSA функционират като групи за подкрепа и осигуряват безопасност и поверителност на ученици, които имат проблеми с идентичността си като гей, лесбийки, бисексуални, транссексуални или неопределили се, както и такива, които биват тормозени в училище поради своята действителна или възприемана сексуална ориентация или полова идентичност и нейното изразяване. Тези групи често осигуряват едно от малкото безопасни места за изразяване на учениците.

GSA изграждат общност

GSA са и социални групи. Те осигуряват усещане за общност и пространство за изграждане на социална мрежа за ЛГБТ и младежи с хетеро ориентация, където тяхната идентичност се зачита. Много GSA организират барбекюта или кино вечери, както и посещения до ЛГБТ абитуриентски бал, ЛГБТ парад и конференции. GSA са чудесен начин да изградите общност във вашето училище и да намалите изолацията, която учениците от ЛГБТ групата иначе биха изпитали.

GSA предприемат действия за промяна

В допълнение към подкрепата, някои GSA работят и обучават по-широката училищна общност относно проблемите на сексуалната ориентация и идентичност. Те може да канят външни говорители, за да обхванат определена тема, като сексуалното самоопределяне в исторически план. Може да организират „Седмица на гордостта“ или „Събития за ЛГБТ осведоменост“ и да предложат поредица от образователни семинари, конференции и чествания на гордостта. Някои клубове организират информационен ден „Научете учителите,“ който фокусира върху обучението на преподавателите как по-добре да подкрепят ЛГБТ учениците. Има много други видове образователни и активистки събития, които клубът може да провежда.

Клубът GSA в колежа участва и помага за организирането на Фестивала на изкуствата, Coming Out Day, Day of Silence и Sofia Pride. Канили сме много гост-лектори и сме посещавали конференции и събития в по-голямата софийска общност. Понякога просто хапваме пица и гледаме филми. Всеки е добре дошъл да се присъедини към нас по всяко време!

Kлуб за здравословен начин на живот

На български често казваме „пожелавам здраве“ за различни празници и дори в случаи на успех или неуспех. Животът и здравето винаги вървят ръка за ръка. Ето защо напоследък все повече хора се стремят да укрепят тази връзка. Грижата за здравето се превърна в приоритет както за възрастни, така и за млади хора. Ето защо ние, група ученици от Американския колеж в София, създадохме Kлуба за здравословен начин на живот. Нашата цел е да покажем как да се грижим за физическото и психическото си благополучие. Ние не твърдим, че сме експерти в тази област, но наистина вярваме, че редовните упражнения, балансираното хранене и здравословното мислене могат да бъдат черешата на тортата на всеки (въпреки че определено ще ви убедим, че черешата е по-добра от тортата☺). Водете здравословен начин на живот, отдайте му се и се наслаждавайте!

Клуб “Ръка за помощ“

Клубът “Ръка за помощ“ е място, където учениците се срещат, за да служат на общността, като са протегната ръка за помощ на нуждаещите се. През годината учениците могат да избират измежду различни инициативи и събития за набиране на средства, в които да участват. Инициативите могат да се фокусират върху индивидуална комуникация, помощ на възрастни хора и деца или доброволчество по време на благотворителни събития. По време на набирането на средства обикновено събираме храна, пари, книги, игри и т.н., за дневни центрове за деца с увреждания.

Клубът “Ръка за помощ“ се събира всяка сряда след училище, за да обсъди бъдещи инициативи или да организира набиране на средства. През уикендите членовете на клуба могат да изберат да участват в инициативи въз основа на техните интереси. Нашата цел е всеки ученик да получи възможността да помогне на общността по най-добрия възможен начин. В крайна сметка членовете на клуба ще научат значението на правенето на добро, ще подобрят своите комуникативни умения и постепенно ще станат лидерите, от които се нуждаем в днешно време.

Туристически клуб

Туристическият клуб съществува през последните пет години; неговата мисия - събиране на хора, които обичат да прекарват време сред природата и им позволява да го правят в постоянно променяща се и нарастваща среда. Още от създаването си той събира както ученици от различни класове, така и учители от различни среди, за да изследват естествената красота на българските планински региони.

Клубът се събира веднъж или два пъти месечно (в зависимост от графика на членовете) за поход и поне веднъж за среща за планиране, по време на която избраният маршрут може да бъде обсъден, редактиран и завършен. По време на тази среща за планиране учениците получават важна информация относно безопасността, както и оборудването, необходимо за успешен поход. Въпреки че обикновено правим преходи във Витоша, тъй като тя е в непосредствена близост до София и достъпът с обществен транспорт е лесен, ние сме известни с това, че организираме пътувания в Рила, Стара планина и др., което е  възможност за членовете на клуба да покорят по-предизвикателни пешеходни маршрути. Това обикновено се случва по време на дълги почивни дни или ваканции. В миналото сме провеждали и съвместни събития с други клубове в колежа като Клуба по фотография. Тази година планираме да се свържем с хората, които се грижат за националните паркове или Планинската спасителна служба на Червения кръст и да им помогнем при маркирането на планинските пътеки или поставянето на табели в райони, които са били занемарени. Ние допринасяме за общността, като даваме на учениците възможност да се запознаят с нови хора, които споделят подобна страст и прекарват повече време сред природата, като по този начин насърчаваме по-здравословен начин на живот вместо живота на закрито, който водим.

Симулацията на съд по правата на човека

Club Picture from the First Day of the European Court of Human Rights Mock Trial, 2019 {House of Europe, March 22}

Клубът Симулация на съд по правата на човека е създаден преди около 4 години. Организирал е симулации както за гимназисти, така и за студенти. С помощта на съдии-доброволци и лектори тази година успяваме отново да превърнем симулацията в реалност. Този клуб създава събитие, което е национално признато и включва много участващи училища, но по-важното - техните ученици. Членовете на клуба поставят основите на правото, като избират и променят дела за гимназисти и студенти. Освен това клубът подобрява организационните умения на своите членове, като разпределя работата между учениците. Всеки ученик може да избере това, което го интересува и да организира тази част от събитието. Симулацията се организира през годината и събитието продължава два поредни почивни дни през март или април. Събитието се състои от среща и посрещане в петък, заедно с лектор. Срещаме се някъде в центъра и имаме няколко часа, за да се опознаем с участниците. След това, в събота, започваме с работилници и време за учениците да работят върху речите си. В стратегиите и подготовката на речите помагат образовани хора с известен опит в в симулациите. След няколко кръга и финалите в неделя, събитието приключва, както и срещите на клуба. Всички стигаме до заключението, че нашата страст към правото и организацията ни събират в този клуб, където всички сме готови да учим и работим заедно.

Въведение в правото

Място за всеки с интерес към проучването на юридическата система да дойде, да учи и да се забавлява

Клубът „Въведение в правото“ е основан през 2020 г., за да предостави на учениците, които обмислят да следват право или просто се интересуват от него, силни основни познания за това какво е правото и как влияе на живота ни. Ще научим някои основни правни термини и начини да ги запомним. Освен това ще разберем по-добре юридическите системи в света и ще разгледаме разликите между тях. Ще изследваме и интересни казуси и ще ги обсъждаме, както и теми като морал и справедливост. Освен това, учениците ще научат за изпитите, които може да се наложи да положат, ако решат да продължат образование по право и как биха могли да се подготвят за тях. Освен това, членовете на нашия клуб ще имат възможността да бъдат част от симулация на процес на Европейския съд по правата на човека, където ще им бъде предоставен поглед върху съдебните заседания и подготовката, която се изисква за тях. Участниците в събитието ще могат да влязат в ролите на прокурор, защитник или свидетели. Те също така ще трябва да направят проучване, за да подготвят своите аргументи, да ги представят и да се опитат да опровергаят тези на отсрещната страна. Членството в клуба Въведение в правото ще даде на членовете възможността да се запознаят с нови хора със сходен интерес към правото, да бъдат в безопасна и подкрепяща среда, за да споделят своите възгледи по различни теми, да развият способността си да говорят пред публика и да получите страхотна подготовка за юридическо образование.

Клуб за италианска култура

Клубът за италианска култура създава страхотно усещане за общност за учениците от колежа, които са запленени от Италия. Основната цел на клуба е да ангажира своите членове в уникални и забавни преживявания, които им позволяват да опознаят и оценят още повече италианското културно наследство, считано от ЮНЕСКО за световно наследство. Клубът предлага много възможности за получаване на CAS часове и за трите направления. Срещите се провеждат ежеседмично, в четвъртък от 15:45 до 16:25 ч.

През цялата година ще представяме Италия, нейната история и изкуство. Клубът за италианска култура предлага и редовни посещения в Италианския културен институт в София. Докато изследвате културата, може да научите повече за италианските коледни и новогодишни традиции, а именно Каподано и Ла Бефана. Други аспекти на италианската култура, които ще бъдат разгледани, включват мода, дизайн, автомобилна индустрия и храна. Италианската гастрономия е важен аспект на обществото в Италия, поради което ще дегустираме различни храни, както и ще учим изкуството на „бавно готвене“ в италиански стил от опитни италиански готвачи. И накрая, може да се планира пътуване до Сицилия, за да се проучи реално уникалната смесица от култури, съществуващи на най-големия средиземноморски остров. Членовете ще участват в благотворителни събития в подкрепа на сиропиталището „Свети Никола“ в Нови хан, според традицията на клуба. Ако нещо споменато по-горе предизвиква интереса ви, помислете за присъединяване към Клубът за италианска култура!

Клуб "Поддържайте планетата ни жива"

Основните цели на "Поддържайте планетата ни жива" са да вдъхновява и насърчава учениците да осъзнаят въздействието си върху околната среда и да подпомагат опазването на нашата планета чрез редовно почистване на различни замърсени зони. Нашите дейности включват нов вид рециклиране и членовете на клуба показват красотата му като създават ръчно изработени орнаменти от бутилки, капаци, хартия и др. Планираме да посетим различни училища и детски градини, където да разкажем на по-младото поколение за замърсяването, рециклирането и др. и как да водим по-устойчив начин на живот. Организацията беше учредена и в Пловдив, така че имаме две основни локации и така по-голямо въздействие. Членовете на клуба вече са извършили три почиствания, едно в Пловдив и две в София. Проведохме коледно набиране на средства в колежа, където представихме нашите иновативни и уникални творения, направени от рециклирани материали. Нашата планета се нуждае от помощ и екипът ни реши да използва нашите умения, страст и ентусиазъм, за да й помогне!

Website: https://keepourplanetalive.mobirisesite.com/

Kлуб по латински език

Kлубът по латински език стартира през август 2020 г. в отговор на учениците, които проявиха интерес към изучаването и / или практикуването на латински. Целта на клуба е да възпита любов към езика. Клубът се събира в понеделник. Дейностите му включват четене на латински, превод, игри свързани с латински, и като цяло стимулиране на използването на латинския език. Тъй като това е първата година за клуба, членовете искат да привлекат повече ентусиасти и търсят събития и дейности извън срещите на клуба, където да използват латински.

Клуб на помощниците в библиотеката

Ученици, които помагат в библиотеката има от 1998 г. В началото имаше само няколко доброволци, които помагаха с подредбата на рафтовете и описването на книги. През 2000-2007 г. членовете на клуба наброяваха 30-40. През тези години помощниците бяха специализирани. Имахме дежурни помощници по време на обедните почивки и след часовете, които подреждаха книги, правеха фотокопия или каталогизираха книги. През 2007-2008 г. се преместихме на компютри съвместими с IB. Открихме нова, по-професионална програма. През следващите години учениците преминаха от копиране към принтиране на материали и броят на помощниците намаля.

Втората голяма промяна в училището беше постепенната обмяна на настолни компютри и LAN мрежа с WiFi мрежа и Chromebooks за учители и ученици. Това промени системата за обслужване на библиотеката. От учебната 2018-2019 г., когато библиотеката се премести в новото пространство на втория етаж на учебния център „Америка за България“, училището прие политиката да не се използва хартия. От юни 2018 г. Клубът на библиотечните помощници беше възобновен. Учениците помогнаха подреждането по рафтовете на цялата колекция от около 16 000 книги. Тази година членовете на клуба ще помогнат при обработката на книги - описване, щамповане, залепване на етикети на дарения от нови книги. Общият брой на заглавията, дарени от възпитаници и други приятели на колежа е около 800. Всичко това ще подсили цялостната приятелска и организирана атмосфера в библиотеката.

Клуб “Математическа рота”

Клуб “Математическа рота” е организиран от ученици за ученици. Тази година е първата, в която клубът работи.

Не е тайна, че доста ученици намират математиката за предизвикателство. Ние обаче вярваме, че математиката е в основата на всичко. Ето защо решихме да създадем „Математическата рота“. Фокусиран основно върху ученици от 8 и 9 клас, клубът е посветен на развитието на разбирането на учениците по математика. Нашата цел е да помогнем на тези, които изпитват затруднения по математика, като им предоставим по-добро възприемане на предмета. Тези, които са част от клуба, ще могат да изпращат на нас, учителите, zada`ite от домашните си по математика, които са им по-трудни, и да ни задават въпроси по тях. По време на клубните срещи, които се провеждат във вторник от 15:45 до 16:25 ч. в стая 5203, ще разясняваме задачите и въпросите, възникнали от учениците. Освен това, ще решаваме подобни задачи, но по по-интересен начин, така че процесът да стане много по-запомнящ се за членовете на клуба. Клубът ще осигури приятна атмосфера, в която учениците ще се чувстват комфортно да ни задават въпроси, в резултат на факта, че ще могат да помолят своите връстници за помощ, а не някой друг. Защото техните съученици имат много по-близък опит до техния и могат да им дадат обяснения по възможно най-добрия начин.

Клуб Модел „Организация на обединените нации“ 2021-2022

Модел „Организация на обединените нации“ е основан през 2005 г., следвайки вече 100-годишната традиция на организирани симулации на конференции, ръководени от ученици. Постоянно растящата общност  в момента тя се състои от почти 20 членове, които споделят интерес към дипломацията, международните отношения и публичното говорене.

Клубът запознава учениците с основната структура и основните органи на Организацията на обединените нации. По време на срещите старши членове провеждат обучения на делегати, в които новите участници се насочват чрез процедурните правила и специфичния език на конференцията на Обединените нации. Подготвителните конференции се провеждат с учебна цел и за подобряване на ораторските, дебатьорските, преговорните и уменията за писане на резолюции, които членовете прилагат по-късно по време на действителни конференции. Учениците представляват различни държави и се опитват да намерят решения на въпроси като „Мерки за предотвратяване на разпространението и намаляване на производствените възможности на оръжия за масово унищожение чрез активна международна политическа програма“ и „Мерки за защита на човешките, икономически, социални и културни права на хора, които се идентифицират като ЛГБТК+”.

През последните години клубът участва, както присъствено, така и онлайн, в много международни и местни събития като MIT Model United Nations, Американския колеж в Гърция MUN, Coornhert MUN и Deutsche Schule Sofia MUN и много делегати от колежа вече имат награди за отлично представяне. Тази година членовете на клуба планират да организират второто издание на ACS Model United Nations, конференцията на нашето училище.

Моят MUN - https://mymun.com/

Клуб "Физика на частиците"

Мисията на клуба "Физика на частиците" е да осигури на учениците по-добро разбиране на основните принципи и градивни елементи на Вселената. Клубът е предназначен да ангажира учениците в тази научна област и да ги направи любопитни за структурата на света, както и да обсъдят най-големите, най-ценните и влиятелни научни експерименти. Обичайните ни срещи включват презентации на различни теми, например, ускорители и частици, последвани от дискусии между учениците. Основната ни идея е да очертаем въздействието и стойността на експериментите, проведени в ЦЕРН, Швейцария, най-голямата лаборатория по ядрена физика в света и други лаборатории по ядрена физика и техните резултати. Планираме да говорим за някои исторически впечатляващи постижения във физиката, както и за текущи изследвания и въпроси без отговор. Също така планираме да научим подробностите в конструкцията на ускорител и дори да се опитаме да направим негов опростен модел.

Клубът се събира всеки понеделник, сграда Djerassi (Science), стая 103.

Всички са добре дошли!

Клуб по психология

Клубът по психология е основан през втория семестър на учебната 2018/19 година поради интереса на учениците. Президент на клуба е Юлия Костадинова, випуск '21, а съветник е училищният психолог г-жа Теодора Вулджева. Първата година дейностите бяха фокусирани върху емоционалната интелигентност и общуването: Как да свържем чувствата с нуждите и как да се справим с тях по ненасилствен начин. Участниците бяха много постоянни и успяха да постигнат голямо подобрение в самоосъзнаването и общуването.

Мисията на Клуба по психология за учебната 2019/20 година е да повиши информираността за психичното здраве сред общността на колежа и извън нея. Планът е участниците в клуба да работят по различни теми, свързани с психичното здраве и да споделят своите знания с останалите. Ние планираме да разработим различни визуални материали като плакати, презентации, брошури и библиотека с ресурси, достъпни за ученици и преподаватели. Знанието може да бъде споделено по време на консултации, в клас или на конкретни събития (TED разговори и т.н.). Всички заинтересовани ученици са добре дошли! Предлагаме ви шанс да служите на важна кауза и да бъдете креативни!

Български младежки Червен кръст

Част от членовете на клуба

Движението на Червения кръст и Червения полумесец са официалните организации и ние сме само малка част от техните 97 милиона доброволци. Организацията на Червения кръст е създадена е през 1863 г. от шведския бизнесмен и хуманитарен агент Хенри Дюнан по време на войната в Солферино и оттогава основната му цел е да помага на хората по всички възможни начини. Всеки доброволец на организацията трябва да спазва 7 принципа, които са: хуманност, безпристрастност, неутралност, независимост, доброволческа служба, единство, универсалност.

Българският младежки Червен кръст е доброволчески клуб в рамките на Американския колеж в София. Основно се фокусира върху умения как да се оказва първа помощ - физическа и психологическа. Включва също така подкрепа на различни общности, повишаване на осведомеността и организиране на благотворителни събития. Тази година планирахме да направим много дейности, включително да правим презентации, да обсъждаме важни теми, да организираме събития, да събираме капачки и дрехи за дарения, да посещаваме домове за деца лишени от родителска грижа и да помогнем на общността на колежа, доколкото е възможно. За съжаление, нашите дейности са ограничени поради COVID-19, но ние продължаваме да работим като на първо място пазим здравето си и това хората около нас.

Клуб по природни науки

Целта на Клуба по природни науки е да изследва области на науката, които не са обхванати от учебната програма и да даде на членовете на клуба различни възможности за практическа наука. Клубът ще направи всичко възможно да провокира членовете си да изследват научните явления и да повишат обществената осведоменост за начина, по който всичко работи на фундаментално ниво. Освен това Клубът ще предостави възможности на членовете си да трупат научен опит, за да разширят границите на своите знания. В процеса на планиране и изпълнение на дейностите - които включват, но не се ограничават до преподавателска дейност, презентации, предизвикателства пред науката и лекции, - ние имаме контекста и възможността да придобием научна и логическа мисъл, както и да развием организационни и лидерски умения. Клубът по природни науки в никакъв случай не е ограничен по отношение на членове, ниво или брой проекти.

Целта на клуба е да подготви учениците за националните олимпиади по химия и физика с адекватни знания, които да ги изкачат до третия кръг на олимпиадите и дори да надхвърлят това ниво. Ние се стремим да събудим допълнителен интерес и да дадем на всеки член по-широк поглед върху  природните науки. Много от членовете на научния клуб донесоха различни медали и награди от състезания по физика и астрономия през последните години. Тази година планираме да запазим тази тенденция, като подготвим учениците за практически и теоретични олимпиади.

Няколко основни дейности са в центъра на научния клуб за тази година:

Ученически лекции

Всяка сесия на клуба ще изследва и ще подготви лекция по физика или химия по определена тема, която ще бъде разгледана в нейните основи. Тези лекции ще бъдат представяни пред останалите членове.

Презентации и посещения на изложби

Ако в кампуса има презентации, лекции, изложби и т.н., които са от интерес за клуба, ние ще присъстваме.

Подготовка за състезания

Клубът по природни науки се стреми да продължи да подготвя своите членове и други ученици за различни научни състезания.

Експериментиране и решаване на практически проблеми

Членовете на Клуба по природни науки ще организират и провеждат експерименти, както и ще решават творчески практически проблеми. В клуба учениците се подготвят за Международния турнир за млади физици, който включва 17 експериментални задачи.

Най-новите науки

Членовете на Клуба по природни науки ще бъдат в течение на най-новите открития и новини в науката, както и ще се информират взаимно и училищното общество за най-интересните аспекти.

SMACS - клуб за късометражни филми

Клубът е създаден от възпитаници на колежа, които сега имат успех във филмовата индустрия. Целта на нашия клуб е да произвежда интересни филми, които позволяват на членовете да помагат в процеса. Създаването на филм е труден процес с множество части. С изключение на очевидните неща като режисура, актьорско майсторство и сценарии, има много различни неща, от които един филм има нужда. В този клуб научаваме всички други съществуващи компоненти на създаването на филми и как да можем да правим повечето от тях добри, а някои неща дори отлично. Научаваме се как да направим собствен филм. Най-големият ни проект за годината ще бъде NuBoyana 24 Challenge, в който ще участваме с филм, който сме направили заедно.

Разкази за успех

Целта на нашия клуб - Разкази за успех - е да среща членовете с възможно най-много успешни хора. По този начин, учениците в клуба се учат от най-добрите и успяват да приложат някои от техните навици и съвети в своя живот, което повишава възможностите им за успех. Срещите ни се провеждат предимно чрез онлайн услуги за видео чат като Google Meet, Zoom и други. За някои специални случаи провеждаме присъствена среща на живо с госта. Учениците, които посещават срещите ни, се получават CAS часове. Нямаме фиксирано време за срещи, тъй като всичко зависи от гостите ни. Друга CAS възможност, която нашите членове получават, е чрез уреждането на среща с успешен гост. Някои от срещите, които президентите на клуба Калоян Каранджулов и Борис Пенев са организирали досега, са с изпълнителния директор на НОВА Николай Андреев и с ръководителя на инвестиционното банкиране в ИНГ Стефан Шилигарски.

Клуб „Изкуството на киното“

Клубът „Изкуството на киното“ е предназначен да бъде място или време за хората, които се интересуват от кино, да се събират и да работят върху своята страст. Планираме и вече сме започнали да правим анализ на филми от всички жанрове, ще създадем и минимум два проекта за годината, които ще бъдат късометражни филми от около 5 минути. Смятаме, че това ще помогне на учениците в преследването им на кариера във филмовата индустрия, тъй като в портфолиото, необходимо за университетите, често се изискват късометражни филми. Ако пък не се използват за тази цел, късометражните филми също са забавни, така че снимането им като хобито също е опция. Анализът, който планираме да направим, е в жанровете на ужасите, романтиката, комедията, фентъзито, екшъна, драмата (с по-голям акцент върху драмата, защото смятаме, че драмата е много важна за кинематографията) и други второстепенни жанрове. Планираме да отделим 2-3 седмици за жанр и 4-5 за драмата. Всички късометражни филми, които предстои да заснемем, ще бъдат изцяло създадени от нас: сценарий, актьори, оборудване, режисьорска работа, операторска работа, монтаж и др. След продуцирането им, може да ги покажем пред по-голяма публика, което може би ще се случи в един от часовете за консултация (това предварително ще бъде уговорено с декана, разбира се). Нямаме история зад гърба си, но планираме да създадем такава!

Събитията, в които ще участваме, включват някои конкурси за късометражни филми, сценарии, снимки или актьорско майсторство. Някои от членовете на нашия клуб са част от клубовете по българска и английска драма. Ние, като ръководители на клуба, ще предоставим на нашите съученици ресурси, за да се включат в състезанията които искат или ще предложим да се включим в някои като клуб. Също така планираме да бъдем домакин на събитие, среща между кино клубовете в колежа, тъй като тази година има много. Ще организираме състезание за най-добър късометражен филм.

Нашият клуб е създаден, за да бъде среда за любителите на филми, където да се чувстват свободни да изразят себе си и да се забавляват!

„Беседа" - списание за литература и култура

„Беседа” е списание за литература и култура на Американския колеж в София. Списанието възниква през 1994 г. като доброволна инициатива на пишещи ученици и учители. Постепенно се превръща в едно от официалните издания на Колежа. През 2011 г. получава международен ISSN номер, с който придобива признат статут на периодично издание.

Списанието се стреми да даде трибуна на обещаващите млади таланти в Колежа, като публикува текстове, фотографии и илюстрации, организира ежегодни конкурси – за поезия и проза, за превод и оформление на корица. „Беседа” дава възможност на учениците да се запознаят със спецификата на работата в периодичното издание – подбор на текстове, редактиране, работа по оформлението и дизайна, интервюта, рецензии за книги, реклама, организация на събития, финансиране. Една от важните цели на списанието е да създаде литературен вкус и критерии за възприемане на стойностните прояви в областта на културата, като се стреми да бъде в крак със съвременността.

Уебсайт:

https://acsthefountain.wordpress.com/

TimeHeroes ACS

Клубът е създаден през 2018 г. и представлява Timeheroes - най-голямата благотворителна и доброволческа платформа в България. Тя има за цел да предостави на учениците възможност да правят добро. Участниците ще се научат да помагат на тези, на които липсва финансова, физическа или морална подкрепа. От основаването си клубът реализира редица успешни инициативи: няколко посещения в Дома за деца, лишени от родителска грижа "Радост" в село Дрен, дарения и дейности, насочени към включване на тези деца и млади хора в социална комуникация, участие в кухня за супа, записи на аудиокниги за глухи хора, набиране на средства по много начини за подкрепа на деца с онкохематологични заболявания, инвалиди, приюти за бездомни кучета и др. Освен това клубът участва в процеса на организиране и рекламиране на благотворителен бал, организиран от Втора немска езикова гимназия. Следващата цел на клуба е да разшири мисията и да създаде инициативи, свързани с подобряване на местната среда и по-нататъшно включване на общността на колежа в сезонни благотворителни събития с цел да помогне на хората в нужда. Това са само част от многобройните дейности, в които ще участваме.

Консултативен клуб (Uni-Prep Academy)

Uni-Prep Academy е клуб, който има за цел да помогне на учениците от 11. и 12. клас при подготовката им за кандидатстване в университети. За да не се припокриват с Офиса на академичните съветници на колежа, обхванатите теми се обсъждат с нашите академични съветници. През първия семестър покрихме някои от основите, които всеки кандидат трябва да знае. В зависимост от страната, в която искат да кандидатстват, учениците се запознават с различните изисквания, важни дати, посещават университетски посещения и т.н. Извън университетската рамка отделихме време за правилна комуникация с преподавателите, които ще пишат препоръки към съответните университети, които са важна част от профила на бъдещия студент. Въз основа на знанията, получени през първия семестър и собствените им интереси (къде да учат, какво да учат, нуждите от финансова помощ и много други фактори), учениците ще избират тема за проучване. След това ще представят своите проучвания пред останалата част от клуба и ще покажат всички придобити знания за новата образователна система, в която искат да влязат.

Неразгадани мистерии

https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/3/2020/07/Unsolved-Mysteries-original-3e2780e.jpg?quality=90&resize=620,413

Клубът „Неразгадани мистерии” беше създаден миналата година от Ема Пенчева и Полина Илиева, но тази година те няма да могат да го водят и Ния Димова и Росица Кънчева решиха да го продължат. Планираме да правим презентации за действителни неразкрити случаи и неочаквани събития, както и игри, базирани на разрешени случаи. В игрите ще разкриваме фактите по случая и заподозрените, след което ще оставяме членовете на клуба да обсъждат и накрая да разкриват какво се е случило в действителност. Освен това планираме да посещаваме стая за бягство, ако е възможно, или да се абонираме за кутия с мистерия за убийства, като например „Hunt a Killer“, където в рамките на 6 месеца ще ни бъдат доставяни материали, необходими за разрешаване на мистерията. Нашата цел е да развиваме допълнително аналитичните си способности и да упражняваме логическите си умения. Искаме да се опитаме да се доближим максимално до разрешаването на неразкрити престъпления и мистерии. Ние се стремим да помогнем за изграждането на начин на мислене на базово ниво за решаване на озадачаващи ситуации.

https://unsolved.com/ 

Клуб за видео продукции

Ние сме клуб за видео продукции, който има за цел да улесни учебния процес. Искаме да го постигнем чрез създаване на образователни видеоклипове, които целят да направят съдържанието по-разбираемо и по-лесно запомнящо се. И учителите, и учениците като членове на общността на колежа могат да поискат създаването на образователен видеоклип, подходящ за техните нужди.

Учениците развиват:

  • умения за сътрудничество
  • творчество
  • обслужват реалните нужди на общността
  • практикуват своя английски и български език
  • умения за видеомонтаж

Ние създаваме видеоклипове от начало до край, за да направим ученето забавно.

Клуб по волейбол за момичета в колежа

Клубът по волейбол за момичета в колежа е създаден през 1994 г. Клубът има много богата история, пълна със събития, състезания, турнири от различен ранг в София, Самоков, в Анкара - Турция и в Солун - Гърция. До 2010 г. волейболният клуб имаше целогодишна тренировка и участва в 5 състезания - Купа Хектор - в Националната природоматематическа гимназия, Claris Cup - в осемте елитни езикови училища в София, Ученически игри в община Младост - на две възраст групи 8 -10 и 11-12 класове, Откритият турнир на колежа организиран между осем училища, Международен турнир в Bilkent High School & University в Анкара и Международен турнир на Anatolia College в Солун.

След 2010 г. вече играем спорт по сезони в колежа и подготвяме два отбора за две състезания - Ученическите игри в община Младост и Откритият турнир на колежа. Сезонът на волейбола започва на 23 септември и завършва на 6 декември. Тренировките са всеки понеделник, сряда и четвъртък след училище в 3:45 до 5:30 ч. в спортната зала. Отборите се състоят от 25 момичета на възраст от 8. до 12. клас.

Отбор по волейбол - младежи

Един от най-успешните спортни клубове през последните четири години, този отбор е единственият в историята на колежа, който печели 4 години последователно турнира ACS Open и всички други състезания, в които са участвали. Целта на волейболния клуб ACS е да предложи на младите любители на волейбола възможност да учат и да участват в състезания извън дейностите, свързани с училището. Клубният волейбол предлага на играчите шанса да получат инструкции за развитие на уменията и стратегията на отбора, както и да участват в обучение за екипна работа и спортсменство. Всеки клубен сезон е приблизително равен на 3 месеца. Всеки септември се провеждат проби и се канят за ученици от ACS. Отборите на колежа вземат участие в състезания от различни рангове и всеки сезон завършва с турнира ACS Оpen, което е турнирът на колежа.

Клуб „Годишник на колежа”

Клубът „Годишник на колежа” работи от 1997 г. В действителност той е създаден през 1926 г., когато е публикуван първият годишник. През годините след възстановяването на колежа той е бил свободно-избираем предмет, клуб, или CAS дейност. Обикновено има няколко много активни ученици, а останалите предпочитат да се занимават само с по-кратка работа - да правят снимки или да създават страници само за една или две секции. Нашият клуб създава краен продукт, който трябва да бъде отпечатан и доставен в колежа до датата на дипломирането, за да могат зрелостниците да го закупят. Има различни дейности и следователно различни направления. Фотографите правят снимки на секциите, клубовете, спортните отбори, игри и специални събития. Това е дейност в служба на училището, както и действие (според формулировките на програмата CAS). Присъства и творчеството. Специалистът по оформление на Photoshop трябва да има визия как да създадете страница, както и необходимите умения и търпение. Редакторите се намесват на края, през втория семестър. Те проверяват страниците за грешки. Работата на членовете на клуба е най-вече творческа, но и служба в полза на колежа и активности.

Създаване на клипове за YouTube

Основната цел на YouTube Flimmaking Club е да изгради уменията на учениците в създаването и монтирането на видеоклипове, за да им помогне да създадат успешен канал в YouTube. През цялата година учениците разглеждат процеса на създаване на собствен канал, от началните етапи на изработка на авторски произведения за канала до крайните етапи на заснемане и записване на техните видеоклипове, които ще бъдат публикувани в платформата. В крайна сметка, всеки ученик решава колко далеч иска да стигне в YouTube канала си и какъв тип съдържание иска да произвежда. Независимо от това, всеки ученик ще може да се наслаждава, докато създава видеоклипове, които да сподели със света!

Зумба клуб

Аз, президентът на клуба, присъствах миналата година и се влюбих в спорта и цялата идея на Зумба и се надявам да вдъхновя другите да мислят за това по същия начин като мен.

Не оказвам натиск над участниците да да тренират и да изпълнят финален танц. Клубът е основан, за да осигури безопасна среда, в която всеки да се чувства свободен да танцува както пожелае и аз искам да продължа да следвам тази идея.

Зумба е за себеизразяване чрез движения и забавление, дори когато сте потни и уморени. Искам да го покажа като начин за кратко бягство от реалността и концентрация само върху различните движения, другите около вас и музиката. Когато нещо може напълно да те пренесе в различен свят, както Зумба прави за мен, това е най-страхотното чувство, така че нямам търпение да го споделя с другите.

Зумба е основно танци и упражнения; перфектната комбинация от здраве и забавление. За да определя от какво се състои истинския спорт, бих казала, че това е забавна високоинтензивна тренировка, комбинирана с латино танци.

По време на миналогодишното онлайн обучение предишните президенти ни дадоха различни танци, от които да избираме и да изпълняваме на видео. Бихме могли да го правим и по време на седмичните срещи. Това показва, че Зумба не е само за извършване на дейност, но също така включва мозъка и насърчава креативността. Ще продължа да правя това, като се опитам да ангажирам повече и останалите членове.

Връзки към сайтове, свързани с дейността на клуба:

Уебсайт на Зумба: https://www.zumba.com/en-US

Кодът на google класната стая ще бъде предоставен на хората, които искат да се присъединят към клуба. Който има интерес, може да се свърже с мен (e.dimitrova25@acsbg.org ) или със спонсора на клуба (a.gauthier@acsbg.org )