Волейбол в колежа

Основите на волейбола в Американския колеж в София са поставени през 1994 г., когато отдаденият и ентусиазиран треньор г-жа Гигова се среща с амбициозни ученици и заедно създават волейболния клуб. Първият отбор се състои само от момичета, но скоро и момчета започват да се присъединяват към клуба. От това скромно начало клубът по волейбол се превръща в един от най-популярните спортни клубове в колежа. Често се провеждат турнири срещу други училища в София, от които нашето училище се завръща с награди и медали. Вълнуващи мачове и безброй тренировки развиват силна отборна лоялност и създават запомнящи се моменти, които завинаги остават в паметта на състезателите.

Спортистите в настоящия волейболен отбор на момичетата се отличават с изключителна физическа и психологическа издръжливост и положителна нагласа. Момчетата имат несломим състезателен дух, силна дисциплина и безукорно спортсменство. Посвещават своето време на тренировки и състезания и същевременно се справят блестящо с академичните си задължения в колежа. Отборите са сплотени, а техните капитани са отдадени и подпомагат по всякакъв начин играчите и спортната дейност.

Освен в отборите на ниво напреднали, колежаните с ентусиазъм участват и в ежегодните вътрешни турнири. В тях заедно се състезават както напреднали играчи, така и начинаещи, в смесени отбори от различни випуски и полове, според правилата на турнира. Всяка година победителите са увековечени на стената на шампионите, разположена в Абът Хол.

„Имах професионален опит, идвах от иновативно за времето си училище. Исках да започна това невероятно приключение и то продължава до ден днешен.“

Рая Гигова е основател на отборите по волейбол в колежа и техен отдаден треньор от 1994 г. насам.

Валери Банчев е треньор по волейбол и баскетбол, като изпълнява и длъжността директор на спортната програма в колежа. Той е професионален волейболен треньор и държавен шампион на България за 2020 г. Г-н Банчев работи в колежа от 2016 г. и от тогава до сега волейболният отбор на момчетата е печелил злато за колежа четири пъти.

Марк Макгивърн е роден в Гленрот, Файф - малък град на източното крайбрежие на Шотландия. Израснал е играейки футбол. Ако не беше шотландският климат, днес щеше да бъде професионален футболист. Вместо това, в един типично дъждовен ден решил да се скрие от дъжда и да опита друг спорт - 15 години по-късно се озовал на волейболно игрище в Лондон, като част от отбора на Великобритания на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Дъждът в Шотландия не бил чак толкова лошо нещо, в крайна сметка.