Футбол в колежа

Футболът има жизненоважна роля, като допринася за уникалния и динамичен дух на Американския колеж в София. Училището има отбори за момчета и момичета, представени от играчи от 8. до 10. клас (ACS II) и ученици от 11. и 12. клас (ACS I). И момчетата, и момичетата споделят взаимната си страст към спорта и често могат да бъдат забелязани енергично да преследват топка на зеленото игрище. Ние в колежа много се гордеем със своите футболни отбори, защото осъзнаваме, че този спорт възпитава ценни качества у нашите ученици като дисциплина, отговорност и добра отборна игра.

Футболният отбор провежда тренировки всяка седмица, за да гарантира, че колежаните са ангажирани и продължават да подобряват своите способности. Целта е да изграждаме сплотени екипи със силен дух, които да постигат възможно най-високи резултати.

Нашите отбори участват в състезания и турнири срещу други училища. Освен това, колежът е домакин на ежегоден открит турнир, който приветства и други училища в нашия учебен комплекс. Нашите отбори са успешни и неотдавна спечелиха Турнира на частните училища, както и покани за международен турнир в Израел.

В допълнение към училищните футболни отбори, колежът насърчава учениците да развиват своя състезателен дух по време на Ежегодния вътрешен футболен шампионат на колежа.

Адриан Груев е треньор на отборите за момчета. Г-н Груев е бивш професионален футболист. Той има дългогодишен опит и в миналото е играл за различни футболни отбори. Сега той е посветен на споделянето на своя опит с нашите ученици. Треньор е на колежаните от две години, а футболът е най-голямата страст на г-н Груев. В израстването и усъвършенстването на учениците в колежа той намира мотивация и вдъхновение. Колежаните ценят способността на г-н Груев да ги предизвиква винаги да дават всичко от себе си, никога да не поставят под съмнение способностите си и, каквото и да става, да не губят мотивация.

Веселина Тепешанова започва работа в колежа през 2004 г. като преподавател по физическо възпитание. Същата година основава колежанския футболен отбор на момичетата. По това време тя активно играе футбол и участва в Женското първенство на България. Опитът на г-жа Тепешанова, в комбинация с нейната решителност, я правят отличен треньор. Тя вдъхновява учениците, като самата тя е отличен пример за силна воля, страст и стратегическа игра.