Категорична победа в тежко състезание

През уикенда България бе скована от рекордни минусови температури. Пътищата са разчистени, но студът е сковаващ, когато ученици от Американския колеж в София се отправят към Ямбол за едно от най-трудните състезания в страната - Националното математическо състезание "Атанас Радев."

"Традиционно участват само математически гимназии, тъй като състезанието е наистина доста трудно," обяснява ръководителят на катедрата по математика и информатика Христо Христов. "Американският колеж винаги се е включвал и се е представял много добре всеки път. Но не мисля, че подобно нещо се е случвало досега в математическата история на колежа."

В съботната сутрин състезанието започва в 9:00. Четири задачи: две за по 7 точки и две за по 6. Когато времето изтича в 13:30 ч., двама единайсетокласници са решили всичко и са постигнали максималните 26 точки. Това са Христо Папазов и Иван Ганев.

Състезанието, организирано от МОН и Съюза на математиците в България и известно като Зимни математически празници, е част от групата състезания, които определят националните отбори на България. Със своята победа нашите две момчета вече имат много голям шанс да представят страната на международните олимпиади и състезания.

"Това представяне е един чудесен пример за това, че въпреки че не сме математическа гимназия и не учим математика по десет часа седмично, такива деца, които имат такива заложби, могат да ги развият при нас," казва Христов. "Но при нас ще развият и много други умения."

Поздравления на шампионите!

А за "цивилните," можете да изпробвате способностите си да се справите с техните задачи от състезанието в Ямбол тук: bit.ly/1RImX7t