Празник на природните науки 2011

За пореден път учениците от Американския колеж имаха възможност да приложат науката в действие на тазгодишния Празник на природните науки.

Следобедът на 24 февруари, четвъртък, беше изпълнен с вулкани, „невидими перелини”, двигатели и искри. Благодарение на празника, природните науки станаха по-близки и интригуващи за всеки ученик. Петнадесет проекта бяха демонстрирани пред учениците в сградата на Катедрата по природни науки, докато други ученици се състезаваха във Викторината и играта Сървайвър.

Във Викторината бяха включени въпроси от дисциплините биология, химия, физическа география и физика, съобразени с възрастта на учениците. И публиката, и състезателите се забавляваха много.

Играта Сървайвър също съдържаше въпроси от различни науки. Всеки отбор трябваше да преодолее пет станции за "оцеляване", всяка от които изискваше знания по определена наука. На станцията по физика за 12. клас учениците трябваше да намерят съответствие между физичните закони и формулите им и след това да определят центъра на тежестта на предмет и да балансират с него върху пръста си. Учениците от 9. до 11. клас също трябваше да открият съответните формули, но след това трябваше да построят хартиена кула от един-единствен лист хартия. Осмокласниците трябваше да направят катапулт за изстрелване на памучни топчета, използвайки само линийки, лъжици и ластици.

В станцията със задача от областта на биологията отборите трябваше с жестове да обяснят биологични термини. Задачата от областта на физическата география за учениците от 9. до 11. клас беше пъзел, а за да получат парчетата за него, участниците трябваше да отговорят правилно на зададените им въпроси. В станцията по химия учениците трябваше да решават кръстословици с химически термини. И накрая, финалната станция включваше играта Pictionary (игра с рисуване и отгатване), която включваше термини от всички дисциплини, след което учениците трябваше да направят самолетче и да го накарат да прелети през обръч. Състезанието наистина беше много оспорвано!

Можете да видите снимки от тазгодишния Празник на природните науки във фото галерията на сайта.

 

ПРОЕКТИТЕ ТАЗИ ГОДИНА:

Модели
Сурова енергия – 1-во място
Махалото на Фуко – 2-ро място
Запознайте се с Пол: Разплети човешкото тяло – 3-то място
Пречупване на светлина и образи – 3-то място
Невидимост – специална награда за най-млад участник
Сеизмометър
Електромагнитен роторен двигател
Мощен насочен лазер
Екскурзия до един изригващ коничен вулкан
Автомобил, захранван от „балонна сила”

Експерименти
Сензорна компенсация при лишаване от зрение – 1-во място
Шоколадът стимулира ли мозъка или е просто храна? – 2-ро място
Сравняване на пулсове
Никога не е твърде рано да покажеш, че си умен 

Проекти на дванадесетокласници (като част от профил физика или от програма IB
Грозд
Бръснарско ножче
Чаша-барабан
Загуба на топлина в човешкото тяло
Ефект на студа и топлината при явяване на тест