Американският колеж в София - домакин на третия ТОМ Мейкатон

Американският колеж в София е домакин на третия Тикун Олам Мейкъри (ТОМ) Мейкатон Ученически институт за компютърни иновации и производства от 21 до 24 март. Седемдесет и два часовото предизвикателство събира на едно място нуждознайци – хора със специфични възможности – и мейкъри – инженери, дизайнери и хора със сръчни ръце, за да създадат прототипи на технологични решения на проблеми, които хората със специални нужди срещат всеки ден.

Тикун Олам произлиза от еврейската ценност “поправяне на света”, а предизвикателствата ТОМ водят началото си от Израел и вече се провеждат в страни по целия свят, включително Австралия, Чили, Сърбия, Канада и Съединените щати.

Церемонията по откриването на третия ТОМ България Мейкатон се проведе в аудиторията „Уитакър“ в Американския колеж в София. На нея присъстваха д-р Ричард Тъкър Юинг Мл., Президент на колежа, Н. П. Ирит Лилиан, Посланик на Израел, Н. П. Ерик Рубин, Посланик на Съединените американски щати, екипът доброволци на ТОМ България, участници и членове на общността на колежа.

Непосредствено след церемонията, гостите се включиха в панела „Общуване с хора със специални нужди.“ Лекцията представи гледната точка на хората със специални нужди за подходящите според тях начини за най-пълноценно общуване с тях. Това събитие, заедно с по-широкия набор дейности около ТОМ, е създадено, за да сплотява хора и общества, да прави света по-приобщен и да премахва бариери.

Други събития около мейкатона са запознанството с кучета водачи, служители във Фондация “На четири лапи” в петък, рисуване с виртуална реалност (VR) за нуждознайци, програма „Роботски приключения“ за деца, в партньорство с Технократи, както и редица изненади за участниците в съботния ден.

Кулминацията предстои в 13 ч. в неделя, когато петте отбора ще предадат и представят своите чертежи, записки и прототипи. Докато отбраното жури оценява проектите, каним участниците, гостите и приятелите на инициативата да разгледат изложбата в сграда “Острандър” на вдъхновяващи и променили света технологии в подкрепа на хора със специални нужди. Церемонията по закриването ще започне в 15 ч., отново в аудиторията „Уитакър“. Всички дейности в неделя след 13 ч. са достъпни за публиката. Заповядайте!