red-bull-1-croppedjpg

Наши ученици печелят състезание на Red Bull

Четирима дванайсетокласници от колежа са на първо място в едно от най-готините събития, случили се в България тази есен - състезанието Red Bull Soapbox.

Ето, с техни думи, какво се случи:

 

Red Bull Soapbox е състезание без аналог, което се провежда в десетки държави по света. В тазгодишното издание в София, 49 отбора построиха тематична самоделна количка, след което всички се състезаваха по бул. Черни връх на 30 септември, задвижвани изцяло от гравитацията. Ние участвахме с "Госпожата" - количка, чиято основа е училищен чин с колела.

 

Кои сме ние?

Ние сме четирима дванайсетокласници от Американския колеж в София. Обединява ни страстта ни за адреналин, предизвикателства и творчество.

Таниел Гюлиян (12/5) - капитан и пилот. Готов да свърши всичко сам, ако се наложи, Тани като че ли е и най-опитният инженер в отбора. Когато не разглобява, заварява или 3D принтира, Тани кара колело или картинг.

Калоян Колев (12/3) - мениджър и PR? Калоян се опитва да наложи някакъв ред в хаоса на проекта, като поддържа Excel таблици, организира работното време и пише текстове като този. Странично снима клипове, продуцира музика и решава проблемите си с Google търсения.

Стоил Николов (12/2) - инициаторът на проекта. Без него нямаше дори да сме започнали. Изключително креативен и всестранно развит, той е главен отговорник по декорацията и финалния вид на количката. В свободното си време практикува катерене и фотография, понякога едновременно.

Георги Вичев (12/3) - главен физик на отбора. Кален от множество състезания по физика, Георги е поел една от най-важните части на проекта - изчисленията. Всички знаем, че в негови ръце сме в безопасност, всичко ще бъде здраво и всеки риск ще е изчислен.

 

Как ни дойде идеята за “Госпожата”?

Здравината на училищните чинове, издържали поколения нетърпеливо шаващи ученици, драсканици и дъвки, си е за възхищение. Затова и решихме да базираме количката ни на вечната българска класна стая, за да е способна да устои на предизвикателствата на трасето.

 

Как и къде построихме количката си?

Процесът на работа започна със създаване на 3D модел и скици на идеята ни, както и консултации с каквито професионалисти намерихме.

Рамката на количката ни е алуминиева, за да бъде възможно най-лека. Кормилната система, предното окачване, главините и спирачките взехме от старо ATV. Използвахме модифицирани гуми от колело, за да са тесни, но и да издържат на скокове и завои.

Върху рамката поставихме специално направен алуминиев чин, защото училищните са прекалено тежки. Столът към него намерихме захвърлен на улицата. Декорациите включват учебници, несесер, моливи, дневник, фикус и кошче за боклук. Костюмите ни, естествено, бяха училищни униформи.

Как спечелихме Red Bull Soapbox?

Първият рунд от състезанието бе гласуването за идеите онлайн. С помощта на приятели и съученици, както и подкрепата на Американския колеж, “Госпожата” събра 813 гласове, спечелвайки си второ място и професионално видео от екип на Red Bull. Благодарение на видеото бяхме поканени да участваме и в предаването “На кафе” по “Нова телевизия” на 28.09.

В деня преди състезанието всички отбори трябваше да минат техническа проверка (максимално тегло 80 кг, ширина 180 см, височина от земята 20 см), като ние бяхме едни от малкото, които бяха допуснати без да се налага да правят промени по дизайна си.

В деня на състезанието, 30 септември, отборите преминаха три оценявания: дизайн, презентация и скорост. “Госпожата” впечатли журито със забавните си детайли и експертната си конструкция, събирайки 49 точки за дизайн. 20-секундната ни презентация на старта, в която показахме танцувалните си умения на фона на “High School Musical”, събра максималните 50 точки. Майсторското спускане на Таниел за 48.92 секунди беше решаващо, класирайки ни шести по време: достатъчно, за да ни осигури първото място.

Състезанието беше изключително оспорвано и до последно не бяхме сигурни дали ще успеем да се класираме. Като победители, ще се радваме на невероятна награда - тест драйв на Porsche на пистата Red Bull Ring в Шпилберг, Австрия (след като изкараме шофьорските си книжки).