Петко Бочаров ’38 представи новата си книга

На 26 януари Петко Бочаров представи най-новата си книга – „Нашата Via Dolorosa”.  Сборникът от политически коментари на известния журналист бе представен на журналисти и приятели на прес-конференция в БТА.

Книгата е издадена от ИК „Жанет 45”.

Петко Бочаров, често наричан доайен на българската журналистика, е завършил Американския колеж през 1938 г. Учил е право и е работил като преводач от английски език в БТА, а по-късно и като заместник-главен редактор в агенцията. Днес, на 92-годишна възраст, г-н Бочаров продължава да работи като журналист на свободна практика.

 

Ето как е представена новата му книга на сайта на ИК „Жанет 45":

Защо това заглавие

Защото е картина на вековната ни участ. Отдавна в главата ми се въртят идеи, които искам да събера в нова книга, и тази сутрин изведнъж ми просветна. А днес е 9 август 2011. „Нашата Via Dolorosa“. Нашият път на болката. Христос е влачил тежкия кръст по стръмнината към Голгота, но вижте как са нарекли пътя, по който четиринайсет пъти е спирал, понякога и падал от изтощение. Не път на страданието, не път на разпятието, даже не и път на възкресението. А път на болката. Защото без болка никой живот не може да мине. Защото болката може да е физическа, но може и да е душевна. Тя може да се търпи с години, ала може и да е непоносима. Болката до такава степен може да стане част от ежедневието (на човека, на обществото, а и на нацията), че да престанем да я забелязваме. Тоест болката може да е и много коварна. Внезапно идва ден, когато откриваш, че е оставила неизлечими последици.