Новият учебен комплекс отвори врати

Един от начините ни да отбележим четвърт век от възраждането на Американския колеж в София е завършването на първото ново строителство на територията му.

Забележителният нов учебен комплекс "Америка за България" официално отвори врати на 18 май.

Когато строителството започна през есента на 2016 г., председателят на Борда на настоятелите на колежа д-р Роджър Уитакър каза: "Нашата цел е не да печелим награди за архитектура. Вместо това, в основата на нашата отдаденост лежи разбирането, че околната среда влияе на образованието. Средата се отразява на това как учителите преподават и как учениците учат. По темата има значителни изследвания и резултатите са напълно ясни. Учебната среда оказва влияние върху постиженията на учениците и върху наученото. Например, има сериозна връзка между ученическите постижения и естествената светлина, идваща от прозорци с гледка, тих кът, зелено пространство, гъвкава среда. Както е писал Уинстън Чърчил, "Ние оформяме сградите, след което те оформят нас."

Първото строителство от такъв мащаб, откакто класическите сгради в новоанглийски стил са били построени през 30-те години на миналия век, проектът беше на стойност 10,8 милиона долара. 80% от тази инвестиция бе предоставена от Фондация "Америка за България," както винаги отдадена на каузите на образованието и стратегическия напредък. Бюджетът бе допълнен със средства от програмата "Американски училища и болници в чужбина" на Агенцията за международно развитие (USAID), както и от приятели и поддръжници на мисията на училището.

Отбелязвайки ролята на Нанси Шилър и Лин Дафт от Фондация "Америка за България," д-р Уитакър  заяви на церемонията по първа копка: "Те споделят нашето виждане, че новата сграда ще има роля и извън пределите на колежа, докато ние се стремим да работим и с други училища за подобряване на качеството на образованието в България."

На 18 май Американският колеж стана домакин на церемонията по откриването за Борда на настоятелите, посланикът на САЩ Ерик Рубин, кметът на София Йорданка Фандъкова, директорът на Фондация "Америка за България" Нанси Шилър, зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, директорът на Столичния инспекторат Ваня Кастрева, двама бивши президенти на колежа и други официални лица, медии, приятели и гости на училището, но най-вече на тези, които ще наричат учебния комплекс свой дом – учениците.

В приветственото си слово президентът на колежа д-р Ричард Т. Юинг мл. каза: "В основата на нашата дейност в Американския колеж в София стоят както учението, така и ценностите – ние искаме да създадем както прекрасни ученици, така и силни хора и добри лидери. Така е било през цялата ни дълга и брутално прекъсната история. Това, което е поддържало пламъка на Американския колеж през 50 години на изгнание и което е позволило колежът да се възобнови и отново да просперира, са мощните сили, които се намират в сърцето на неговата общност – сили, които винаги са оформяли човешката съдба в изграждането на условия на живот, свобода и лично щастие. Имам предвид любовта, смелостта, вярата и надеждата."

След това хорът на колежа изпя химна на Кирил и Методий.

ribbon-cuttingjpg
US Ambassador Eric Rubin, the Mayor of Sofia Yordanka Fandakova, ABF Chair Nancy Schiller, Deputy Minister of Education Tanya Mihaylova