Joana Nikolova Wins Silver at European Math Olympiad

individual-attention_resizedjpg

Знаете ли, че: светът на математическите олимпиади е мъжко царство. И ние не знаехме.

За баланс през 2011 е основана Европейската олимпиада по математика за момичета.

На тазгодишното издание на турнира, което се състоя миналата седмица във Флоренция, единайсетокласничката от Американския колеж Йоана Николова спечели сребърен медал. Тя беше една от четирите участнички от националния отбор на България.

Успехът на Йоана е кулминация на дълъг процес, който започна миналата година с Есенното математическо състезание и продължи с тазгодишното Пролетно математическо състезание, от които излязоха най-добрите математички в страната. Последва селекцията на националния отбор и едноседмична подготовка в БАН. След това – Флоренция.

С участието на 36 европейски и 16 гост страни конкуренцията беше смазваща. За Европейската олимпиада по математика за момичета 195 участници от 52 държави е рекорд.

Три комплексни задачи трябваше да бъдат разрешени във всеки от двата състезателни дни. После ръководителите на отборите се затвориха с журито, за да координират оценките. Този ден беше предвиден за обиколка на красивата Флоренция, но нашите момичета повече следяха излизането на резултатите онлайн.

Йоана Николова и Люба Конова от СМГ спечелиха сребърни медали, а българският национален отбор зае 14-то място. Поздравления, момичета!