fountain-may-2022

Представяме нови настоятели

Скъпи приятели на колежа,
За Борда е чест да ви представи нашите трима новоизбрани настоятели. Благодарни сме им за тяхната отдаденост към успеха на нашето училище и с нетърпение очакваме техния по-нататъшен принос към работата на Борда.

Борис Статев '03

Борис Статев ’03 е дългогодишен партньор на Борда на колежа по темите на ангажираност и фондонабиране сред завършилите колежани. Той е сред основателите на Консултативния съвет на Фонда на завършилите, като е бил и негов председател, преди да се присъедини към комитета „Завършили и развитие“ в Борда от 2018 до 2022 г. Работата на Борис е ключова за повишаване на свързаността със завършилите колежани и тяхната ангажираност с инициативите на колежа. Един от най-пресните примери е поредицата виртуални дискусионни панели създадени от Борис на тема “Кариери на завършили колежани в…”, първият от които - посветен на големите технологични компании - се проведе през май. Работещ в сферата на бизнеса и финансите, Борис понастоящем управлява кредитния риск в развиващите се пазари на Apple и живее в Лондон със съпругата си Яна Статева (Райнова) ’06 и двете им деца.

Франк Бауър

Франк Бауър посвещава значителна част от професионалната си кариера на стимулирането на предприемачеството и гражданския напредък в посткомунистическа България. Като започва през 1991 г. Франк полага основите и ръководи успешната дейност на Българо-американския инвестиционен фонд и неговия правоприемник - Фондация „Америка за България“. Като президент и изпълнителен директор на двете институции в продължение на 21 години, Франк изгражда и съблюдава многобройни значими образователни, културни и икономически програми в цялата страна. Получава орден “Мадарски конник” I степен от президента на Републиката през м. август 2012 г. за работата си в двете институции. Дълги години Франк неуморно и отдадено подкрепя колежа, с особен ангажимент към подпомагането на ученици, които не са от София. Франк живее в Чикаго със съпругата си.

Крис Дел

Крис Дел е дългогодишен дипломат с дълбоки лични и професионални връзки с България и колежа. Крис е заемал поста Заместник-посланик в посолството на Съединените щати в София от 1997 до 2000 г., след което е имал отличителна кариера като посланик на САЩ в Ангола, Зимбабве и Косово. Във всяко от международните си назначения Крис се е посвещавал на популяризирането на образованието в американски стил чрез менторство, програми за финансова помощ, структурно подпомагане и стипендии. Крис е пряк свидетел на ползите от образованието в Американския колеж, като родител на доведения си син Боян Левчев ’11. В момента, Крис служи като съветник по редица политически и бизнес въпроси и дели времето си между Вашингтон (окръг Колумбия), Лисабон и София.

Надявам се, че ще се присъедините към мен с пожелание към тези настоятели за успешен мандат в Борда на Американския колеж в София. За да научите повече за всички наши настоятели, посетете страницата: https://www.acs.bg/bg/about-acs/trustees/

Теодора Конецовска ’97
Председател на Борда на настоятелите на Американския колеж в София