Холивудският актьор Димитър Маринов ще говори в колежа по случай 30-ата годишнина от повторното откриване на колежа и 120-ата годишнина от дипломатическите отношения между САЩ и България

Не се случва често холивудска звезда да посети Американския колеж в София. Всъщност това е доста рядко, но сряда, 5 април, ще бъде един такъв ден.

Димитър Маринов е първият български актьор, стъпил на червения килим на 91-вата церемония по раздаването на наградите „Оскар“, след като изиграва значителна поддържаща роля в „Зелената книга“ (2018). Филмът печели и 3 награди „Златен глобус“, Филмовите награди на Холивуд и Награда „Изборът на критиците“.

В Холивуд Димитър Маринов изгражда забележителна професионална биография, като си партнира с Джеф Бриджис, Селена Гомес, Кийфър Съдърланд, София Вергара, Матю Пери, Уилям Шатнър и много други. Неговият „голям пробив“ е в „Зелената книга“, режисиран от Питър Фарели. През 2019 г. Маринов е избран за специален гост-актьор в S.W.A.T. и си партнира в поддържаща роля с Дензъл Уошингтън. Някои от последните филмови участия на Димитър Маринов са в „Следвай ме“ (2020), „Малките неща“ (2021), „Нощен съд“ (2023-), Полет 704 (2023) и сериалът „За цялото човечество“ (2023).

Самият Димитър Маринов преподава в най-известната актьорска школа в Холивуд на Бърнард Хилър - човекът открил Леонардо ди Каприо, Камерън Диас и други и подготвил актьорски Лейди Гага и Брадли Купър за „Роди се звезда“ (2018). Димитър Маринов ръководи и Marinov Actors Studio в Сан Диего, както и Screen Acting Academy в София.

В Аудиторията „Уитакър“ Димитър Маринов ще говори пред общността на колежа за българските си корени, трудностите по пътя към успеха и значението на „да пробиеш в Холивуд“. Звездното пътешествие на Димитър, както много по този път, среща и предизвикателства, но го отвежда до неговата „Американска мечта“. 

През последните 30 години Американският колеж в София също помага на талантливи и упорити ученици по пътя им към успеха. Какъв прекрасен начин да отпразнуваме 30-ата годишнина от повторното откриване на колежа и 120-ата годишнина от дипломатическите отношения между САЩ и България. Това събитие се провежда в партньорство между Американския колеж в София и Phoenix Art Network, с подкрепата на Родителите-посланици в колежа.