Голямото благотворително бръснене

От Георги Илиев

Напоследък всички си пускат бради: Леонардо ди Каприо, Брад Пит, Филип Олтман, Тим Уорд. Някои го правят за Оскар, други – за благотворителност.
 

Инициативата Fund Razor (игра на думи с fundraiser – "набиране на средства" и razor - "бръснач") от години се провежда успешно в Американския колеж в София, но краят на тази учебна година може да се окаже съдбовен. Преди да се замислим дали инициативата ще оцелее, нека разкажем как стигна дотук.

През 2013 г. ученикът Росен Вутов се вдъхновява от движението Movember, още известно като "небръснат ноември." Зародило се спонтанно като набиране на средства за благотворителност в Австралия още от 1999 г., Movember се разраства дотам, че през 2012 г. е в списъка на Global Journal като една от топ 100 неправителствени организации в света.

Един колежанин в България открил подхода и се оглеждал за подходяща кауза. В търсенето си Росен и преподавателят по история Филип Олтман попаднали на ситуацията със сирийските бежанци. През 2013 г. те започнали да пристигат в България и били събирани в отделени с ограда блокове накрай София. Клубът на УНИЦЕФ в колежа искал да помогне, а семейството на Сара Мезиад, която членува в този клуб, имало силни връзки със сирийската общност. Трите страни се сработили.

Първата кампания била с нагласата, че ще е оптимистично, ако съберат 1000 лева. Това изглеждало толкова недостижимо, че преподавателят Ивайло Димитров, който не се бил бръснал отпреди падането на комунизма, закачал организаторите, че ще махне брадата, ако достигнат сумата.

След месец Димитров бил гладко обръснат.

Организаторите решили да не даряват парите на някой благотворителен фонд, който да ги разпределя, а вместо това да закупят полезни продукти и сами да ги занесат в бежанския лагер. През първата година подаръкът бил за най-малките – памперси, мляко на прах и детски храни за всички бебета в лагера.

На следващата година дарили детски дрешки, а семейство Мезиад добавили и обувки.

 



За настоящата кампания от Деня на благодарността до Коледния концерт средствата се събираха чрез гласуване за "най-добра," "най-лоша" или "най-откачена" брада, както и чрез кутии, в които да пуснеш своята лепта. Поставената цел беше 2000 лева. Ако я съберяха, Еймъс Ван Ди щеше да се прости с косата си.

Така и стана.

 

 

А Крисчън Йънгс поддържа впечатляващия си мустак, с който прилича на възрожденски българин – което, според него, е хубаво.

 

 


 

Събраната сума, която бе оповестена на Коледния концерт, беше 2400 лева. Тази благотворителна инициатива постига резултати. Ще е любопитно – и похвално, – ако успеем да я продължим и следващата година, когато всички организатори ще са напуснали колежа.