Урок по граждански права

От Лоръл Змолек-Смит

Вчера дългогодишната активистка за правата на ЛГБТИ* хората и бивш преподавател по психология в колежа (1994-97) Моника Писанкънева беше гост-лектор вчера в нашия свободноизбираем час по граждански права. Учениците бяха във възторг и всички научихме много от деветдесетминутната й лекция.

Г-жа Писанкънева разказа за историята на движението в България, за борбата за равни права при сключване на брак, за това полицията да започне да вписва мотива престъпления от омраза, а научна информация за пол и сексуалност да бъде включена в учебните програми на гимназиалния курс, както и да се обръща специално внимание на тормоза на ученици на база тяхната сексуална ориентация или полова идентичност.

Гост-лекторът представи своето наскоро публикувано изследване „Училища за всички?“, което разглежда доколко защитени са ЛГБТИ ученици и преподаватели и дава препоръки за по-толерантни правила в училище.

Благодарим от сърце на Моника Писанкънева! Благодарности и на преподавателите в колежа Гарард Конли и Гарт Грийнуел за това, че образоват, без да крият своята различна сексуална ориентация в страна, в която според проучването на г-жа Писанкънева, това се оказва голямо изключение. Благодарение на вас ситуацията за учениците се подобрява!

--

*Лесбийки, гей мъже, бисексуални, транс и интерсекс.