Завършили колежа разказват за своите университети

От Петя Иванова '97

Едва ли има по-подходящ източник на актуална информация от първа ръка за даден колеж или университет от някой, който в момента се обучава там, а е завършил твоята гимназия.

Имаме късмета завършилите наскоро ученици да посещават Американския колеж в София и с любезната подкрепа на академичните съветници да представят новите си училища в чужбина на проявяващите интерес колежани в неформална обстановка, където всякакви въпроси са добре дошли.

От Виктория Ангелова ‘14, която в момента следва Икономика и Информационни технологии за втора година в колежа Уелсли, научихме, че часовете само с жени могат да действат освобождаващо и дори да накарат традиционно по-притеснителни студентки да станат по-активни в час и така по-пълноценно да се възползват от предлаганите курсове. Ако ви липсва мъжкото присъствие, чисто академично, винаги можете да се запишете на курсове в някой от съседните Масачузетски технологичен институт, колежите Бабсън и Олин или университета Брандайс. Особено полезно за мен беше достъпното обяснение на Виктория за разликите между големите университети и колежите с преобладаващо хуманитарни специалности. Накратко казано, докато големите университети като Харвард, имат цели 21 000 студенти, в Уелсли се обучават по-малко от 2500 души – като всички те следват за бакалавърска степен, което позволява на професорите им наистина да ги опознаят лично. Ако цените индивидуалното внимание, вероятно е по-разумно да се насочите именно към колеж. Друг интересен факт, който Виктория сподели, беше, че в Офиса по прием на Уелсли има служителка от България, която не пести усилия в подкрепа на кандидатстващите от родината й. На последно място, но не и по важност, богатият със своята история и култура Бостън е съвсем близка и привлекателна цел за посещения в свободното време.

 

Томислава Томова ’15 е студентка за първа година в Американския университет в Париж, но вече изгаря от желание да разкаже за своите положителни впечатления от университета и неговата прекрасна локация. Учебният комплекс се състои от няколко сгради, разположени през няколко улици, като Айфеловата кула е само на три минути пеша и се вижда от повечето класни стаи. Заговори ли се за световноизвестен художник или негово произведение в часовете по изкуство, те просто се провеждат в Лувъра при произведението. Томислава започва първата си година блестящо - вече е заместник-директор в университетската телевизия Peacock TV и има едно видеоинтервю за BBC зад гърба си. В Американския университет в Париж познания по френски език не са необходими, увери Томислава дошлите на презентацията й ученици, които не бяха изучавали френски. Това, че в 11. клас е посетила университета и неговия Офис по прием, се е оказало добър стратегически ход, смята Томислава. Малкият брой на студентите в клас (средно 15-20) позволява всеки от тях да получи индивидуално внимание и е сериозен плюс. Интересно е, че в клас с 14 други студенти често се случва да има представители на 15 различни държави. Така че едва няколко месеца след началото на учебната година, Томислава вече може да се похвали с приятели от целия свят, с които няма търпение отново да се види.

Следете новините от Офиса на академичните съветници, за да не пропуснете следващите посещения на представители на колежи и университети от цял свят!