Ученици на Американския колеж в София получиха отличия за постиженията си в състезанието „Купа на световния учен“

На 8 ноември 2014 г. 20 ученици от Американския колеж в София взеха участие в World Scholar‘s Cup, единствено по рода си академично състезание. С високите си постижения, пет от отборите на Колежа се класираха за финалния кръг в Куала Лумпур, Малайзия, през следващата пролет.

Състезанието „Купа на световния учен“ се проведе за първи път в София и включваше четири дисциплини: научни дебати, тест, аргументативно писане и отборен тест под формата на игра.

Ученици на Колежа участваха и в четирите дисциплини, като бяха оценявани техните знания, дарби, изобретателност, както и способността им да изградят силни аргументи на основната на познания от различни сфери, от изкуство и литература до природните науки, математиката и историята. Като пример, учениците бяха помолени да интерпретират силата на въображението спрямо реалността, както тази тема се разглежда в литературни произведения като поемата „Гарванът“ на Едгар Алан По и новелата „Животът на Пи“ на Ян Мартел.

За много от учениците, които представиха Колежа, това състезание беше първото по публична реч или първото им академично състезание. Треньорите г-н Скот Блайуайз и г-н Адам Салигман споделиха, че се гордеят с всички участници в „Купата на световния учен.“ Те отбелязаха, че учениците са проявили голям кураж, като са се съгласили да се включат в толкова трудно, макар и носещо удовлетворение събитие.

Учениците се състезаваха в отбори по двама или трима и получаваха както индивидуални, така и отборни оценки. Състезанието се проведе в две възрастови категории: за ученици до 14-годишна възраст и за ученици на 15 и повече години. Учениците бяха сравнявани само с представянето на състезателите в тяхната възрастова категория.

Американският колеж в София изпрати един отбор в по-ниската възрастова категория – Лора Сергеева, Марина Моравенова и Ралица Горанова от 8. клас.

В по-високата възрастова категория се състезаваха шест отбора на Колежа.

 

Име

Клас

Име

Клас

Мейзън Мезиад

10

Камен Величков

11

Йоанна Димитрова

10

Симеон Михайлов

11

Никола Михайлов

10

Антоний Кирилов

11

 

 

 

 

Йоана Вълова

9

Миа Кунова

9

Ивайло Наков

9

Момчил Миланов

9

Йордан Георгиев

8

Мануела Узунова

9

 

 

 

 

Косара Цонева

10

Михаела Лекова

9

Теодора Тянкова

10

Нона Кадиева

9

Ива Тотоманова

10

 

 

 

Освен многото спечелени индивидуални медали, пет отбора на Американския колеж в София се класираха измежду първите десет с най-добри отборни постижения в по-високата възрастова категория. Тези отбори получиха правото да се състезават на финалите на „Купата на световния учен“ в Куала Лумпур, Малайзия, през юни 2015 г. Класиралите се отбори са:

- Йоана Вълова (9.клас), Ивайло Наков (9. Клас), Йордан Георгиев (8.клас): 10-то място
- Миа Кунова (9.клас), Момчил Миланов (9.клас), Мануела Узунова (9.клас): 9-то място
- Мейзън Мезиад (10. клас), Йоанна Димитрова (10. Клас), Никола Михайлова (9.клас) – 8-мо място
- Косара Цонева (10. клас), Теодора Тянкова (10. клас), Ива Тотоманова (10. клас) – 5-то място
- Камен Величков (11. клас), Симеон Михайлова (11. клас), Антоний Кирилов (11. клас) – 3-то място

Американският колеж в София поздравява всички ученици за отличната работа!