Кристияна Калчева от 12. клас спечели конкурс за млади преводачи

Кристияна  получи сериозно признание за работата си в конкурса за млади преводачи, организиран от Френския културен институт съвместно с издателство Колибри.

Тазгодишният, напълно нов формат на конкурса, включваше състезание от четири етапа. След първия етап журито класира работите на шестима  колежани: Кристияна Калчева, Андреа Попйорданова, Кристина Танчева, Ана Милкова, Анастасия Маврудиева и Андреа Вушкова. След третия етап, на двадесет и двамата финалисти, сред които и Кристияна, бе възложен превод на цяло произведение (разказ) от непревеждани досега в България френски автори. Учениците-финалисти имаха на разположение 12 дни да преведат разказа, който журито им е определил.

Конкурсът премина на индивидуално ниво: младите преводачи се състезаваха помежду си за най-добър превод на произведението, което им се беше „паднало”. На 7-ми март резултатите бяха оповестени: преводът на Кристияна на разказа “Les mots des autres”  на Микаел Оливие бе одобрен от журито и ще бъде публикуван. Това не е единственото признание, което тя получи: журито, съставено от професионални преводачи, присъди на Кристияна първа награда за цялостната й работа по време на първите три етапа от конкурса. Церемонията по награждаването, на която вероятно ще присъстват и някои от авторите на преведените произведения, ще се състои през месец май.