Конференцията Модел "Обединени нации" на колежа - изключителен успех!

Поздравления за организаторите, председателите на комисии и делегатите!

Скъпи приятели,

За мен е удоволствие да поздравя нашите зрелостнички София Бобочикова, Станимира Петрова и Ема Йорданова за безупречно планирания и реализиран от тях независим зрелостен проект - четвъртото издание на конференцията Модел “Обединени нации” на колежа! Страхотна работа, зрелостнички, конференцията, която организирахте, беше изключително успешна!

През изминалия уикенд 82 ученици от Американския колеж, Deutsche Schule София (DSS), ЧУ “Увекинд”, 91. Немска езикова гимназия, Първа английска езикова гимназия, 2. СОУ "Емилиян Станев", 79. СОУ "Индира Ганди" като делегати или доброволци-помощници проведоха интензивни сесии в търсене на дипломатически решения на настоящи и исторически международни кризи с цел да подпомогнат мира и сътрудничеството и да създадат по-добро бъдеще за човечеството. На церемонията по откриването на конференцията към участниците се обърна Президентът на колежа г-жа Сарджънт-Бийзли и нашите изтъкнати специални гости - младежките делегати на България към Организацията на обединените нации Александър Янев и възпитаникът на колежа от Випуск 2014 Коста Каракашян '14. 

Трите комитета - Комитетът по социални, хуманитарни и културни въпроси (GA3), Комитетът по специални политически въпроси и деколонизация (GA4) и Комитетът по исторически кризи (HCC) - обсъдиха следните теми: Борба с насилието, основано на пола, Справяне с епидемията от свръхдоза опиоиди, Борба с насилието на престъпните банди в Хаити, Справяне с проблема с пиратите в Южното полукълбо и сключиха мирен договор в Корейската война (1950-1953). Всички комисии работиха отлично благодарение на много сериозната подготовка, демонстрирана от делегатите и на майсторското ръководство на почетните председатели на комисиите в състав трите ръководителки на независимия зрелостен проект и единайсетокласниците Светлозар Димитров и Адриан Дьорфлер, както и дванайсетокласниците Ива Иванова и Велислав Въглев. Всички комисии успяха да приемат обмислени и уместни резолюции и да постигнат взаимни споразумения.

Наградите бяха разпределени между Американския колеж и Deutsche Schule, както следва:

GA3: 

- Най-добър доклад за позиция: Калина Дойчинова (DSS) - Китай

- Почетно споменаване: Йосиф Енуикс (DSS) - Южна Африка

- Най-добър делегат: Михаела Емануилова (11 клас, ACS) - Иран

GA4:

- Най-добър документ за позиция: Рая Хаджийскa (10 клас) - Венецуела

- Почетно отличие: Николета Пейчев (DSS) - Перу

- Най-добър делегат: Зара Филипова (11 клас, ACS) - Хаити

HCC:

- Най-добър документ за позиция: Гергана Петрова (DSS) - Чанг Мьон (Южна Корея)

- Почетно отличие: Захари Павлов (12 клас, ACS) - Владимир Разуваев (СССР)

- Най-добър делегат: Калоян Коцев (11 клас, ACS) - Матю Риджуей (САЩ)

Конференцията се състоя с щедрата подкрепа на Фонда за ученически дейности и прекрасните ни спонсори: Хотел “Вега” София, Минерална вода Балдаран, Mondelez и Smart Organic. Високо ценим тяхната помощ! 

Благодарни сме и на членовете на общността, които допринесоха за успеха на конференцията - г-жа Сарджънт-Бийзли, г-жа Петя Иванова и г-н Георги Методиев от отдел "Развитие", д-р Васил Нинов, системните администратори и цялата администрация на колежа.

С пожелания за приятен ден,

Д-р Зорница Семкова

Ръководител на Катедрата по хуманитарни науки и изящни изкуства