Четвъртата конференция на международните дни в Ръджър

От 27 до 29 май трима ученици на Колежа – Мариета Карастоянова (11/2), Валери Иванов (11/2) и Камен Величков (11/8) – взеха участие в Четвъртата конференция на международните дни в Ръджър, която се провежда ежегодно в гимназия „Ръджър Боскович” в Белград, Сърбия.

Ученици от Босна и Херцеговина, България, Македония и Сърбия посетиха кръжоци, посветени на икономически и исторически проблеми на Балканите, и проведоха два дебата по следните теми: „Как се лекува икономическа криза“ и „Универсализъм срещу културен релативизъм“.

 

 

 

Учениците на Американския колеж се представиха отлично и се радваха на възможността да общуват със свои съученици от чужбина. Гостуващи лектори от Университета в Белград изнесоха интересни лекции, които бяха последвани от оживени дискусии. Даница Попович, д-р по философия в икономическия факултет, представи темата за Светската стагнация и завръщането на Карл Маркс. Борис Бегович, д-р по философия във Факултета по право, предложи критически анализ по темата „Капиталът в 21. век“ от Томас Пикети. Помощник-преподавателят във Факултета по философия Харис Даик разгледа темата за нациите, малцинствата и митовете в контекста на Балканите. Всички участници се включиха активно в конференцията и с готовност дадоха своя принос за различните дейности, като така създадоха позитивна атмосфера на сътрудничество. Делегацията на Американския колеж в София, водена от д-р Зорница Семкова, цени високо любезното домакинство на преподавателите и учениците на гимназия „Ръджър Боскович“ и очаква с нетърпение бъдещи съвместни инициативи.