Градина "Дафина"

Градината е създадена от съученици и приятели, учители и близки в памет на четиринадесетгодишната Дафина Георгиева. На 18-ти ноември 2003 г. ученичката в осми клас от Американския колеж е блъсната и убита от автомобил, докато пресича булеварда в близост до училището, за да се качи на автобус.

Градината се простира на площ от 1700 м2 в централната част на парка на Колежа. Заобиколена от училищните сгради, тя се е превърнала в духовен център, потънал в зеленина. Обособени са няколко отделни къта: „Каменната река”, „Люлката на Жулиета”, „Слънчевият часовник”. С тях съжителстват сребърно дърво, създадено от Кольо Карамфилов и Сава Савов; пластика на гълъб, изработен от Георги Чапкънов, който олицетворява духа на Дафи; розата от „Малкия принц” на Ина Дамянова; възглавница с 14 любими предмета на 14-годишните на Рада Дичева и много редки растителни видове, като японска вишна, клен, магнолия, глициния и кипариси. Всички творби от скулптурния ансамбъл са създадени специално за градината и лично дарени и поставени от техните създатели.

Градина "Дафина" внася уникален заряд в училищното пространство. Оформя своеобразен артистичен център. Тя е място за провеждане на извънкласни дейности, за художествени експозиции, представления, шоу-програми и едновременно с това запазва аурата си на закътано място за срещи и дискусии.

dafina-splashjpg-1

Фонтанът

Фонтанът е разположен в централната част на парка на Колежа. През годините се превръща в символ на училището. Дарение е от фирмата на Лазар Киселинчев, която е избрана да построи новите сгради на Колежа през 20-те години на XX век. Отливката е копие на един стар турски фонтан в Самоков, градът, където преди това се е намирал Колежът.