Новата учебна 2019-2020 година в Американския колеж в София

Както много черти от живота в Американския колеж, така и първият учебен ден е свързан със забележителни обичаи, чрез които общността посреща новата академична година. За подготвителния клас тя започва дори по-рано, на 12 септември, със среща на семействата на осмокласниците, представяне на преподавателите и администрацията на училището разяснения за първите учебни дни и прием с домакин Родителско-учителската асоциация. В същия ден новите чуждестранни ученици и тези, които се присъединиха към общността след 8. и 9. клас, се включиха в редица активности, посветени на по-гладкото им приобщаване в колежа.

Първият учебен ден в колежа е най-специален за новия подготвителен випуск. По традиция, най-младите членове на училищната общност се снимат заедно на стълбите на Сандърс Хол, каквато снимка имат всички нови випуски на Американския колеж след неговото възстановяване през 1992 г. Тази фотография те ще пресъздадат и в последната си учебна година, вече като зрелостници. Първите им дни като ученици в колежа също са много вълнуващи и са посветени на запознанства и плавното им въвеждане в общността на колежа.  

По традиция, на първия учебен ден в колежа, всички ученици се събират на зеленото игрище за откриващата церемония. Обединени в своите блокове, те представят цветовете и знамената на своите групи пред училището. Накрая пред училищната общност се представя и новият подготвителен клас. Тогава те президентът и вицепрезидентът на ученическия съвет им връчват техния флаг, с който те също правят обиколка на зеленото игрище.

Ето как Президентът на колежа д-р Ричард Тъкър Юинг Мл. обобщи значимостта на първия учебен ден в приветственото си обръщение:

„Колкото и многобройни да са разнообразните и пленителни да са всички истории на това зелено игрище, вас ви свързва едно нещо. Всеки от вас е извоювал индивидуалното си право да бъде тук. Всеки от вас на това игрище – ученици, преподаватели и служители, сте си спечелили собствено място в колежа чрез постиженията, които вече имате: независимо дали като ученици, преподаватели или членове на администрацията. Но днес не е ден, в който празнуваме минали постижения. Днес празнуваме това, което предстои. За всички вас тук днес има нови възможности. Нека се възползваме от тях максимално, както днес, така и в бъдещите дни и месеци.“

Кулминацията на празненствата по откриването на учебната година бе традиционната обща снимка на цялото училище на стълбите на Острандър Хол. Използваме случая да пожелаем на дванайсетокласниците и всички ученици, преподаватели, родители и членове на администрацията на колежа още една вдъхновяваща, успешна и изпълнена с незабравими изживявания учебна година. На добър час!