Успешна трета конференцията „Модел Обединени нации“ в колежа

През почивните дни се проведе третото издание на конференцията „Модел Обединени нации“ в Американския колеж в София. Клубът Модел „Обединени нации“ и учебният комплекс на колежа посрещнаха 45 участници от Дойче Шуле София, Първа английска гимназия, 91 Немска езикова гимназия и колежа. Делегатите с удоволствие се насладиха на обръщението от президента на колежа Емили Сарджънт-Бийзли и д-р Велислава Петрова, заместник-министър на външните работи на България, които споделиха ценни знания, прозрения и съвети с учениците по време на церемонията по откриването на конференцията. След това участниците се отправиха към два дни, изпълнени с дебати в комитетите GA3 и Историческа криза. Темите, по които работиха, бяха следните:

  1. Комитет по социални, хуманитарни и културни въпроси на Общото събрание (Трети) „Разглеждане на последиците от продължителния конфликт в Йемен“ и „Състоянието на човешките права в Иран“
  2. Историческа криза: „Съветско-афганистанската война през 1982 г.“

Тъй като условията позволяваха лична конференция, учениците имаха възможност да се насладят на компанията си и да създадат прекрасна работна атмосфера на обсъждания, преговори и сътрудничество. В крайна сметка комисията GA3 прие резолюция по първата тема и комитетът по историческата криза успя да изготви мирен договор. Всички делегати заслужават поздравления за усилията си, но шестима се отличиха и получиха следните награди:

  • Захари Павлов ’24: Най-добър делегат в Историческа криза
  • Максим Тодоров от Дойче Шуле София: Почетно отличие в Историческа криза
  • Велислав Въглев ’24: Най-добра разработка на позиция в историческата криза
  • Йоана Владимирова ’23: Най-добър делегат в GA3
  • Adrian Doerfler ’25: Почетно отличиев в GA3
  • Гергана Петрова от Дойче Шуле София: Най-добра разработка на позиция в GA3

Тази конференция беше и Зрелостен проект (Senior Independent Honors Project-SIHP) на Деница Бойкова (12/1), Анна Хачикян (12/2) и Валери Камберова (12/4), под ръководството на д-р Зорница Семкова. Организационният екип изказва своята благодарност на всички, които ги подкрепиха в организацията и провеждането на конференцията, както и на тези, които им отделиха от своето време, като участваха в събитието. Организаторите високо ценят помощта, получена от спонсорите на събитието: Lemurbooks, Coca Cola и Фонда за ученически дейности.