Успехи и медал от Националната олимпиада по Информационни технологии

Проектът на деветокласника Огнян Траянов и единайсетокласника Борис Радулов в категорията Приложни програми за мобилно приложение „Учене с обогатена реалност“ получи високия резултат от 85 точки на Националната олимпиада по Информационни технологии във Враца и се нареди на четвърто място сред най-добрите 20 в страната.

Приложението на двамата колежани открива нови възможности към учене чрез обогатена реалност (Augmented Reality), което има потенциал да подобри учебния процес, да спести пари и да намали ефектите от класическите учебници върху околната среда. За неговата разработка и въвеждане в употреба учениците използват Unity, Visual Studio, Vuforia и Android Studio. Обогатената реалност работи чрез Unity и визуализира триизмерните модели чрез Vuforia.

Близо 170-те участници в Олимпиадата се явиха на тест по Информационни технологии, на който Борис и Огнян постигнаха резултати съответно 6.00 и 5.75. Така в Общото класиране Борис е на трето място, и получава бронзов медал и специална диплома от Министерството на образованието и науката, която му осигурява прием във висши учебни заведения в България.