Областен кръг на олимпиадата по Информационни технологии 2023

Учениците в колежа често имат своя визия за бъдещето и благодарение на своите умения и таланти, посрещат модерните проблеми с модерни решения. Някои от тези проекти блеснаха на областния кръг на олимпиадата по Информационни технологии, която се проведе на 19 февруари 2023 г. Четири екипа представиха колежа в следните направления:

„Софтуерни приложения“ и „Мултимедийни приложения“ за 8-10. клас:
Мария Балджиева ’27 и Елица Декова ’27 представиха своето приложение „Самоучител Яшуу“ (№158), подходящо за научаване на основни фрази на чужд език, особено при пътуване в чужбина.

В направленията „Разпределени приложения“, „Съвременни системи за визуална информация“ и „Големи обеми от данни (Big data)“ за 11. и 12. клас:

Иван Димов ’24 и Иван Близнаков ’24 представиха своя проект „Долари“ (№ 194), вече разработен като приложение за Андроид. „Долари“ е комплексно приложение, което предлага широк набор от инструменти за управление на инвестиции, заеми, трансфери, като позволява на потребителите и да купуват от различни онлайн магазини през приложението, за да могат да следят своята активност и да добиват по-ясна представа за своите лични финанси.

Ерик Адам ’24 и Тодор Недев ’24 представиха мобилно приложение, наречено „Варчо“ (№ 195), което използва обогатена реалност (AR), за да помогне на потребителите да взимат решения за дизайна на ремонтирани и незавършени пространства. Приложението разпознава подовата повърхност на помещения и дава възможност на потребителите да я визуализират облицована с различни материали и тъкани, като по този начин елиминира необходимостта от проби и спестява време и пари. Основната функция на „Варчо" е вече активна, като в момента двамата автори разработват допълнителни функционалности.

Ясен Хорозов ’24 и Михаела Цветкова ’24 разработиха приложението Braille Reader & Writer (№ 459), което би могло значително да улесни живота на незрящите хора, като им предостави лесен и интуитивен начин да четат и пишат на своите мобилните устройства. Приложението пише чрез въвеждане на брайлови знаци и използва тактилна обратна връзка чрез вибрации, което позволява на потребителите да четат това, което са написали чрез докосване. Клавиатурата също предлага възможността да превежда от брайловата система в стандартен текст.

Поздравяваме всички участници и техните учители за постиженията им!