Фестивал на японската култура в колежа

В неделя, 13 март 2022 г., в Американския колеж в София се проведе първият в училището Фестивал на японската култура. Организиран от учениците от Японския клуб на колежа и техните преподаватели, с подкрепата и участието на представители от Посолството на Япония в Република България, събитието привлече мнозина от общността на колежа, а и други приятели на училището. Програмата на фестивала включваше демонстрация на традиционна японска чаена церемония, презентация за и представяне на методите за обличане на кимоно, дискусия за японските пролетни празници, филмова прожекция и няколко работилници по японски изкуства и занаяти, водени от учениците.

Фестивалът на японската култура в колежа е резултат от усилията на няколко поколения колежани. Г-жа Светлина Георгиева, ръководител и преподавател по японски към Японския клуб, споделя, че идеята за фестивала се е зародила още при самото създаване на клуба. Сега, след години планиране и активна подготовка последните няколко месеца, мечтата на учениците от Японския клуб се сбъдна и зарадва и много други.

Средствата от продажбата на сувенири и чай матча клубът ще дари в полза на организациите на Червения кръст в България и Украйна.

Както красноречиво отбеляза и президентът на колежа, д-р Юинг: “Какво невероятно представяне на японската култура и какъв прекрасен повод да отворим отново вратите на учебния комплекс за цялата общност и всички приятели на колежа.