Роботи, произведени в Ученическия институт за компютърни иновации и производства (SCIFI) спечелиха награди

Вторият срок на тази академична година е изключително благоприятен за общността, която се занимава с роботика в Американския колеж в София. Впечатляващ брой проекти разработени в Ученическия институт за компютърни иновации и производства (SCIFI) в колежа участваха и спечелиха награди от Дни на Роботиката ’23 в Техническия университет в София в края на месец април. Дни на Роботиката е най-голямото тематично състезание в България за ученици и студенти, разделено в пет категории: Следване на линия, LEGO Следване на линия, Мини сумо, 3D лабиринт и Свободен стил. Знаменитото куче-робот Sharo на Калоян Димитров ’25 и Момчил Колев ’24 спечели първо място в свободния стил, както и награда от Либхер България, а Stamat на отбора по роботика ACS Phoenix, състоящ се от Иван Гюлев ’23, Момчил Колев ’24, Калоян Димитров ’25, Димитър Самоковски ’24 и Борис Топалов ’24, заслужи специалната награда на развойната компания за индустриална автоматизация Ехнатон. Omniplantus на Марио Беров ’25 и Борис Топалов ’24 извоюва специалната награда на Bosch Engineering, а Beep-boop101 на Калоян Славков ’25, Ерен Аксой ’25 и Константин Бояджиев ’25 беше възнаграден със специална награда от Либхер България. Освен тях, още много други колежани завоюваха места в челните позиции на състезанието, включително четвърто място в категория “Мини сумо”, спечелено от Александър Арабаджиев ‘26 и Ян Йорданов ‘26. Участваха още Иван Точев ‘26 и Спас Стоименов ‘26.

По-рано, през март, Stamat оживя на международното събитие FIRST Robotics Competition в Истанбул. FIRST е един от най-големите международни форуми за роботика в гимназиалния етап на обучение. Подготовката е целогодишна, като включва набиране на отбор, изграждане на бранд и намиране на средства. По-малко от три месеца преди датата на състезанието се съобщава темата и от отбора, подкрепян от своите ментори, се очаква да построи робот от индустриален мащаб, който да изпълнява поставената задача. Учениците Иван Гюлев ’23, Валери Камберова ’23, Ема Донева ’23, Момчил Колев ’24, Димитър Самоковски ’24, Виктор Иванов ’24, Борис Топалов ’24, Ева Владимирова ’24, и Калоян Димитров ’25 заедно с техните незаменими ментори, Дейвид Йорданов и Еда Явуз, срещнаха изключително много препятствия, но въпреки това, успяха да се справят със сложното изпитание след множество безсънни нощи. ACS Phoenix стана първият български отбор, който взима участие във FIRST. Ентусиазирана подготовка за следващото издание на състезанието вече е започнала, а участниците са още по-мотивирани.

Безкрайни благодарности към спонсорите на проекта Ocado Technology и Festo, без които участието в състезанието нямаше да е възможно. 

Можете да подкрепите отбора по роботика на колежа на предстоящия Фестивал на изкуствата на 10 юни. 

Анна-Мария Александрова ’26 допринесе за тази публикация.