Конкурс за Алебрихе в колежа

През октомври учениците в паралелките, които изучават испански език, се запознаха с мексиканския културен феномен Алебрихе. Алебрихес представляват митични фигурки от народното творчество, които водят любопитното си начало от митичен сън на художника от Мексико Сити Педро Линарес в началото на миналия век. Най-често изработени от глина или оформени от папиемаше, Алебрихес могат да бъдат и огромни скулптури по време на тематични фестивали из страната. 

Според един от митовете фигурката Алебрихе има способност да преведе душата на починалия от отвъдния свят до неговите близки по време на Деня на мъртвите, който празнуват в Мексико в края на октомври или началото на ноември. След „срещата“ фигурката Алебрихе отвежда душата на починалия обратно в неговия свят. 

Както е обичайно за колежа, изработването на тези фигурки прерасна в изложба, а и в конкурс. В момента общността на колежа гласува за най-красивата и добре изработена фигурка, а нейният автор ще спечели стипендия за таксата на двуседмичен езиков курс в Испания. Ще има и поощрителни награди. 

Потапяне в културата, която един език носи и порядките на хората, които го използват ежедневно, е отличен начин за научаването на този език. Когато се намеси и изкуството, става истинска феерия от цветове, творческо удовлетворение и радостни възгласи. На испански.