Колежани с награди от Националния научен конкурс „Млади таланти“

От Деян Божков (11/8)

С научните си проекти учениците от колежа Калоян Димитров (11/5), Момчил Колев (12/10), Николета Стойнова (11/1) и Деян Божков (11/8) пожънаха успехи и на националния научен конкурс „Млади таланти“, който се проведе преди две седмици в Института по математика и информатика на Българската академия на науките. 

Роботът куче-придружител Шаро, създаден от Калоян и Момчил, който вече е добре познат и любимец на много в общността на колежа, спечели още една награда, а също и покана за участие в MILSET EXPO-SCIENCES EUROPE 2024 в Сараево, Босна и Херцеговина. Проектът впечатли журито на конкурса с нововъведенията, които включва: опростената хардуерна конструкция на краката му в комбинация с новия начин за програмиране на движението с криви на Безие, който позволява на Шаро да остане стабилен дори при натиск. Със сигурност за успеха на робота голям принос имат и неговият чар и танцови умения.

Единайсетокласникът Деян Божков участва в конкурса с проект в областта на математиката, наречен „Двоични низове със забранени елементи“. Откритията, които Деян направи през месеците работа, включваха интересни резултати в сферата на теорията на графиките и теорията на групите, тясно свързани с редицата на Фибоначи. Журито беше впечатлено и присъди на Деян наградата на Института по математика и информатика за гимназисти - участие в Международната лятна изследователска школа.

Единайсетокласничката Николета Стойнова участва с проекта си „Подобряване на ефективността на агроволтаичните системи“. В него се използва софтуерна симулация за прогнозиране на най-ефективните агроволтаични системи за производството на енергия и качеството на отглежданите растения. Той предлага нова технология за отглеждане на култури под слънчеви панели, която звучи обещаващо и като възможно решение на много екологични проблеми, пред които сме изправени. 

Поздравления за младите учени от колежа, които не спират да ни изумяват!