Колежани - част от организационния екип на сесия на Европейския младежки парламент в България

От Мерием Ферева '24

По-добре късно отколкото никога, за нас е радост да разкажем за още един успех на ученици от колежа, състоял се през есента. От 24 до 26 ноември 2023 г. Европейският младежки парламент (ЕМП) в България проведе своята Втора регионална конференция в София, където повече от 85 младежи от Европа и други страни взеха участие в дискусии, свързани с глобални проблеми. 

Темата на събитието беше „Осигуряване на просперитет - мотивиране на младите хора за по-устойчиво и зелено бъдеще“ и обхвана теми като глобалното затопляне, младежкия активизъм, домашното насилие, образованието, замърсяването и равенството. След един ден от тиймбилдинг дейности участниците обсъдиха споменатите теми и формираха решения за тях, като обогатиха своите умения за лидерство, комуникация, критично мислене и работа в екип. През последния ден на събитието участниците представиха своите резолюции, които бяха гласувани „за“ или „против“ от останалите участници, подобно на дейността в Европейския парламент. С помощта на Столична община участниците също така засадиха дървета в Южния парк. Засаждането беше символ на мисията на събитието: да се насърчи устойчивостта в бъдеще, започвайки сега.

Всички млади хора, които взеха участие в събитието, не само развиха различни умения, необходими за техния успех, но и обогатиха своя мироглед, общуваха с хора от различни културни среди и допринесоха за повишаване на младежкото участие и гражданството в България и в Европа - основни ценности на Европейския младежки парламент.

Събитието беше ръководено и организирано от Полина Трифонова '26, а Блага Игнатова '27, Александрина Бачева '26, Стефани Найденова '25 и Матилда Лорер '26 бяха част от организационния екип, който активно допринесе за отличната организация на събитието. 

Мерием Ферева '24 и Александра Даскалова '24, представители на Управителния съвет на ЕМП България, дадоха своите насоки по време на целия организационен процес и самата сесия.

Теодора Даскалова '24 също беше ангажирана в събитието като отговорник за сигурността на събитието, който оказваше подкрепа на участниците и се грижеше за тяхното благополучие.

Като член на екипа на журито Никола Кралев '24 оцени работата и уменията на всички делегати, като се фокусира върху техните лидерски качества, комуникация и активна аргументация.

Дара Попколева '25 участваше като председател на комисия и ръководеше делегатите по време на информативни дискусии, интересни дебати и дейности за сплотяване на екипа. 

Повече от 20 делегати от колежа взеха участие в сесията и резолюциите на всички техни комисии бяха гласувани положително!

Поздравления на всички участници!