Колежът инсталира UV-C оборудване за дезинфекция на въздуха в затворени помещения

Както всички образователни институции по света, Американският колеж в София също трябваше да се изправи срещу заплахата от COVID-19 и същевременно да поддържа високите си академични стандарти в лицето на безпрецедентни предизвикателства.

Рискът от заразяване с COVID-19 се повишава в обществени и изпълнени с хора пространства. За да намали пренасянето, през януари колежът закупува и инсталира 252 UV-C устройства за дезинфекция на въздуха в закрити пространства. С тях са оборудвани класните стаи, трапезарията, Ученическия институт за компютърни иновации и производства (SCIFI) и административните помещения.

Устройствата циркулират въздуха през капсулирани отделения, в които UV-C светлината, без да се пропуска навън, стерилизира попадналите вътре молекули. На микробиологичните тестове този модел устройства показва 99,9% ефективност срещу патогени, включително COVID и същевременно не отделя озон. Това, в комбинация с липсата на излагане на UV-C лъчение, ги прави безопасни за хората. В допълнение, всички уреди са свързани с таймер за максимална енергийна ефективност.

Устройствата за дезинфекция в класните стаи и офисите са на световноизвестния италиански производител на осветителни тела Beghelli, като са доставени от Логолайт Инженеринг ООД. Уредите, предназначени за по-големи пространства, са доставени от българския производител IKIS Light.