Списание на завършилите колежани

Архив

В брой 24 на Списанието на завършилите колежа ще намерите обръщението на д-р Роджър Уитакър към Випуск 2023 по повод дипломирането им, в годината на 30-ата годишнина от възстановяването на колежа. Като оглавил възстановяването и първи президент на възстановения колеж, д-р Уитакър е без съмнение най-подходящият разказвач на събитията преди и около 1992 г. В броя ще се запознаете и с трогателната история на Мери Чакалова, Випуск 1931, споделена от нейния всеотдаен и обичащ историята син Георги Шопов. Запознайте се отблизо и с двама от преподавателите по спорт в колежа: Стефка Папазова, която ръководи Катедрата по спорт и преподава в колежа от 1992 г. и бившия национал по волейбол на Великобритания Марк Макгивърн от Шотландия, който е в колежа от 2021 г. Елате за историята, останете за спорта - приятно четене!

Брой 23 включва историята на Мирчо Гуев '35, засягаща и въпроса за значението на образованието в борбата за правата на човека, запознанство отблизо със сестрите Ана и Гергана Пейкови от Випуск 2020, първия випуск, завършил колежа по време на Covid-19, а също и оживен разговор с д-р Димитър Димов '11, иначе зает с мисията си да модернизира строителната индустрия и да спомага нейните промяна и развитие. Ще се срещнете и с дългогодишната успешна и обичана учителка по история в колежа д-р Зорница Семкова.

В брой 22 ще откриете историята на Лилия Клявкова ’39 и живота ѝ след колежа, разказ от наскоро завършилия Таниел Гюлиян ’19 и обзор от Лилия Вазова, випуск 2002. Ще научите и какво е да си дългосрочен преподавател в колежа от ръководителя на катедрата по английски език в 8. клас Румяна Иванова.

В брой 21 четем за живота след колежа и вълнуващите проекти на Цветан Илиев ’06, спомените от предвоенните години на Сава Савчев ’44 и за колежа днес от Йоана Николова, която наскоро се присъедини към общността на завършилите с Випуск 2019. Връщаме се към церемонията по тяхното дипломиране чрез обръщението на Дена Попова ’06. Спомняме си заедно за Биргита Кател и косвено присъстваме на голямата  колежанска сватба на Краси Томов ’05 и Юлия Маслева Томова ’06. Научаваме какво се случва с Коста Каракашян ’14 и Лора Белчева ’15, а също и къде се намира днес Исабел Норууд, преподавател по английски език и литература (2015-17). Приятно четене!

Брой 20 включва интервюта със завършилата колежа през далечната 1942 г. Цветана Белева, любимата учителка по физика Ваня Ангелова и вдъхновяващия ученик, вече завършил, Владимир Господинов '18, както и представяне на нашето собствено "пространство за правене на неща" или "мейкърспейс", а също и една много специална бележка от една от най-впечатляващите бивши преподавателки от колежа - Линдзи Моран

Борй 19 включва любопитно интервю с членовете на Борда и бивши посланици на САЩ за България Ан Ферън и Ейвис Боулън за времето, когато са учили в Харвард-Радклиф, историята на завършилия колежа през 1944 година Николай Георгиев, както и интервю с един от най-награждаваните ученици на колежа Иван Иванов '18, а също и словото на Теодора Конецовска '97, настоятел, към Випуск 2018 на тяхното дипломиране

Брой 18 включва материали за Димитър Ламбринов '39, починалия през 2017 г. любим учител на поколения колежани Ивайло Димитров и (тогава дванадесетокласничката, а сега вече завършила колежа) Мария Грозданова '18

Брой 17 включва историите на Мара Божилова-Попова '38, създаващата и участваща във филми Слава Дочйева '97, дванадесетокласничката Косара Цонева '17 и разказа на преподавателката по изобразително изкуство Ния Дечева за първия Фестивал на изкуствата

Брой 16 включва материали за Лиляна Иконописова '42, първия президент на възстановения колеж д-р Роджър Уитакър, бившите преподаватели Джон Кели и Гарт Грийнуел, както и тогавашните дванадесетокласнички, а сега вече завършили колежа Нели Афзали и Ния Алексиева, Випуск 2017

Брой 15 включва историите на ветерана от Втората световна война Добрин Георгиев '43, на учителя по география, професионален фотограф и активист за социална справедливост Колин Бойд Шейфър, завършилата колежа през 2000 г. Елена Стойчева, посветила се на запазване на богатото културно наследство на обезлюдяващи села в Родопите и дванадесетокласника Ангел Козлев '16, който отказва да пише домашни, но затова пък жонглира.

Брой 14 включва историите на дванадесетокласниците от Випуск 2016 Ивана Андреева, Михаил Георгиев и Цвета Каменова, които организираха първото издание на международния форум за природни науки FISSION, преподавателя по английски език и литература Геръд Конли и неговия вълнуващ мемоар Boy Erased, както и наскоро присъединилия се към Борда на настоятелите на колежа Недко Кючуков '03

Брой 13 включва интервюта с: Нора Пенчева '05, напускащия колежа негов президент д-р Пол Джонсън и съпругата му Териса Моникен, Вероника Георгиева от Випуск 1998, словото на завършващата с най-висок успех двнадесетокласничка Аделина Иванова '15 и едно специално намигване от бившата преподавателка в колежа Калинди Уеб, която е създала свое фенфикшън произведение по поредицата за Хари Потър "Ефектът Клариса Бляк".

Борй 12 включва интервюта с блестящия Косьо Карчев '15, завършилата колежа и Харвард архитектка Жанина Бояджиева '06, както и колеция от спомени за наскоро починалия обичан учител Стоян Караджов, а също материал за бившата учителка Пати Андерсън и нейните спомени за живота в България и материал за Фондация BEST, организация за речи и дебати на английски език в България, управлявана от Фулбрайт стипендианти, сред които и двама учители от колежа - Майкъл Дийган и Хана Алън. 

В борй 11 ще намерите новини около учебния комплекс, интервю с Андрю Робартс, обръщението на Ванеса Ангеложа '14 към нейните съученици по време на церемонията по завършването, интервю със 7 възпитаници на колежа в "Заедно в час", колекция спомени от Кол Пърски '03, поезия от Александра Грашкина '00 и вълнуващи семейни новини от Траян Траянов '00.

В брой 10 ще намерите интервю с Кристина К. Бляк, внучка на д-р Флойд Бляк, поглед в предвоенната ера в колежа с професор Никола Алексиев '42, захарно-боровите и други приключения на Мария Мирчева '97, малко безплатни обиколки на София със Стефан Огнянов '04 и мили спомени с Михаил Иванов '05. 

Брой 9 включва интервюто на Лиса Костова Огата (випуск 1997) с професор Карл Джераси, който учи в колежа през 1938 и 1939 г., преглед на шоуто на талантите за учители, известно като Faculty Follies, прекрасното обръщение на Лиса Костова Огата '97 към випуск 2013 по време на тяхната церемомния по дипломиране, речта на Магда Букоа, преподавател по английски за осми клас и по-късно декан, по време на официалната вечеря за зрелостниците както и обръщението към зрелостниците на ученика с най-висок успех Теодора Михайлова '13. Спомняме си за Леда Милева '38 (1920-2013) и Арек Хампарцумян '44 (1925 - 2013) и споделяме страстта към височини с професор Георги Атансаов '45 Можете да прочетете и "Чудесата и чуденията на живота след колежа" от Калина Манова '98.

В брой 8 ще намерите интервю с Алис Златка Литов '42 от Лиса Костова Огата '97, изложение на завършилите колежани в изкуството, велосипедните дневници на Мартин Роуландс и блажените спомени на Моника Жежничек.  

В брой 7 ще намерите новини от проекта за Представители на випуските, среща с най-новите завършили колежани в Борда на настоятелите Теодора Конецовска '97 и Лиса Костова Огата '97, 17 снимки от Азия от обектива на Юри Боянин '07, поздравленията на д-р Роджър Уитакър към випуск 2012 както и обръщението на г-ца Сюзън Сътън към зрелостниците. За десерт ще намерите прекрасна селекция заглавия и бисери от College Life. 

Борй 6 включва историята на основаването на Фонда на завършилите, кратки биографични бележки за членовете на Консултативния съвет на фонда на завършилите (AFAC), колекция от спомени за покойния Никола Кьосев '37, отразяване на октомврийската среща на Борда на настоятелите на колежа и някои невероятни реклами, препечатани от изданието на "Боръ" от 1929. 

В брой 5 ще намерите интервю с Дерек Телис, Декан и Дженифър Лори, Асистен на Академичните съветници, а Ник Мейзинг '97 разказва за празненствата в Ню Йорк по случай 150 годишнината на колежа. Представяме и новият член на Борда на настоятелите от випуск 2004 Евгения Пеева, откъси от обръщението на Андрей Филипов към випуск 2011, както и речта на д-р Зорница Семкова към зрелостниците, програмите за лятно обогатяване, представени от випуск 2011 както и писмо от Зорница Стоянова '01 по повод десетата годишнина от дипломирането на нейния випуск. 

Брой 4 е посветен предимно на честването на 150-ата годишнина на Американския колеж, с прегледи, поздравления и зрелостни проекти, посветени на празника. Тези проекти включват интервюта на зрелостници със съвремени президенти на колежа: д-р Роджър Уитакър, д-р Артър Чарлз, г-н Луис Пърски, г-н Томас Канджиано и д-р Пол Джонсън. Ще намерите и ученически интервюта с възпитаниците на колежа от преди неговото затваряне: Петко Бочаров '38, Георги Попов '39, Цветана Белева '39, Карекин Хампарцумян '44, Христина Добрева '46 и Веселина Филкова '46, както и с наскоро завършилите Добрина Василева '97, Христомир Йорданов '98, Апостол Дянков '01, Алина Лилова '02 и Деница Симеонова '03. В броя ще намерите и послание от Бил и Биргита Кател и отчет от срещата на Борда на настоятелите през октомври 2010 от Ник Мейзин '97. 

В брой 3 ще намерите преглед на науката в колежа, откъси речта на преподавателя по история Ивайло Димитров пред завършващия випуск 2010, интервю с Роджър и Сюзън Уитакър, представяне на книгата Картини от три Българии на възпитаника на колежа от випуск 1938 Петко Бочаров и интервю с Димитър Кенаров '99 относно втората му книга с поезия Апокрифни животни, както и истории от Мартина Николова '06 и Полина Кочева '07 и послание от Ник Мейзинг '97 на тема сбирката на завъришлите в Ню Йорк.

Брой 2 е посветен на сценичните изживявания в колежа между 1992 и 2010. В допълнение ще прочетете послание от Катрин Дейвис, вече Стейн, която преподава биология и химия в колежа от 1993 до 1995, както и от бившия преподавател по английски (1994-1995) Линдзи Морън, послание от Полина Кехайова '97 и още едно от представителя на завършилите в Борда на настоятелите Ник Мейзинг '97. Ще прочетете и статия за Велизара Пасажова '06 и Кива. 

Брой 1 е първото издание на списанието за завършилите колежани. То включва историята на колежа от повторното му отваряне и следващите 17 години в снимки, обръщение на Иън Маклинтън към завършващия випуск 2009 г., обзор на учебната 2008-2009 година от съветника на колежа Кейт Маккена, интервю с г-жа Калинде Уеб и г-н Бил Фишер, както и едно с г-н Гордън Кръмби. Ще прочетете преглед на една сбирка от различен вид, с предвоенните възпитаници на колежа, както и обръщение от представителя на завъришлите колежани в Борда на настоятелите на Американския колеж Ник Мейзинг '97.