Посещение на Посланик Марси Рийс в Американския колеж

На 14 януари посрещнахме посланик Марси Рийс в Колежа. Това бе първата й визита в Американския колеж след назначаването й за посланик на САЩ в България през септември 2012 г. Посланик Рийс бе придружена от съветника по обществените въпроси г-жа Елизабет Фицсимънс,  от културното аташе г-н Ричард Дамстра и от асистента по въпросите за културата г-н Крум Каишев.

Най-напред посланик Рийс разгледа Колежа, водена от д-р Пол Джонсън и г-жа Мария Ангелова. Гостите ни се запознаха отблизо с местата, включени във финансирания от Фондация „Америка за България” първи етап от генералния план за обновяване на материалната база на Колежа – библиотеката и къщите за чуждестранните преподаватели. Разгледаха и Аудитория „Уитакър“, както и най-скоро обновената ни учебна сграда №7.

Безспорно най-запомнящо се беше посещението на посланик Рийс за учениците, поканени на среща с нея. Тази чест имаха Катрин Крем, Силвия Чернева, Йоана Петрова, Тодор Манев, Матю Луканов и Светослав Костов - неведнъж сме ви разказвали за академичните и извънкласните им постижения. Учениците се представиха накратко, като споделиха с посланик Рийс кои са любимите им занимания в училище и какви са плановете им за бъдещето. Нетърпеливи бяха да задават въпроси – за гимназиалните години на посланик Рийс, за любимите й академични дисциплини и, разбира се, за това „как се става посланик“ и какви предизвикателства стоят пред човека, посветил се на дипломатическа служба.

В разговора си с учениците посланик Рийс подчерта, че има доста неща, които свързват Американското посолство в София с Американския колеж. На първо място, Колежът е училище с преподаване на английски език, чиито ученици проявяват задълбочен интерес към езика, а след завършването си голяма част от тях избират да продължат университетското си образование в САЩ. Освен това, добре известен факт е, че двама от членовете на Борда на настоятелите на Колежа – г-жа Ейвис Боулън и г-н Сол Полански, са бивши посланици на САЩ в София и са изиграли огромна роля за повторното отваряне на училището и развитието му от 1992 г. насам. Не на последно място, всички от екипа на посланик Рийс проявяват огромен интерес към България и срещите им с различни хора са много важни за тях, защото по този начин можем взаимно да научим повече за страните си. „Все още опознавам България“ сподели посланик Рийс. „От наученото и видяното до момента мога да кажа, че за мен България е страна с уникална и забележителна култура и история.“

Няколко от учениците споменаха, че Колежът им дава възможност не само да развиват знанията си в област, в която традиционно са силни, но и да открият таланти, за които не са подозирали че притежават, в други академични области. „Трудно ни е да решим какво да учим в университета, защото се интересуваме от доста разнообразни дисциплини”.

„Не бързайте да взимате решения за бъдещето си, а бъдете отворени за нови дисциплини и преживявания, за нови хора и култури“, беше съветът на посланик Рийс към учениците ни. „Имате достатъчно време, за да изследвате новото, да откриете интерес в академични предмети, за които вероятно не сте имали достатъчно време в гимназията“.

Впечатленията си от срещата с посланик Рийс сподели за информационния бюлетин Светослав Костов от 11. клас:

„Посещението на посланик Рийс за мене бе безспорно доказателство за престижа на Колежа. За мене беше голяма чест да мога да се срещна с посланика лично и съм благодарен за тази възможност. Дискусията, която ние, учениците, проведохме с нея, ме вдъхнови да не преставам да се уча и да полагам усилия да успея. Най-важното, което запомних от срещата, беше свързано с това, че човек сам си изгражда пътя към възможностите в живота. Посланик Рийс сподели за своята кариера и за своя възглед за ролята на младежта – в България и изобщо. Каза, че младите трябва да са ангажирани най-вече с това да бъдат будни и иновативни; да напредват, като черпят познание и опит от всеки свой талант. Запомних преди всичко посланието й към нас, че трябва да сме гъвкави: да умеем да се приспособяваме, да изграждаме и да бъдем самите ние връзки между различни дисциплини. Направи ми впечатление, че именно поради този си светоглед посланик Рийс е обикнала България.“

Информационен бюлетин The ACS Newsletter, януари 2013