Пролетно финансиране 2024

И ние, като вас, обичаме блестящи идеи. А още повече обичаме осъществени идеи. Затова най-много обичаме Фонда за ученически дейности.

Вече десета година Фондът предоставя средства за осъществяването на блестящите идеи на ученици от колежа. Сесията с презентации за тази учебна година се проведе на 26 февруари след края на часовете в Концертната зала. На нея бяха представени двадесет и една прекрасни ученически идеи, ориентирани към академични постижения в различни сфери, към творческо усъвършенстване и в услуга на общността на колежа, както и общности извън нашата.

Мисията на Фонда за ученически дейности (SAF) от основаването му през 2014 г.  от завършили училището и родители е да подкрепя проекти и инициативи, ръководени от ученици, като предоставя финансова помощ - до 650 лева на проект, насоки за разработване на проекта и менторство във всички фази на осъществяването на проекта. Целта е да се насърчат учениците да изследват интересите си извън класната стая и да се изгради общност от ангажирани възпитаници, родители и преподаватели/служители на колежа. Като подкрепят SAF, индивидуалните дарители и организациите дават възможност за ученически проекти и обмен извън класната стая в рамките на общността на колежа и извън нея.

Някои от представените проекти са вече добре познати и утвърдени: Международния научен фестивал FISSION, проекта за финансиране на участия на Клуба по дебати на международни състезания, конференцията на колежа от типа Модел “Обединени нации”, кариерното изложение, Music Jam, TEDxYouth@ACS, проекта за финансиране на участието на Клуба по роботика на международното състезание FIRST. Други проекти пък са съвсем нови: Математически фестивал на колежа, Производство на батерия от бисмутов кристал, Симулация на съдебен процес по правата на човека в колежа, събитието “София говори за бизнес”, Омагьосана гала, Зелен комитет, Стенопис за сбогуване, Конкурс за фламенко мода, Късометражен филм. Всички звучаха вълнуващо! Поздравления на представящите екипи за страхотните им презентационни умения, ясните и силни послания в така ограниченото време (само 5 минути за представяне и 3 минути за въпроси на проект) и за това, че бяха така добре подготвени. Все умения, които ще им послужат в безброй ситуации оттук нататък. Браво!

Сега на ученическите екипи предстои да получат обратна връзка от журито на Фонда дали проектите им са одобрени за финансиране и дали трябва да изпълнят някакви допълнителни условия.

Благодарим на всички презентирали отбори и техните преподаватели-ментори, както и на всеотдайното жури от родители и представители на екипа на колежа.