Петко Бочаров на 95

Завършилият Американския колеж през 1938 г. известен български журналист и преводач Петко Бочаров отпразнува 95-ия си рожден ден с премиера на най-новата си книга „Петко Бочаров на 95 през три Българии“. Представянето на юбилейното издание се състоя във Vivacom Art Hall на 19 февруари в присъствието на много журналисти и приятели на г-н Бочаров, които бяха дошли да го поздравят. Книгата е издание на ИК „Жанет 45“.

Петко Бочаров е роден през 1919 г. в София. Завършва Американския колеж, а след това право в Софийския университет.  През 1952 г. започва работа в Българската телеграфна агенция, първоначално като преводач от английски език, а после и като заместник-главен редактор.  

През 1983 г. се пенсионира. Между 1981 и 1993 г. участва с новини и коментари в телевизионното предаване „Всяка неделя”. Редовните му изяви и колоритният му стил по горещи международни проблеми и събития го правят една от ярките фигури в телевизионния ефир през 70-те и 80-те години.

След 1990 г. Бочаров започва да пише и на вътрешнополитически теми. Днес пише предимно за вестник „Новинар”.  Петко Бочаров е най-възрастният действащ журналист в Европа.