Ден на родителите и учителите

Всяка година в началото на октомври каним родителите в нашето училище, за да се срещнат с учителите и да научат какво сме планирали за учебната година.

Първоначалните тръпки на завръщането в класните стаи са преминали и идва времето да се работи здраво. По традиция на тези срещи най-активни са родителите на осмокласниците – естествено, те имат най-много да разучават в новото училище.

Ето върху какво се фокусирахме тази година: приоритетите на колежа за 2018-19 г. по отношение на подновяване на нашия статут на иновативно училище, целите ни за разнообразяване на ученическия състав и фондонабиране, инициативите ни за обмени и участия на учениците в национални и международни състезания и събития. Към всичко това академичните съветници добавиха за родителите на дванайсетокласници подробно описание на процеса на кандидатстване, който ще кулминира в приема на завършващото им дете в избрания от него университет.

И така, направо да преминем към приоритетите на Американския колеж в София за тази учебна година:

- Финансова помощ: Стремим се да направим образованието в колежа възможно за всеки заслужаващ ученик. Отпускаме 1 296 158 лева за намаляване на учебните такси и раздаваме 17 пълни стипендии всяка година, но – както знаем – учебните такси не покриват пълната цена на образованието. Затова разчитаме на дарения от завършилите, филантропи и приятели на колежа, за да отговорим на финансовите нужди на нашите семейства.

- Ученически дейности: Освен учебната програма, нашите ученици участват в над 100 извънкласни клубове и занимания. Те са толкова важни за тяхното цялостно развитие, колкото и предметите изучавани в клас. Затова искаме да продължим подкрепата си за постиженията, разкритията, обмените извън класната стая. Фондът за ученически дейности, работещ с дарения от завършили колежани и щедро дарение от FiBank, е чудесна възможност за клубовете да получат оперативни средства за своите проекти през годината.

- Професионално развитие на преподавателите: Учениците се нуждаят от най-подготвените преподаватели, а подготовката е процес – особено в нашия бързоразвиващ се свят. Наскоро учителите в колежа проявиха инициатива да научат всичко за 3D печата. Колеги от всички катедри – от Български език и литература до Английски език в осми клас – посетиха първата от серия лекции и демонстрации за 3D принтерите (и принципите, на които работят), с които колежът разполага в своя Ученически институт за компютърни иновации и производства. Лекцията бе проведена от учителя по физика и астрономия Крисчън Йънгс и ученика в 12. клас Таниел Гулиян.

- Ремонти и подобрения по учебния комплекс. Нашият учебен комплекс е не само исторически и модерен. Той е и красив и функционален. И голям. По големите учебни комплекси има много работа. Независимо дали става дума за смяна на дограмата на Абът Хол или инсталирането на многофункционална настилка на асфалтовото игрище пред Балона, или провеждането на текущи ремонти, поддръжката на модерна образователна среда е без алтернатива.

На нашия Ден на родителите и учителите родителите чуха много неща от нас, но и ние се възползвахме от възможността да изслушаме тях. Някои изразиха интерес към включване в програмите по изкуствата, докато други предпочетоха спортните дейности.

Ако имате супер идеи, които искате да видите осъществени на практика в Американския колеж, моля не се колебайте да се свържете с нас! Ние сме на ваше разположение.