Церемония по откриване на обновената сграда 7

Церемонията по откриване на обновената сграда 7, известна и като Сграда на Катедрата по български език и литература, се проведе в слънчевата съботна сутрин на 1 октомври. Сред официалните гости на събитието бяха д-р Роджър Уитакър, Председател на Борда на настоятелите на Американския колеж, г-н Кен Московиц, Съветник по обществени въпроси към Посолство на САЩ в София, както и представители на фирмите, реализирали проекта.

Церемонията откри д-р Пол К. Джонсън, Президент на колежа с благодарности на първо място към програма ASHA (Американски училища и болници в чужбина) за тяхната щедра субсидия от 300 000 щ.д, която направи ремонта на сградата и алеите около нея възможен. Д-р Джонсън изтъкна традиционните успехи на Катедрата по български и език и литература, чиито класни стаи се помещават в сградата. Учениците от Колежа имат едни от най-високите резултати както на състезания, така и на матурата по български език и литература. В същата сграда се намира и офис „Външни програми”, който предлага от 1997 година насам езикови курсове за деца и възрастни.

Специални благодарности бяха отправени към г-н Тошко Колев, изпълнителен директор на Балканстрой АД и служителите на фирмата за техния професионализъм в осъществяването на проекта, както и на г-жа Агнеса Линева, консултант по проекта.

В обръщението си г-н Кен Московиц подчерта значението на Колежа с неговата богата история, отлично подготвени преподаватели и успешни ученици. Г-н Московиц изтъкна, че от повторното отваряне на Колежа през 1992 година, с помощта на американското правителство на територията на училището са реализирани проекти на обща стойност от близо 3 млн щ.д.

Д-р Роджър Уитакър, г-жа Мария Ангелова, д-р Пол К. Джонсън и г-жа Румяна Рангелова, ръководител Катедра по български език и литература, със задружни усилия разрязаха лентата на обновената сграда, а Президентът на Колежа се справи сам  с българския обичай на плисване на вода за късмет.

Присъединяваме се към д-р Пол К. Джонсън в неговите пожелания за успех към всички, които ще имат възможност да влязат и да се наслаждават на светлите класни стаи на новооткритата Сграда на Катедрата по български език и литература.