Акредитационният екип от MSA препоръча пълна акредитация на Американския колеж в София

До общността на Американския колеж в София:

Както вероятно много от Вас знаят, като част от процеса на подновяване на акредитацията на Колежа, миналата седмица посрещнахме акредитационния екип, състоящ се от изтъкнати международни експерти в областта на образованието. Акредитацията е доброволен процес, в който училищата се съгласяват да бъдат инспектирани от експерти по образованието – това е международно призната гаранция, която дава на университетите и работодателите сигурността, че осигуряваме безопасна учебна среда и високо качество на образованието на всички наши ученици.

За мен е удоволствие да Ви информирам, че миналия петък експертите от американската Асоциацията на колежите и училищата на Средните щати (MSA) ни уведомиха за решението си да препоръчат пълното акредетиране на Американския колеж, без допълнителни условия, за периода май 2015 г. – май 2022 г.

В доклада си, изнесен пред преподавателите и служителите на Колежа, Президентът на MSA Ханк Крам сподели, че екипът му е бил впечатлен не само от качеството на учебните ни програми и материална база, но и от качеството на изготвения самоанализ и формулираните цели за развитие и усъвършенстване на училището през следващите седем години. „И трите ви цели са амбициозни и са отражение на сериозната ви отдаденост към постоянно развитие и отлично представяне“, сподели г-н Крам.

Както по-рано Ви информирахме, трите ни цели за развитие са: да се повиши нивото на владеене на английски език от учениците и да се намали разминаването в представянето по английски език между учениците през петгодишния период от 8. до 12. клас; да се подобри представянето на учениците, да се намали стресът и да се понижи броят на напусналите ученици чрез по-ефективна система за оценяване, обратна връзка и подкрепа и да се подобри комуникацията чрез повишаване на ангажираността и подобряване на атмосферата на взаимодействие между различните заинтересовани страни. Очаквайте повече информация за целите в предстоящите седмици и месеци, когато ще се стремим да реализираме тези важни промени. Членовете на акредитационния екип от MSA ще ми изпратят конкретни препоръки и предложения, които, вярваме, ще ни помогнат да постигнем целите си и към които ще се отнесем много сериозно.

Важно е да отбележим, че препоръките от акредитационния екип са предварителни и трябва да бъдат ратифицирани от Комисиите за начални и средни училища на MSA. В същото време сме обнадеждени от позитивния характер както на визитата, така и на устния доклад и вярваме, че ни поставят в силна позиция да изпълним целите си за развитие и усъвършенстване през идващите години.

Бих искал да използвам възможността да благодаря на всеки един от общността на Американския колеж – включитлно родители, служители, ученици, завършили колежани и членове на Борда на настоятелите – за усърдната им работа и подкрепа по време на акредитационния процес. Работата ни не свършва дотук, защото сега трябва да изпълним целите за развитие, които сме си поставили. Но Вашата отдаденост на този процес бележи важна и значима първа стъпка към превръщането на Американския колеж в София в още по-добро училище за всички свои ученици.

 

С уважение,
Д-р Пол К. Джонсън, Президент