Време е за FISSION 2024

Включете се с проект до 18 февруари 2024 г.

Деветото издание на ежегодния Международен фестивал на науката FISSION ще се проведе на 12-13 април 2024 г. в учебния комплекс на колежа. Събитието се организира от екип амбициозни ученици от Американския колеж в София с помощта на преподавателката по физика д-р Красимира Чакърова и администрацията на училището.

Във фестивала могат да участват ученици от 5 до 12 клас от цяла България и света. По време на FISSION те ще имат възможност да представят своите проекти в сферите на биологичните и химични науки, екологията и науките за околната среда, компютърните науки, математиката, физиката и инженерството. Всеки проект се оценява от жури, съставено от експерти в съответните области. Накрая на събитието журито присъжда на спечелилите проекти награда „Най-добър проект“ или почетна награда от всяка една категория, като всички ученици получават сертификат за участие.

Програмата на събитието включва разходка из учебния комплекс на колежа, семинари и лекции за участниците и техните ръководители, лекции от гост-лектори и учени и много други. 

За всички отбори, които не са от София, е осигурено настаняване за нощта на 12 април, а за всички участници и техните ръководители - храна и напитки по време на целия научен фестивал.

Миналогодишното издание на FISSION имаше огромен успех и беше първото присъствено издание от 2019 г. насам. Колежът посрещна 104 ученици и техните ръководители и разгледахме 55 иновативни проекта. Фестивалът започна с церемония в залата "Уитакър" в колежа. Партньори на събитието, възпитаникът на колежа Апостол Дянков '01 и Петър Милев от Световния фонд за дивата природа WWF в България изнесоха реч за климатичните промени в България и поканиха участниците във FISSION да се включат в тяхната програма.

Традиционни български народни танци, изпълнени от Клуба по народни танци на Американския колеж в София отбелязаха края на церемонията по откриване, след което публиката се присъедини към правото хоро около сграда Острандър. През останалата част от деня участниците представяха проектите си, защитаваха идеите си и разглеждаха работата на останалите участници.

Официален партньор на FISSION и тази година е Нов български университет.

Тази година FISSION отново ще посрещне участници от цял свят и ще ги насърчи да споделят смелите си научни идеи. Повече информация можете да намерите на уебсайта на FISSION, както и в страниците на FISSION във Facebook и Instagram.