Елена Лаптева печели de-Lux

Понеделник беше 13-и. Пренебрегнахме двойния фатализъм и превърнахме деня в празник. Събрахме в Залата на посланиците финалистите в тазгодишния литературен конкурс de-Lux от Американския колеж в София и Англо-американското училище, за да наградим авторите на най-добрите разкази през годината.

Ръководителят на Катедрата по английски език и литература Тим Уорд разказва: "Преди много години – доста преди най-ранните спомени на сегашната Катедра по английски и литература – нашите колеги от Англо-американското училище поставили началото на литературната награда Lux за ученици от двете училища. Журито се състояло от преподаватели в Американския университет в България, раздавали се три годишни награди, а най-добрите разкази се публикували в списанието на Англо-американското училище. Минало време, хората се сменили и Американският колеж поел провеждането на състезанието, вече преименувано на de-Lux."

За 2018-19 г. пет разказа на ученици от колежа и пет от Англо-американското училище бяха оценени от романиста и сценарист Георги Илиев. Победител е "Съдия" на дванайсетокласничката от колежа Елена Лаптева.

В своята рецензия Илиев написа: "Този текст разкрива толкова възможности, поставя толкова въпроси и завива в толкова посоки, – но накрая е толкова завършен и всичко се подрежда толкова смислено, че чувството, което оставя, е изумление. Изумление от способностите на автора. Пластове гледни точки, дори стилове, се наслагват един върху друг, разклоняват се, забавляват и отчайват, а после капакът на кутията хлопва и леле! – не знам какво се случи току-що, но беше изумително."

Наградата за второ място бе връчена на "Там ли си, Аллах? Това съм аз, евреинът" на Адам Лудвиг от Англо-американското училище, а трето място заслужи "Три поколения красота" на Елица Бинева от колежа. Почетно признание получи "Днес бях Бог" на деветокласничката от колежа Боряна Йоцова, смешен и мъдър разказ за един Бог-непукист, който все пак унищожава света.

Амин, сестро!

de-lux-splashjpg