Александра Велкова печели DeLux. Спечели го и ти!

DeLux е литературен конкурс сред учениците от Американския колеж в София и Англо-американското училище. Той се провежда ежегодно, като през последните няколко години победителят все се оказва от колежа.

В тазгодишното издание организаторите добавиха поетичен конкурс. Той се проведе през декември и събра трийсетина кандидатури, разпределени поравно между двете училища. Ръководителите на Центровете по писане в съответното училище изчетоха кандидатстващите стихотворения и определиха по петима финалисти. Творбите на десетимата финалисти бяха предадени анонимно на анонимен съдия. Цялата тази секретност поражда вълнение и тайнственост, но това е вторичен търсен ефект. Основната причина класирането да се прави по този начин е да се избегнат фаворитизъм и предубеденост, така че творбите да бъдат оценени единствено въз основа на качеството на работата.

Въз основа на качеството на нейната работа победителка в конкурса за поезия е Александра Велкова от 11. клас. Прочетете нейните стихотворения тук и бъдете поразени като нас!

Да се върнем в настоящето. В момента се събират кандидатури за конкурса за разказ. До 29 март изпратете творбите си на writingcenter@acsbg.org. Максималната дължина е 7 страници (шрифт Times New Roman, размер 12, двойно разстояние между редовете), така че епичният ви роман ще трябва блесне някъде другаде.

Казват, че писането е самотно занимание. Ако са прави, изолацията от изминалата година вещае чудеса за тазгодишните произведения, кандидатстващи за наградата DeLux. С нетърпение чакаме да разкрием личността на победителя, след като се приключи с цялата тайнственост.