Успех за колежани на национално сътезание по превод

Поредна година - поредно изключително представяне на учениците от Американския колеж в София на националния кръг на ежегодното състезание по превод Juvenes Translatores. Новините за успеха научихме преди месец от г-жа Свилена Георгиева-Подлашевска, представител на Европейската комисия, Генерална дирекция "Писмени преводи", а вчера - 5 март - тя посети колежа, за да се срещне с младите преводачи.

Дванадесетокласничката Ема Йорданова зае първото място в страната в категорията за превод между италиански и български език, за втора поредна година. В колежа Ема изучава френски като втори чужд език. Освен английски и италиански език, тя владее отлично и френски и изобщо е блестяща ученичка, която се отличава с многоезичен и творчески начин на мислене, споделя за нея преподавателката по френски език и ръководител на катедрата по чужди езици в колежа г-жа Франческа Мео.

Единайсетокласничката Анна Дончева получи почетна награда за изключителен превод в категорията между английски и български език и особено умелия й превод на идоматичното заглавие на текста AI - "Aye, aye or My eye!" като ИИ - "О, да!" или "Ай, какво стана́!". В допълнение към таланта си за езици и литература, Анна се е и умел създател на авторски бижута, сподели преподавателката по превод д-р Неда Жечева.

По време на посещението си в колежа г-жа Георгиева-Подлашевска поздрави всички ученици, участвали в конкурса и разказа за своята кариера на преводач и как постепенно се превръща в полиглот и ги вдъхнови да продължат да се занимават с изучаване на чужди езици и с необикновеното изкуство на превода.