Успех за колежани на конференцията EuroScience 2024

Една първа, две втори и една трета награда

Учениците от Клуба по физика на елементарните частици на Американския колеж в София демонстрираха своите изключителни таланти на конференцията EuroScience, която се проведе в университета Tor Vergata в Рим от 12 до 16 март 2024 г. 

Конференцията даде възможност на млади изследователи, математици и учени в гимназиален етап да представят своите проекти, да обменят идеи и да си сътрудничат с връстници от цял свят. С разнообразния си набор от състезания и семинари, съобразени с различните възрастови групи и интереси, конференцията имаше за цел да насърчи академичните постижения и интердисциплинарното обучение.

Сред участнците със забележителните постижения бяха дванадесетокласничките от Американския колеж в София Десислава Маркова и Мерием Ферева, които спечелиха първата награда в конкурса за проекти със своя проект по физика и инженерство, озаглавен "Надпревара с насрещния вятър: изкуството на физиката във Формула 1", и трета награда в конкурса за плакати. В допълнение и единайсетокласниците от колежа Светослав Иванов и Йоана Троева впечатлиха журито с работата си по приложна математика и строително инженерство на тема "Анализ на симулацията на натоварване върху параметрите на взаимодействие между автомобил и мост за динамично усилване и работа на гредовите мостове" и получиха втора награда в конкурса за проекти и втора награда в конкурса за плакат.

Конференцията, която посрещна ученици от цяла Европа, както и представители на някои азиатски страни, беше чудесна възможност за всички да излязат извън зоната си на комфорт и да изследват различни идеи и гледни точки.

Поздравления и най-добри пожелания за още много успехи на учениците от Клуба по физика на елементарните частици към колежа!