Колежани щурмуват олимпиадата по информационни технологии

Изглежда, че учениците в колежа или са много добре подготвени, или прекарват времето си през ваканции и празници, за да тренират ума си, да работят върху уменията си и да тренират за състезания. Или и двете. Тъкмо прелистихме календарите си на 2021 г., когато онлайн се състоя Общинският кръг на 19-та Национална ИТ олимпиада, която колежаните от профила по Информационни технологии атакуваха. В този турнир, базиран на проекти, учениците имаха на разположение 15 минути, за да представят и защитят своя авторски ИТ проект.

Следейки новините за недостиг на болнични COVID-19 легла, зрелостникът Иван Спиров разработи система за разпределение, която предоставя актуална, надеждна и удобна на вид информация за свободните места и в кои болници са налични. На свой ред най-младият участник, осмокласникът в колежа Калоян Димитров, разработи проекта ParoleMemo, който помага на учениците да записват и да заучават научни термини, думи и изрази на английски език. Допълнително предимство е, че уеб-базираният интерфейс работи безпроблемно на всякакви устройства.

На тази олимпиада силата изглежда е с единайсетокласниците в колежа. Огнян Траянов и Кристиян Върбановски представиха своя софтуер за синтез на глас на български език. Въпреки че идеята не е непременно новаторска и технологията използва запис на гласови данни и обработка от изкуствен интелект за създаване на речеви модели, Огнян и Кристиян са пионери в тази област, тъй като все още няма такава разработка за българския език. Йоана Станкова разработва уеб приложение „Умна история“, което показва на своите потребители през кое десетилетие на миналия век е направена тяхната снимка и я оцветява с подходящи нюанси, за да я възвърне към живот. Максим Селвелиев представи уеб магазин за безопасно снабдяване с учебни помагала по време на пандемия, наречен Конго.

Поздравления за всички ученици и техните учители. Пожелаваме им успех на следващия кръг на олимпиадата!