Колежани с ключово участие в конференция на Европейския младежки парламент

Разказва Никола Кралев '24

Продължението на Първата и Втората регионална селекционна конференция на Европейския младежки парламент (ЕМП) в България за 2023/2024 г., с ръководители на организацията ученичките от колежа Йоана Христанова (12 клас) и Полина Трифонова (10 клас), се проведоха през пролетната ваканция в Пловдив заедно с Втората национална селекционна конференция, един от главните организатори на която беше дванадесетокласникът от колежа Никола Кралев. ЕМП в България организира конференции, които симулират дейността на Европейския парламент в неформална учебна среда, като акцентират върху културния обмен и участие на младежите в политиката. В петдневната конференция се включиха представители от над 15 държави, а общият брой на участниците надхвърли 140.

Темата на събитието беше "Съхраняване на миналото и въвеждане на иновации в бъдещето: да почитаме нашето наследство, като същевременно проправяме нов път напред" и обхвана теми като опазване на изкуството, рискове за културното наследство, регионално развитие на историческите градове и др. След първи ден, посветен на тиймбилдинг, участниците обсъдиха набелязаните теми и оформиха решения за тях, обогатявайки в процеса своите лидерски и комуникационни умения, критическото си мислене и уменията си за работа в екип. През последните два дни на събитието участниците представяха своите решения, които бяха гласувани "за" или "против" от останалите участници, подобно на реалния процес, който се случва в Европейския парламент.

В програмата на конференцията бяха включени първите по рода си за Европейския младежки парламент в България събития: изложение на неправителствени организации и културно утро. По време на изложението участниците имаха възможност да общуват с над 20 неправителствени организации от цяла България и да създадат контакти. По време на културното утро участниците разгледаха град Пловдив, като приложиха на практика темата на сесията.

Младите хора, участници в събитието, развиха различни полезни умения и обогатиха мирогледа си, общуваха активно с хора от различни култури и допринесоха за повишаване на активността на младежите в политиката и като граждани както в България, така и в Европа: основни ценности на Европейския младежки парламент.

Дванайсетокласникът Никола Кралев бе един от двамата главни организатори, а в оргнизационния екип бяха също единайсетокласничките Никол Алексиева, Дара Попколева, Ирина Ковачева, Юлиана Василева, дванайсетокласничката Йоана Христанова и десетокласничките Полина Трифонова и Яна Димитрова, като активно допринасяха за логистиката и осъществяването на събитието.

Визпитаничките на колежа Мерием Ферева '24, Александра Даскалова '24, Гергана Прегьова '23 и Калина Стефанова '23, представители на Управителния съвет на ЕМП-България, наблюдаваха събитието за изпълнението на всички законови процедури и протоколи, като гарантираха гладкото протичане на сесията.

Теодора Даскалова '24 също беше ангажирана в събитието като отговорник за сигурността на събитието, който оказваше подкрепа на участниците и се грижеше за тяхното благополучие.

Като член на медийния екип Стефания Филипова '25 отговаряше за творческата страна на събитието във вид на проекти и медийни материали.

Повече от 25 делегати от колежа взеха участие в сесията. Никол Хамбарлиева '25 и Лора Маркова '26 бяха сред първите трима български делегати и бяха избрани да представят ЕМП-България по време на 100-тната международна сесия в Солун през юли тази година. Много други ученици от Американския колеж, класирали се високо в ранглистата, ще могат да представят ЕМП-България и по време на други събития в мрежата.

Поздравления за всички участници! Пожелаваме още успехи в бъдеще!