Робот-пчела, изработен от ученици от колежа, печели множество награди

"Пчеличка" в полет, снимка Петър Командарев '27

Прототипът на робот-пчела на име Пчеличка, създаден от учениците от Американския колеж Момчил Колев (12 клас) и Калоян Димитров (11 клас) взе участие и спечели награди и признание на няколко форума през изминалите дни. В петък на ежегодното Изложение на природните науки на Американския колеж “Пчеличка” спечели наградата на публиката за най-добър проект с 425 гласа, а в събота участва почти едновременно на Международния научен фестивал FISSION тук в колежа, където спечели наградата за най-добър модел в областта на физическите и инженерните науки и на Робо дни 2024, организирани от Техническия университет - София, където беше представен и високо оценен в категория “Иновации". Освен това преди две седмици проектът спечели наградата и на престижния инкубатор на Професионалната асоциация по роботика, автоматизация и иновации (PARAi).

Подобният на пчела робот е пико дрон, програмиран да извършва изкуствено опрашване. Той е създаден като възможно решение на проблема с глобалното намаляване на броя на пчелите - критичен екологичен проблем с дългосрочни последици. На открито роботизирани пчели като “Пчеличка” биха могли да помагат на пчелите, като допълват усилията им по опрашване на културите и така да допринесат за запазване на добивите. Истинският потенциал на подобна иновация обаче се крие в оранжериите и вертикалните ферми, които набират популярност като иновативни решения за отглеждане на свежи продукти през цялата година, предвид намаляването на наличната обработваема земя и нарастването на опасенията за пагубното въздействие на традиционното земеделие върху околната среда.

Поздравления за впечатляващите млади инженери за усърдната работа, креативността и отдадеността им при създаването на наистина изключителен проект! Нямаме търпение да видим какво предстои за "Пчеличка" и нейните талантливи създатели!

Роботът "Пчеличка"
Калоян, Момчил и техни съученици от отбора по роботика на колежа на Робо дни 2024 в Технически университет - София