Фениксите от колежа на състезанието по роботика FIRST

От Еда Явуз, преподавател по компютърни науки

Скъпи приятели, 

Радвам се да споделя с вас вълнуващото пътешествие, което нашият отбор по роботика наскоро предприе на състезанието по роботика FIRST за Босфорския регион, което се проведе в Истанбул от 8 до 11 март 2024 г. Тазгодишната тема "Кресчендо - светлини - камери, STEAM!" отпразнува сливането на науката, технологиите, инженерството, изкуствата и математиката в сферата роботиката, вдъхновявайки в процеса смели идеи, действия и креативност.

По време на сезона на конструиране отборът получи подкрепа по различни начини - от механиката до програмирането на робота - от нашата невероятна общност и нашите спонсори COMET Electronics, SimLogic, CNsys, TESY, Logisoft, Hewlett Packard Enterprise и ZekEng. Цялата общност - от родители до баби и дядовци - се отзова и подкрепи.

Отборът ни осъществи невероятни разработки и непрестанни подобрения в хода на състезанието. Въпреки че се сблъска с предизвикателства, като например повреден двигател към края на втория ден, екипът ни успешно го замени за рекордно кратко време, демонстрирайки устойчивост и адаптивност.

Горди сме, че постигнахме 25. място в крайното класиране сред 51 международни отбори участници (от Китай, Индия, Тайван, Австралия и Турция), което е значителен прогрес спрямо предишното ни класиране на първото ни участие миналата година. В края на втория ден се бяхме изкачили и до впечатляващото 14. място, отражение на отдадеността и упоритите усилия, които учениците вложиха.

Любим елемент от състезанието беше сътрудничеството с други отбори. Стремежът ни за успешна работа в екип и сътрудничество беше ползотворен и допринесе за положителна и подкрепяща атмосфера, видна по време на цялото състезание.

Сърдечни благодарности отправяме към нашите ментори Джеймс Бийзли, Веселина Тепешанова и Мартин Борисов за тяхната подкрепа и напътствия. Искрени благодарности за всеки ученик, който участва в събитието, допринасяйки за общия ни успех:

Александър Арабаджиев
Александра Кобакова
Анна-Мария Александрова
Атанас Младенов
Валентина Илиева
Виктор Иванов
Георги Стойчев
Данаил Генов
Димитър Самоковски
Елия Спасова
Ерен Аксой
Ива Андрева
Йоана Христанова
Калоян Димитров
Калоян Славков
Марио Беров
Мерием Ферева
Момчил Колев
Октавиан Вацов
София Илчева
Симеон Генов
Страхил Христов
Филип Арнаудов

Благодарим за подкрепата. Радваме се на израстването и постиженията на нашия отбор по роботика и очакваме с нетърпение да споделяме още успехи в бъдеще.

С признателност,

Еда Явуз, преподавателка по Компютърни науки

п.п. Това видео представя най-важните моменти от събитието в Истанбул. Следвайте ни в Instagram @acsphoenix9089 за повече информация и новости.