Колежът проведе своя конференция по модел „Обединени нации“

След месеци на подготовка и предизвикателства, клубът „Модел Обединени нации“ към колежа сбъдна една своя голяма мечта: да бъде домакин на своя конференция по модел на Обединените нации. Събитието ACSMUN II се проведе онлайн на 16 и 17 април и в него участие взеха отбори от България, Гърция, Турция, Босна и Херцеговина, САЩ и Бразилия. Участниците бяха поздравени от декана на учениците г-н Стивън Морисън, възпитаничката на колежа от Випуск 2019 и бивш президент на клуба Йоана Николова. Приветствено слово изнесе и г-н Стефан Тафров, един от най-изявените български дейци в сферата на външната политика, който от 2001 г. е работил по множество проекти на ООН. Участниците високо оцениха неговата реч като специално събитие сама по себе си. 

В рамките на двудневната конференция се проведоха много разгорещени дебати по темите, подготвени от домакините. Ето някои от въпросите, обсъждани от трите комитета на ООН - Социалният, хуманитарен и културен комитет, Специалният политически комитет и Комитетът за деколонизация и Съветът за историческа сигурност:

  • Разрушаването на културно-историческото наследство за целите на дадена политика или идеология
  • Въпросът за човешките права в КНДР
  • Въпросът за приватизацията и неприкосновеността на космическото пространство
  • Въпросът за Западна Сахара
  • Суецката криза
  • Унгарската революция

Конференцията завърши успешно с две решения, представени от Съвета за историческа сигурност, и три решения, взети от Генералната асамблея.

Конференцията ACSMUN II бе организирана като зрелостен проект на дванайсетокласниците Лилия Чаталбашева, Ясен Николов, Петър Петров и Ангел Карчев, които получиха пълна подкрепа от останалите участници в клуба и своя ръководител д-р Зорница Семкова. След конференцията, д-р Семкова поздрави участниците: „Сега сме уморени и развълнувани, а и малко тъжни, защото зрелостниците от отбора ще продължат своите приключения другаде. Пожелаваме им успех в бъдещите им професии/кариери, доказали са, че могат да се справят с всичко!“

Присъединяваме се към поздравленията към всички участници и им пожелаваме успех в бъдещите им начинания!