Сребро за Нора Паскалева ’25 от Европейската олимпиада по информатика за момичета

Поздравления за колежанката Нора Паскалева '25 за сребърния й медал от Европейската олимпиада по информатика за момичета (EGOI), проведена в Холандия от 21 до 27 юли, където Нора бе една от четирите представителки на страната ни.

Европейската олимпиада за момичета по информатика е международно състезание за млади жени на възраст под 20 години с интерес към компютърните науки. Тя има за цел да адресира дисбаланса в процента жени, които решават да учат или работят в областта на компютърните науки, информатиката и математиката, спрямо този на мъжете. По своя формат EGOI е подобна на Международната олимпиада по информатика, с продължителност от една седмица, от която два дни са посветени на решаването на сложни алгоритмични задачи, и се провежда ежегодно в различна държава. Домакин на първото издание беше Швейцария през 2021 г., последвана от Турция през 2022 г. и Швеция през 2023 г. Изданието през 2024 г. се проведе във Велдховен, Нидерландия, от 21 до 27 юли. В него взеха участие 195 състезатели от 64 държави.

Нора беше част от четиричленната българска делегация. Резултатите и на четирите млади жени бяха впечатляващи, като Симона Христова от Шумен спечели злато (присъжда се на състезатели, получили 510 или повече точки от 800), Нора и Нермин Идириз, отново от Шумен, спечелиха сребро (присъжда се на състезатели, получили 409-509 точки от 800), а Рени Паскалева (ПЧМГ), която е сестра на Нора, се размина за малко с бронза и получи почетно отличие.

Поздравления за Нора и нейните съотборнички за постиженията им! Нека продължават да вдъхновяват други млади жени да преследват мечтите си в областта на компютърните науки и във всяка друга област!